Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти и ученици се запознават с възможностите за работа и специалностите на БСУ


Бургаският свободен университет е домакин на две събития днес - Ден на отворените врати и Кариерна борса. Ученици и студенти се запознават съответно със специалностите на ВУЗ-а и с възможностите за работа, които предлагат различни фирми. Двете събития преминават при засилен интерес от страна на младите хора. 


Ученици от 25 училища са в бургаският свободен университет, за да се запознаят с възможностите, които предлага ВУЗ-а. Подчертан интерес имаше към правните и педагогически специалности. 

Младите хора споделиха, че подобни срещи са от полза както за контакти с работодатели, така и за да се ориентират за специалностите.

Десетки компании от различни сфери търсят нови кадри. Предпочитанията са за активни и добре образовани служители. Аутсорсинг компании, финансови къщи компании от ИТ сферата бяха сред най-предпочитаните от младите специалисти. Представителите на много от тях споделиха, че именно от подобни борси набират много от хората си.Повече чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Калина Енчева

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски студенти ще тестват мобилно приложение в проект с King's College Лондон

Студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще тестват мобилно приложение, разработено в рамките на проекта GoGreenRoutes по програма „Хоризонт“, информират от ВУЗ-а. Мобилното приложение е насочено към развиване на ключови психологически умения и подобряване на връзката на участниците с околната среда. От университета ще се включат студенти..

публикувано на 19.02.24 в 10:52

Два водещи университета планират обща специалност

Обща магистърска програма с работно заглавие „Технологии на витража“ бе обсъдена между университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и Националната художествена академия. На срещата проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност и проф. Светозар Бенчев, директор на филиала на НХА в Бургас, дискутираха възможностите това да се случи в..

публикувано на 17.02.24 в 14:04

Бургас с трима призьори на състезание по творческо писане на английски език

Над 3900 ученици от 185 училища в цялата страна участваха в Четиринадесетото национално състезание по творческо писане на английски език.   Бургас има трима призьори. Това са:  Валерия Коджаиванова от ОУ „Петко Р. Славейков“, която завоюва второ място,  Еми Георгиева от АЕГ „Гео Милев“, която е на първо място, и  Мария Тодорова от ПГРЕ „Георги..

публикувано на 15.02.24 в 12:18

Увеличават паралелките с дуално обучение

Увеличават паралелките с дуално обучение в Бургаска област. Разкриват се и нови 8 професии/специалности след VII клас , съобщава от Областната администрация след като съставът на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие прие предложенията на РУО-Бургас за държавния план-прием. В област Бургас за учебната 2024/2025 г. прием в VIII..

публикувано на 14.02.24 в 16:59

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ със собствен студентски вестник

Нов студентски вестник ще издава Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас.  Инициативата е на студенти от всички курсове на специалност „Българска филология“, подкрепена от Студентския съвет и от неговото административно ръководство. Изданието ще е с названието „Fatum“, а слоганът, който ще стои под всеки брой е „Съдбата обича смелите“...

публикувано на 14.02.24 в 13:32

Бургаски ученици от Строителния се грижат за цветя в Севиля

Ученици от Строителната гимназия в Бургас се грижат за екзотични цветя в общински разсадник в Севиля, Испания. ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас изпълнява проект  „Европейски опит за нашата професионална и житейска реализация“ по програма Еразъм+.  Проектът предоставя възможност за практическо обучение на 25 ученици от специалностите „Строителство и..

публикувано на 13.02.24 в 15:56

75% от младите учители напускат до 5 г.: наставници ще борят текучеството на кадри в Бургас

Педагогическите специалисти излизат от университетите с добра теоретична, но недостатъчна практическа подготовка и сблъсъкът с реалността на класната стая ги кара да напуснат системата. На национално ниво по данни на Световната банка за България 75% от новопостъпилите се отказват от учителството в рамките на първите си пет години пред черната..

обновено на 12.02.24 в 16:44