Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Сливен осъди ОИК да заплати 3 500 лева на кандидат-съветници след обжалване на изборите

Административен съд - Сливен

Административен съд Сливен осъди Общинската избирателна комисия да заплати общо 3 500 лева на двама кандидати за съветници за направени адвокатски разноски и съдебна експертиза, след обжалване на изборните резултати. От ОИК след днешното заседание обявиха, че ще направят възражение към Административния съд. 

Говорителят на ОИК Тодор Тодоров, коментира, че Комисията не носи пряка вина за допуснатите нарушения при броенето на бюлетините.

"Ние ще направим възражение. Ще вземем становище тъй-като членовете на ОИК не са участвали в броенето. Реално погледнато тези нередности идват от СИК-овете."

Тодоров коментира още, защо се стигна до фрапиращи разлики от преброяването на бюлетините в изборния ден и повторното преброяване.

"Някъде химикала може би се е спрял. Повторно има нагласяне на хикса, повторна чертичка, които много комисии го вземат като невалидна бюлетина."

Като пример за голяма разлика в гласовете той посочи резултатите от второто преброяване на кандидата за съветник Мария Балъкчиева от „Пряка демокрация“.

"При първоначалното броене от СИК-овете са излезли за нея 119, а при повторното броене нейните преференции излизат 421 броя."


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Против изграждането на база на НАТО край Ямбол, се обяви партия "Възраждане"

Партия "Възраждане" е против изграждането на база на НАТО във войсковия район „Кабиле“ край Ямбол. Това заяви депутатът от района Никола Димитров и обяви, че ще подкрепят евентуалното провеждане на местен референдум.  Министерството на отбраната е необходимо да инвестира повече средства в обновяването и модернизирането на нашата военна..

публикувано на 26.02.24 в 14:26

Партия "Възраждане" се обяви против перките в морето

Съветниците от партия "Възраждане" се обявиха срещу лобисткия, според тях Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който ще разреши изграждането на ветрогенераторни паркове и ще застраши риболова и туризма. Това от своя страна  ще увеличи цената на тока за крайния потребител.  От местната структура на партията..

публикувано на 26.02.24 в 14:14
Корнелия Нинова, председател на БСП

БСП свиква избори за ново ръководство на организацията си в Бургас

"До два месеца БСП ще проведе пълен отчетно-изборен цикъл в София и в Бургас" - обяви председателят на партията Корнелия Нинова на брифинг след днешното заседание на Националния съвет. Избори ще има в общинската организация на БСП, които се налагат,  след като в  края на декември председателят ѝ Живко Господинов обяви, че подава оставка и обясни, че..

публикувано на 25.02.24 в 17:35

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори

Няма логика да се отиде на нови избори.  Това обясни пред БНР Първан Симеонов, социолог от "Галъп“. " Целта и на Борисов, и на Пеевски не е толкова да консумират власт, колкото да се прелигитимират, да разбият обсадата и табуто върху тях.  Това минава главно през ДБ. Пеевски и Борисов нямат интерес да развалят всичко това. Господин Иванов също няма..

публикувано на 25.02.24 в 16:18

Почти половината българи не очакват войната в Украйна да приключи тази година

Почти половината българи на очакват войната в Украйна да приключи тази година. Това показва представително за пълнолетното ни население социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено в периода 1-9 февруари сред 808 души, съобщава БТА. На въпроса "Вие лично по-скоро очаквате или не очаквате войната да приключи в рамките на настоящата 2024..

публикувано на 25.02.24 в 13:43

Премиерът Денков: България остава солидарна с Украйна в битката й за справедлив мир

Две години се навършват от началото на войната в Украйна. По този повод от пресслужбата на Министерския съвет разпространиха обръщение на премиера Николай Денков. В него се казва: "По тези данни, точно преди 2 години, осъмнахме с новината, че Русия започна война срещу Украйна. Непредизвикана, безпричинна, абсурдна война, която разтърси..

публикувано на 24.02.24 в 08:17

Съдът отхвърли жалбата на СЕК срещу избора на съветници в Бургас

Бургаският административен съд отхвърли жалбата на Средна европейска класа и нейния лидер Константин Бачийски срещу изборните резултати за общински съветници. Според бургаските магистрати, констатираните грешки при повторното преброяване на бюлетините, не водят до промяна на квотното разпределение на мандатите в Общинския съвет на Бургас...

публикувано на 23.02.24 в 12:27