Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Янакиев: Следващата седмица ще знаем дали понтоните на пристанището в Черноморец подлежат на ремонт

архив
Снимка: Община Созопол

Всички връзки между понтоните на пристанището на Черноморец са разкъсани от бурята преди седмица, установи проверка на място, извършена от Община Созопол.

„Назначена е комисия с моя заповед, Морска администрация е информирана за състоянието на съоръжението“, каза за БНР Бургас кметът Тихомира Янакиев. Той припомни, че рибарското пристанище е  построено преди 8 години, по проект, който е трябвало да приключи бързо, за да не бъдат загубени европейски средства. Още за проблемите с пристанището на Черноморец и заблатяването му:

„Връзките на понтоните бяха компрометирани от бурята и скъсани. Направен е веднага оглед, специалистите ще кажат дали съоръжението подлежи на ремонт.

Ще направим връзка със застрахователите и ще търсим начини на възстановяване, но ако специалистите кажат, че това е възможно. Ако  кажат, че не подлежи на ремонт ще трябва да го премахнем и да остане пристанището без него. След това ще трябва да търсим и вариант да го изградим отново.  

Явно понтонът не е бил сметнат правилно или не е  бил изграден правилно. Третият вариант е, че е бил направен много набързо, без да се направи пълен цикъл от наблюдения. Ако този проект е направен неправилно то ще трябва да потърсим отговорност от тези, които са допуснали некачествено изпълнение. 

Вследствие на този проект и плажът на Черноморец е в такова лошо състояние. Доказаха го и техническите експертизи, че заради изграждането на рибарското пристанище пясъкът от едната страна на плажа се е натрупал на другата страна и е започнало заблатяване.  

В момента достъпът до съоръжението е ограничен, с цел безопасност на хората. Резултат от проверката на експертите ще има следващата седмица“, уточни Тихомир Янакиев.

Още информация ще чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха мъж след стрелба от автомобил на магистрала "Тракия"

31-годишен бургазлия е задържан, след като е стрелял от колата си по друг водач на автомагистрала "Тракия". Инцидентът е от вчера, а причината за изстрела е засичане по пътя, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. В автомобила в посока Бургас, е пътувало семейство от Сливен с 12-годишно дете. Колата е изпреварена от лек автомобил с бургаска..

обновено на 01.07.24 в 10:40

Шофьорка кара с 3,47 промила в Приморско, блъсна се в друг автомобил

45-годишна жена от Приморско, поради неспазване на дистанция, е блъснала лек автомобил, управляван от 41-годишен бургазлия, съобщават от полицията.  Случаят е от 30 юни около 16:15 часа на улица "Съединение" в Приморско.  Жената е тествана за употреба на алкохол, като дрегерът е отчел 3,47 промила.  Тя е отказала да даде кръв за..

публикувано на 01.07.24 в 10:25
Снимката е илюстративна, архив

Жена е с опасност за живота след катастрофа на АМ "Тракия"

25-годишна жена от Велинград е с опасност за живота след като катастрофира самостоятелно на автомагистрала "Тракия" при км. 321+800 м.  Инцидентът е станал на 28 юни около 19:34 часа, посочват от полицията.  Жената губи контрол над автомобила си и се блъска в крайпътна отводнителна канавка като се преобръща извън пътното платно...

публикувано на 01.07.24 в 09:16

Туристка е в тежко състояние след падане от увеселително влакче в Слънчев бряг

42-годишна украинска туристка е паднала от увеселително влакче в луна парк в Слънчев бряг, съобщават от полицията.  Инцидентът се е случил на 30 юни около 20:15 часа. Жената е паднала от около 7 метра височина и е настанена в реанимацията на бургаска болница в тежко състояние с множество фрактури по гръдния кош и ребрата.  По случая е..

публикувано на 01.07.24 в 09:04

Тялото на млад мъж изплува в Созопол

Тялото на млад мъж изплува в Созопол.  Предполага се, че то е на 35-годишнен турист от София, който влязал в морето в петъчния следобед, за да помогне на давеща се жена. Тя плувала въпреки предупредителния червен флаг и започнала да се дави.  Спасена е, но мъжът изчезнал в бурните вълни, поясниха от Областната дирекция на МВР в Бургас.   Тази..

публикувано на 30.06.24 в 17:18

Малолетни потрошиха 85 надгробни плочи в Нова Загора

85 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни вандали. Вандалският акт е извършен вчера около 17.00 часа. Нанесените щети са в процес на установяване. По случая са задържани няколко малолетни момчета на възраст между 9 и 11 години, съобщиха от полицията в Сливен. Те са отведени в РУ-Нова Загора и с тях е..

публикувано на 30.06.24 в 16:03

ВАС отмени заповедта за обявяване на защитена местност „Залив Корал“

Върховният административен съд отмени заповедта на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от 2022 г., свързана с обявяването на защитена местност „Залив Корал“ в района на Лозенец. Делото е образувано по 3 жалби – на две търговски дружества, Община Царево и Националната асоциация „Българско Черноморие“.  Защитената местност беше..

публикувано на 28.06.24 в 17:15