Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие

Снимка: БГНЕС

Бургаският административен съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие, отхвърляйки жалбата на единия от кандидатите Веселин Анестиев. В жалбата си той твърди, че спечелилият досегашен кмет Иван Алексиев е получил по-малък брой действителни гласове от отчетените в протоколите, а той е получил повече от отразените в протоколите на СИК.

Досегашният кмет Иван Алексиев спечели изборите в Поморие на първи тур с 50.77 %, а за юриста Веселин Анестиев гласуваха 37.70 %. От общо 10 895 бюлетини за кмет на общината, 618 бяха отчетени като недействителни гласове.

Според Анестиев, са допуснати много нарушения както при реализиране на изборния процес, така и при отчитане на резултатите от гласуването. Той посочва като пример две секции с номера 9 и 42, които се намират в Габерово и в Дома за възрасти хора с физически увреждания в Горица. Жалбоподателят смята, че е трябвало да бъде проведен втори тур.

Адвокатите на Иван Алексиев посочиха, че изброените в жалбата нарушения са несъществени и няма как да променят крайния изброен резултат. По делото бяха назначени две експертизи  - съдебно - техническа преброително-отчетна и графологична.

В решението на съда се посочва, че „не всяко нарушение на изборния процес води до недействителност на избора, а само съществено нарушение на процеса на гласуване“.  От анализа на резултатите на експертизата се установява, че в 19 секции експертите единодушно са установили резултати идентични с констатираните в протоколите на избирателните секции. Сред тях е и СИК 42. В други 12 секционни комисии, експертите са установили резултати, различаващи се минимално от тези отразени в протоколите.

Вещите лица не са постигнали консенсус за няколко спорни бюлетини. По 1 има в секционните комисии 5, 6, 9, 13, 14, 16, 18, 21, 34, 37 и 45. По 2 спорни бюлетини има в СИК  22, 43 и 46. 3 са бюлетините, по които няма консенсус в СИК 25 и по 4 бюлетини в СИК 7 и 32. Отделени са били общо 29 броя бюлетини, за които експертите не са възприели единодушно становище относно действителността им. Причината е, че те касаят или отбелязан вот със знак различен от предвидените в кодекса „Х“ или „V“, или съдържат вписани специални символи/знаци. Съдът е приел тези бюлетини за недействителни. Това обаче не повлиява върху изборния резултат, като единствено броят на недействителните бюлетини се увеличава от 555 на 584.

В решението си съдът е приел, че и по останалите точки в жалбата, не са установени нарушения, които да водят до опорочаване на вота или изкривяване на резултатите. При повторното преброяване е установено, че действителните гласове за Алексиев трябва да бъдат намалени с 3бр., според изброените гласове от страна на експертите и със 17бр. заради незачетения вот в СИК 42, т.е. до 5198 бр. По същите причини действителните гласове за Анестиев следва да се увеличат с 5бр. и да се намалят с 2бр., т.е. при компенсация да се увеличат с 3бр. спрямо първоначалния отчетен резултат до размера от 3877гласа.

„В резултат на приетото от съда, общият брой на действителните бюлетини за кандидатите, ведно с тези, с отчетен вот „Не подкрепям никого“, установен от експертите, възлизат на 10 261 гласа. Петдесет процента от този резултат възлиза на 5130,5 гласа. В този случай обявеният за спечелил кандидат получава повече от 50% +1 глас, а именно 50,66% от действителните бюлетини“, пише в решението на съда. Поради тази е решението на Общинската избирателна комисия е прието като законосъобразно и е потвърдено.

Решението на Бургаския административен съд може да бъде обжалвано ред ВАС.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка против изграждането на база на НАТО край Ямбол внесоха от коалиция "Левицата"

Подписка против изграждането на база на НАТО край Ямбол внесоха в областната администрация  лидерите на местната структура на коалиция „Левицата". Близо 3000 подписа са събрани от старта на кампанията през август миналата година. Председателят на ямболската структура на „Изправи се БГ“ Мими Караколева посочи че от коалицията настояват  областният..

публикувано на 01.03.24 в 11:08

МО с орган, който ще следи за дезинформация в медиите и интернет

Министерството на отбраната ще има орган, който ще следи за дезинформацията в интернет и медиите. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството. Документът беше обнародван в Държавен вестник. Информационният център ще следи и анализира "хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании,..

публикувано на 01.03.24 в 07:45

"Червеният пират" вероятно е от Сливен, заплашвал е кметове и съветници

В Районната прокуратура в Сливен е образувано дело за заплахи за живота към кметовете на Сливен и Котел, директори на големи предприятия и фирми в Сливен и региона, които са изпратени по електронна поща.  Предполага се, че това е т.нар. "Червен пират", който изпраща заплашителни писма през електронната поща до магистрати, политици и публични..

публикувано на 28.02.24 в 16:45

Общински съветници от ГЕРБ в Бургас с декларация срещу перките в морето

Общинските съветници от ГЕРБ в Бургас също се обявиха против законопроекта, предвиждащ изграждане на ветрогенератори в Черно море. Според тях той крие неоценени рискове за околната среда и биологичното разнообразие, а това неминуемо ще засегне сектори като "Туризъм" и "Рибарство". Партия "Възраждане" се обяви против перките в морето..

обновено на 28.02.24 в 13:29

Против изграждането на база на НАТО край Ямбол, се обяви партия "Възраждане"

Партия "Възраждане" е против изграждането на база на НАТО във войсковия район „Кабиле“ край Ямбол. Това заяви депутатът от района Никола Димитров и обяви, че ще подкрепят евентуалното провеждане на местен референдум.  Министерството на отбраната е необходимо да инвестира повече средства в обновяването и модернизирането на нашата военна..

публикувано на 26.02.24 в 14:26

Партия "Възраждане" се обяви против перките в морето

Съветниците от партия "Възраждане" се обявиха срещу лобисткия, според тях Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който ще разреши изграждането на ветрогенераторни паркове и ще застраши риболова и туризма. Това от своя страна  ще увеличи цената на тока за крайния потребител.  От местната структура на партията..

публикувано на 26.02.24 в 14:14
Корнелия Нинова, председател на БСП

БСП свиква избори за ново ръководство на организацията си в Бургас

"До два месеца БСП ще проведе пълен отчетно-изборен цикъл в София и в Бургас" - обяви председателят на партията Корнелия Нинова на брифинг след днешното заседание на Националния съвет. Избори ще има в общинската организация на БСП, които се налагат,  след като в  края на декември председателят ѝ Живко Господинов обяви, че подава оставка и обясни, че..

публикувано на 25.02.24 в 17:35