Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Бургас вече няма правомощия върху бившето летище Равнец

Община Бургас вече няма правомощия върху територията на бившето летище Равнец и тя е държавна. 5-годишният срок, който държавата беше предоставила на общината терена, изтече. В момента територията е държавна собственост. Ние направихме всичко възможно чрез два инвеститора да си изпълним мисията, обяви днес на заседание на общинския съвет кметът Димитър Николов.

Дебатът тръгна при разглеждането на докладната, свързана с кандидатурата на Индустриален логистичен парк-Бургас в партньорство с общината с проект за развитие на парка по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони и паркове.

Тодор Йосифов от ГЕРБ обяви, че тази точка стратегически е най-важната за Бургас. Предвижда се финансирането да е за довеждаща и вътрешна инфраструктура, както и газопроводна мрежа. Тодор Иванов от ИТН върна дебата и към Летище Равнец. Ивелина Стратева, директорът на дирекция „Икономика и стопански дейности“ припомни хронологията по казуса с Летище.

„Равнец е най-голямата индустриална зона на територията на община Бургас. Имотът е държавен. Беше ни предоставен при условие, че привличаме сертифицирани инвеститори. А за такива държавата предоставя финансиране по закона за насърчаване на инвестициите като покрива изцяло разходите по довеждаща инфраструктура. Имаме 4 такива проекта, които се изпълняват на територията на община Бургас и сме привлякли инвестиране за довеждаща инфраструктура. Имаше такава възможност и за довеждаща инфраструктура и за Равнец. Дори два пъти. Имахме две постъпили конкретни инвестиционни намерения и двамата инвеститори бяха големи. Подадоха документи за сертифициране и заявиха мярката за 100% изграждане на довеждаща инфраструктура. Единият от тях е голяма публична датска компания, лидер в производството и съхранение на водород. Инвестицията бе в размер на 150 млн. лева. Проектът получи подкрепа от Общинския съвет и предварително съгласие за продължаване на процедурата по сертифициране. В същия този момент бургаски народни представители се втурнаха да „спасяват“ територията, министерства решиха, че там трябва да има летище, въпреки това, че беше предоставена територията за индустриална зона. Решението на Общинския съвет се оспорва от областния управител, инвеститорът замрази намеренията си и все още текат делата по тази процедура. Опитахме се да привлечем втора компания. Това беше голям гръцки инвеститор, който подаде предложение за 1200 дка, да развие затворен цикъл индустриална зона, която освен водород, има производство на елементи за фотоволтаици, на електрически зарядни станции за МПС, компонентни за водородната индустрия-8 производства. Заявената инвестиция беше 600 млн. лева. И това решение се оспорва от областна управа. Бургас и всъщност България загубиха шанса да бъде реализиран подобен проект.“

Двамата инвеститори са замразили намеренията си до изясняване на собствеността, уточни Стратева.

Архитект Георгиев също се включи в дебата: "Общината пропусна огромен шанс заради едни сънища на един човек. Там има решение на Министерство на транспорта, че това не е летище. Има вече решение на ВАС, че се отменя жалбата на областния управител относно решението на Общинския съвет."

От няколко години депутатът Константин Бачийски, който на последните избори се кандидатира за кмет от ПП СЕК, лансира за същата територия проект за свободна безмитна зона с карго летище и обещание за хиляди работни места под името "Планът Бачийски"

Иван Иванов от СЕК поясни, че ще подкрепят докладната, защото развитието на индустриалните зони е важно, а относно Равнец коментира:

"Ние винаги ще се противопоставяме на инвестиции, които не носят добавена стойност за Бургас. Да разполагаш фотоволтаици на място, което отредено за инвеститори, които да разкриват работни места за всички жители на града, това е нашата визия за това място. Общината отново може да поиска това място, да седнем и да видим наистина какво целим с Равнец-да развиваме производства, да създаваме работни места или разполагаме фотоволтаици."


Кметът Николов обобщи ситуацията с думите: "Птичето излетя!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният плаж на Приморско

В Приморско се радват на добър летен сезон

Община Приморско спечели проект за въвеждане на енергоспестяващи мерки за сградата на общинската  администрация. С подобренията тя ще бъде по-ефективна и устойчива. Стойността на проекта е в размер на малко над 842 хиляди лева без ДДС. Летният сезон е много добър, с преобладаващо български туристи, чужденците са по-малко, но още отсега се..

публикувано на 12.07.24 в 12:28
Димитър Николов, кмет на Бургас

Финансовото състояние на Бургас е по-добро от средното и за страната, и за областните центрове

Многобройни външни икономически и политически фактори са оказали натиск върху бюджета на Община Бургас за 2023 година, но въпреки тях тя е запазила финансовата си самостоятелност. Това посочва кметът Димитър Николов в доклада си към отчета за изпълнението на бюджета за миналата година , който е внесен в Общинския съвет. Заключението му е потвърдила и..

публикувано на 11.07.24 в 15:03
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от двете страни, смята експертът Габриела Руменова. Тя даде за пример случай с летовничка, която е..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели трябва да се подобрят, за да влезе областта в топ 3.  Това което, според Ганев трябва да се..

публикувано на 10.07.24 в 10:44

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение..

публикувано на 10.07.24 в 08:24

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28