Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предлага 107,41 лв. максимално дневно обезщетение за безработица

Автор:
Снимка: Ани Петрова

Правителството е коригирало ставката на максималния размер на дневното обезщетение за безработица в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за следващата година, който вече е внесен за обсъждане в Народното събрание. Вместо досегашните 85 лева и 71 стотинки, се предлага то да е 107 лева и 14 стотинки. Промяна в минималния дневен размер не е предвидена и той според законопроекта ще остане 18 лева. 

При обсъжданията в Националния тристранен съвет синдикатите настояха да бъдат увеличени както минималният, така и максималният размери на обезщетението, но промяна от Кабинета е правена само за максималният размер. 

Други корекции от първоначалния проект за бюджет на ДОО не са направени. 

Разходът за пенсии през 2024 година се очаква да бъде около 10,5 на сто от прогнозния БВП за същата година. 

Проектобюджетът на общественото осигуряване залага броят на пенсионерите догодина да се увеличи с 12 000 и да достигне 2 038 000. Това се обуславя от наблюдаваното през последните месеци увеличаване в броя на новоотпусканите пенсии, което се очаква да продължи и през следващата година. 

Средният размер на пенсията на един пенсионер догодина се предвижда да достигне 833 лева. Номиналното нарастване е 12,1 на сто, а реалният ръст на пенсиите се очаква да е 6.9 на сто при прогнозирана средногодишна инфлация от 4.8 на сто. Брутният коефициент на заместване на дохода от пенсия към този от труд се очаква да бъде 54 на сто, а нетният коефициент на заместване да достигне почти 70 на сто. 

Планираните разходи за пенсии догодина са 21 милиарда 604 милиона лева. 

Индексацията от 1 юли догодина с 11% на пенсиите, отпуснати до края на тази година, ще струва 1 милиард и 100 милиона лева допълнително. Увеличението на вдовишката добавка от 26,5 на 100 на 30% от пенсията на починалия съпруг, което също ще се случи от 1 юли догодина, ще струва допълнителни 105 милиона лева. 

Предвидена е промяна в режима на изплащане на болничните. Съгласно нея първите 2 работни дни от временната неработоспособност ще се плащат от осигурителя, а от третия ден плащането се поема от общественото осигуряване. Това се прави с цел да се намалят разходите на бизнеса.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Строят археологически музей в Обзор

Изграждането на археологически музей в Обзор е един от големите инфраструктурни проекти, които ще се реализират тази година в града. В него ще се съхраняват много от експонатите, които се представят всяка година на пленери, провеждани в града. Той ще стане привлекателно място за туристите, казва кметът Христо Янев. Ще предложим освен..

публикувано на 22.02.24 в 16:49

Спират водата в кв. Лозово и улици в центъра на Бургас

Спиране на водата предстои в кв. Лозово и в част от центъра на Бургас.  В Лозово водоснабдяването ще бъде възстановено след отстраняването на  авария.  Без водоподаване от 9 до 17 часа остават живущите  на улиците "Софроний", "Славянска" в участъка между бул. "Алеко Богориди" и ул. "Д-р Нидер" и улица "Морска" в участъка между бул. "Алеко..

публикувано на 22.02.24 в 08:15

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона. Инициативата се провежда с подкрепата на ЖГЕРБ, които всяка година отбелязват Световния ден за борба с рака на гърдата. Тазгодишната кауза  е дарителска кампания с книгата „Аз преборих рака и ТИ можеш“ на Галя Илиева. Инициативата се провежда в рамките на националната..

публикувано на 21.02.24 в 16:45

Морска администрация, МОСВ и Гранична проверяват плавателни съдове

До средата на март трябва да бъде подготвено споразумение за взаимодействие, което да регламентира съвместни проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове от представители на ИA „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Това реши Комисията по безопасност на корабоплаването и опазване..

публикувано на 21.02.24 в 12:54

В Сливен започна ежегодната кампания срещу трафика на хора

Комисията за борба с трафика на хора в Сливен стартира ежегодната кампания за превенция. Целта е да се информират децата и техните родители какви опасности крие интернет пространството. Основен акцент в инициативата е предотвратяването на въвличане в сексуална експлоатация, която продължава да бъде най-често докладваната форма на трафик в Европейския..

публикувано на 21.02.24 в 11:21

Протест срещу изграждане на фотоволтаичен парк в Дюлево (видео)

Над 100 жители на село Дюлево, сред тях и чуждестранни граждани, които имат имоти там, протестираха пред Съдебната палата в Бургас. Хората са недоволни от решението на Общинския съвет в Средец на 5 хил. дка пасища и мери край селото да бъде изграден фотоволтаичен парк.  В протеста се включиха пчелари и животновъди от селото. По думите им,..

обновено на 21.02.24 в 10:48

До края на месеца ремонт на 349 км на АМ „Тракия“ в посока Бургас

До 29 февруари остава в сила ограниченото движение на превозни средства при 349 км на АМ „Тракия“, в платното за Бургас. Причината е ремонт на фуги на моста над река Айтоска, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът до края на месеца ще преминава двупосочно в платното за София. Скоростта в участъка ще бъде ограничена до 50 км/ч.  О т..

публикувано на 21.02.24 в 08:59