Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици предлагат безплатен опознавателен тур на Бургас

Кулата на фаропазача е историческия вход на Порта и е построена в далечната 1903 г.

Ученици от училище "Епископ Константин Преславски" предлагат безплатен опознавателен тур на Бургас. Началото е в 11 часа от Часовника. Младите екскурзоводи, заедно с техния преподавател по теория и практика на „Екскурзоводско обслужване“ Николина Димитрова ще разкажат за архитектурното и културно минало на града на всички онези, които се включат.
От Часовника в центъра на града те ще се отправят към "Кулата на Фаропазача", ще разкажат каква история крие сградата на КЦ „Морско казино“, защо морето се нарича „Черно“, каква градска легенда се свързва с Грамофона. Това няма да са всички интересни моменти и локации, които са ни подготвили младите екскурзоводи. Те ще проведат тура на щафетен принцип, като във всеки един момент от 11.00 до 13.00 ч. на Часовника двойка ученици ще очакват всички желаещи, които след това ще продължат по маршрута, подготвен от екипа.
Опознавателният тур ще бъде безплатен за всички желаещи, като не е необходимо предварително записване. 
По публикацията работи: Калина Енчева

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови директори на дирекция „Местни данъци“ и ЦАУ "Долно Езерово" в Бургас

Нови директори стъпват в длъжност в бургаската дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама“ и Центъра за административно управление "Долно Езерово".  Румяна Иванова, която досега е била началник отдел „Контрол и принудително събиране“ поема местните данъци и такси в Община Бургас. Тя наследява длъжността от Румен Шарпов, който се пенсионира..

публикувано на 29.02.24 в 14:29

Съветници в Созопол поискаха по-ранна забрана за строителството в града

Въвеждане на по-ранна забрана за строителни дейности през летния сезон ще предложат общински съветници в Созопол. На сесия днес бе поискано вместо на 15 май, строителството да бъде преустановено на 1 май. Докато това се разреши от законодателя, остава забраната от 15-о число на месеца до 1 октомври.  Предложението за изтегляне..

публикувано на 29.02.24 в 13:09

"Фрапорт": Спекулации са, че Летище Бургас ще бъде лимитирано само за карго трафик

Публичните спекулации за лимитирането на Летище Бургас само до карго трафик са абсолютно неоснователни и вредни за развитието на туризма. Това пише в официална позиция „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, концесионер на аеропорта. Те настояват, че никога  не е имало опит за прехвърляне на трафика от Бургас към Варна. Нещо повече - през 2023 г...

публикувано на 29.02.24 в 12:43

Кметове и хотелиери: Държавата да се намеси да спаси туризма на юг

"Искаме да накараме концесионера на летище Бургас да работи. Ако не работи държавата чрез концесионния договор да го преразгледа, да вкара нови клаузи, за да може този концесионер да разработи летище Бургас, а не да го срине от 3,6 млн пътника на 1,8 млн за три години", каза градоначалникът на Поморие Иван Алексиев по повод позицията на кметовете..

публикувано на 28.02.24 в 17:58

Превозвачите получават до 50 млн. лв. държавна помощ за стабилизиране на транспортния отрасъл

Превозвачите ще получат до 50 млн. лв. държавна помощ с цел стабилизиране на транспортния отрасъл. Средствата ще бъдат отпуснати по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Транспортният бранш търпи значителни щети от 2020 г. насам заради пандемията от коронавирус, войната в Украйна, промените в..

публикувано на 28.02.24 в 07:15

Търговете за плажове под наем вече ще са с явно наддаване

Тръжните процедури по отдаване под наем на плажовете, които са изключителна държавна собственост вече ще се провеждат чрез явно наддаване. Това обявиха днес от Министерството на туризма.  Процедурите ще се извършват пред всички присъстващи на търговете, заяви министърът на туризма Зарица Динкова.  Отпада условието предлаганата цена да се..

публикувано на 27.02.24 в 16:00
Летище Бургас

Хотелиери искат държавата да си върне контрола над Летище Бургас

Държавата трябва да вземе обратно контрола върху Летище Бургас и въпреки концесионния договор да настоява то да оперира целогодишно, а не полетите от него да се пренасочват към Варна, както е изгодно на временния стопанин – компанията "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. Това заявява зам.-председателят на Българската хотелиерска и..

публикувано на 27.02.24 в 15:52