Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на о-солената риба продължава в Созопол

Третото издание на Празника на о-солената риба се провежда в  Созопол на площад “Кулата” в Стария град. В първия ден  акцентът бе конкурсът за най-добра о-солена риба, който протече в три кръга: най-добър осолен паламуд, чернокоп и друг вид риба.

Събитието бе официално открито от кмета Тихомир Янакиев и от президента на Ротари клуб Койчо Коев.

Всички участниците в конкурсната част бяха местни жители от Созопол и представиха на журито рибни специалитети по традиционни рецепти. Щандовете бяха отрупани с осолени, веяни и мариновани риби, чироз, консервирани специалитети и хайвер.

Най-добри в надпреварата бяха Константин Василев, който спечели в категориите "Осолен чернокоп" и "Друг вид осолена риба", и Данаил Рейзов - категория "Осолен паламуд".


Днес празникът продължава. От 11:00 до 14:00 ч. на Коледния базар, ще се проведе изложба-базар „Мое, любимо море!“, на която местни художници ще представят своите творби, а всеки любител на изкуството ще има възможност да закупи картина.
В 16:00 часа ще има  изява на децата от ДГ „Здравец“ с ръководители Мария Шурелова, Калина Иванова, Олимпия Георгиева и Ваня Трендафилова. Със своят талант ще ни зарадват и учениците от Детска вокална група „Созополски гласчета“ с ръководител Бояна Кръстева.
По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В комплекс "Славейков" затварят за движение участък от улица

Община Бургас съобщи, че във връзка с реконструкция и изграждане на ВиК мрежата на комплекс „Славейков“, в сряда от 10:00 часа, ще бъде затворена за движение на превозни средства улицата между бл. 25 и бл. 29 - бл. 30, в участъка от тупика до кръстовището с улицата пред бл. 29. На място ще бъде въведена временна организация на движението на превозни..

публикувано на 20.02.24 в 17:59

Правят биогаз метан и компост от хранителните отпадъци в кафявите кофи

Системата за разделно събиране на биогразградими отпадъци ще обхване поетапно Бургас. До сините, жълти и зелени контейнери в града се появиха и кафяви кофи, засега пилотно в комплекс „Зорница“.  35 обекта- пазари и тържища, административни сгради, големите вериги магазини са обхванати към момента в системата. Поставени са и 250 кафяви..

обновено на 20.02.24 в 15:58

Бургас и Грузия ще си сътрудничат за развитие в туризма и икономиката

Негово Превъзходителство г-н Отар Бердзенишвили, посланик на Грузия у нас, бе посрещнат от кмета Димитър Николов за първата му визита в Бургас като дипломат, съобщават от общината. Основна тема на разговор беше икономическият потенциал на България (в частност на Бургас и региона) и Грузия. Те са спирки по пътя на маршрути между Изтока и..

публикувано на 20.02.24 в 15:18

Пламен Янев се срещна с посланика на Грузия

Областният управител на Бургас Пламен Янев прие днес посланика на Грузия Н. Пр. Отар Бердзенишвили и съветника му Натия Вашаломидзе. Двамата обсъдиха добрите взаимоотношения между страните. Темите на разговора им включваха Странджа планина като център за здравен туризъм, възможността за задълбочаване на двустранните отношения на..

публикувано на 20.02.24 в 15:13

"Булевард Демокрация" на 20 февруари:

Първият кастинг на Конкурса за млади изпълнители "Бургас и морето" ще се проведе в събота. Талантливи български изпълнители ще трябва да покажат най-доброто, а професионално жури ще изслуша и оцени всеки едни от тях.  Кастингът ще бъде от 10:00ч. в Културния дом на НХК при вход свободен за посетители.  Темите в предаването днес: -..

публикувано на 20.02.24 в 14:57
Проектът за нова сграда на противопожарната служба в Камено

В Камено строят нова сграда на пожарната, купуват още един специализиран автомобил

В Камено ще бъде изградена нова сграда на противопожарната служба. Предстои и закупуване на нов, трети специализиран автомобил за борба с огнените стихии . Новите придобивки ще се реализират с финансиране на съвместен международен проект на общината , Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас...

обновено на 20.02.24 в 14:37

ЮИДП-Сливен изпълнява проект за възстановяване на гори и речни галерии

Сдружение „Българско дружество за защита на птиците” /БДЗП/ изпълнява проект в сътрудничество с Фондация  „По-диви Родопи” /ФПДР/ и „БърдЛайф Европа и Централна Азия” /БЛИЦА/. Това съобщават от Югоизточното държавно предприятие. С участието си в проекта ЮИДП ДП Сливен има поставена цел за възстановяване на ксеротермни гори и речни галерии в районите..

публикувано на 20.02.24 в 14:19