Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита днес свети Климент Охридски

Снимка: БГНЕС

Свети Климент Охридски е бил средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония.

Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: "Пространното житие на Климент Охридски" от Теофилакт Охридски (1084-1107) и в "Краткото житие на Климент Охридски" или т. нар. "Охридска легенда" от друг охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан (1216-1234). Хоматиан пише, че първите гръцки преводи Климент е направил на "тукашния български диалект". Теофилакт е този, който го нарича "пръв епископ, който проповядвал на български език" и "най-учен мъж", а Димитрий Хоматиан пише за Климент: "Пръв той заедно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд усърдно изучил Свещеното писание, преведено с божествено съдействие на тукашния български диалект от Кирил, истински богомъдър и равноапостолен отец, и отначало още бил заедно с Методий, известния учител на благочестие и православна вяра на мизийския народ.

Предполага се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската и аланската мисии на Кирил и Методий през 859-861 г. Безспорно Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим в 868 г., преди смъртта на св. Кирил.

След смъртта на Кирил в Рим през 869 година той се връща с Методий в Панония и Великоморавия, а след като Методий почива (пролетта на 885 г.), Климент, заедно с избрания от Методий за негов наследник Горазд, оглавяват продължаващите спорове с германския клир и новия моравски княз във Великоморавия. Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В "Краткото житие" се казва, че той "измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил". Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се развива постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век.

Изображения на св. Климент се срещат от началото на XIV век на икони и стенописи (Охрид, ц. Св. Климент). Йеромонахът Атанасий от манастира Св. Йоан Кръстител на о. Парос превежда на новогръцки "Пространното житие", написано от Теофилакт, и го издава през 1784 и 1805 г. След това то се печата в нови издания. Съществуват много народни легенди за Климент Охридски и многобройни научни публикации.

На 25 ноември Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва и своя патронен празник с академично тържество. Най-старото висше учебно заведение празнува 134 години. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Настаниха в Центъра за психично здраве в Бургас жена, буйствала днес в "Меден рудник"

34-годишна бургазлийка бе задържана от служители на Четвърто районно управление в Бургас, съобщиха от бургаската полиция. В момента тя е настанена за лечение в Центъра за психично здраве заради криза на психическа основа.  Установено е, че жената е живеела с петмесечния си син в апартамент на осмия етаж в бл. 81 в к-с “Меден рудник”. Следобед  изпаднала..

публикувано на 10.08.24 в 21:30

Родители боядисаха оградата на детската градина на Болярово

 Родители на деца от Болярово  освежиха оградата на  детска градина днес.Въпреки високите температури,те успяха да я боядисат в по-голямата и част, съобщават от общината. Следващата събота инициативата на родителите ще подкрепят и учителите. Предстои освежаване и на игровите съоръжения. „Децата които посещават детската градина в Болярово и филиалите и в..

публикувано на 10.08.24 в 17:34

Започна ловният сезон за мигриращ дивеч

Днес започна  ловният сезон за мигриращ дивеч.  Председателят на НЛРС-СЛРБ инж.Васил Василев призова за  отговорно поведение при спазване на мерките за безопасност и стриктно съблюдаване на дисциплината по време на ловните излети. Това той направи в официално приветствие на страницата на дружеството. Василев подчерта: "Намираме се в сезон на..

публикувано на 10.08.24 в 12:53

"Младежко градче" в Бургас днес

Над 20 младежки организации от града и страната се включват в мащабно събитие по повод Световния ден на младежта. Инициативата е на Министерството на младежта и спорта и се осъществява в партньорство с Община Бургас и Младежкия международен център. Стартът ще е в 17:00 часа, когато в зоната около сърф училището в Морската градина ще бъде разположено..

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Да помогнем на Дияна Колчева

Дияна Колчева е дългогодишен експерт в сферата на туризма, хотелиер, оглавяваше браншова организация,сега обаче се нуждае от помощ. Болест преобръща живота й.  На 15.09.2023 година е диагностицирана с агресивен преходен уротелиален карцином, разположен в легенчето на левия бъбрек с размери 3,2 см. на 3,8 см.  След множество прегледи лекарите са..

публикувано на 10.08.24 в 08:30

Село Изгрев очаква гости на "Странджа манджа" днес

Първият фестивал “Странджа манджа“ ще се проведе в царевското село Изгрев днес. Идеята е да се покаже както странджанската кухня и занаяти, така и възможностите, които предоставя за отдих и туризъм едно малко населено място, обясни основният организатор Людмила Дукова, която е и кметски наместник. Зад нея застава община Царево. Акцентът ще..

обновено на 10.08.24 в 07:38
снимката е илюстративна

Възстановиха движението по пътя Гранитово-Лесово

Поради задимяване на пътя временно бе затруднено движението в участъка Гранитово-Лесово. Движението там се регулираше от полицейски служители.  Към 16 часа движението по пътя между ямболски те села е изцяло възстановено.  Пожарът в района е овладян По-рано днес е получен сигнал за възникнал пожар. Горяха сухи треви, храсти и изоставени лозя. 

обновено на 09.08.24 в 16:36