Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски програми за финансиране на малките и средни предприятия

| обновено на 05.12.23 в 14:50
Снимка: Ани Петрова


Програмата по Трансгранично сътрудничество до 2027 г. ще финансира проекти по три приоритета, свързани с подобряване на околната среда, сигурността и интегрираното развитие на региона. Бенефициенти могат да бъдат микро, малки и средни предприятия, които работят в сектора на производството и на услугите. Общият бюджет на програмата е над 34 млн. евро. 

"Партньорствата са между една единствена българска компания и между една единствена турска. Не се предполагат повече партньорства от един субект от двете страни. Ще се предпочитат проекти, които са със сходни производства, т.е. хотел с хотел, винопроизводство с винопроизводство, селско стопанство със селско стопанство, за да има обмен на добри практики и някакво заложено бъдещо сътрудничество между тези две фирми. Било то с обмен на стоки, било то със създаване на някакви нови производства", обясни Боряна Желева, изпълнителен директор на Бургаската търговско – промишлена палата и част от екипа на „Европа Директно“.

Експертите на Областния информационен център  представиха и още отворени процедури за финансиране, по които може да кандидатстват както Общините, така и представителите на бизнеса. 

До края на годината те ще могат да кандидатстват по процедурата за „Адаптирана работна среда“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Това обясни Ана Янчева, експерт в Областния информационен център в Бургас. 

"Допустими са търговци по смисъла на Търговския закон. Няма толкова тежки ограничения. Единствените, които не могат да кандидатстват са от секторите "Рибарство и аквакултури" и "Селскостопански дейности" -  те са финансирани по други програми. Трябва да докажат финансов оперативен капацитет. По тази мярка е задължително да бъдат въведени зелени модели. По нея може да се организира кът, пространство за персонала", поясни тя. Бюджетът е 100 милиона лв. като безвъзмездната финансова помощ за проект може да бъде от 50 000 лв. до 391 166 лв. и представлява минимална помощ (de minimis).

По Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация, се очаква да бъде пусната ваучерна схема за малките и средни предприятия. До края на годината ще бъде пусната за кандидатстване и мярка, която е насочена за семейните предприятия.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зарица Динкова

Програмата за реклама на Черноморските общини ще бъде разширена и продължена

Програмата за подпомагане на общините, която през миналата година пилотно се реализира само в черноморските общини, вече ще обхване всички общини в страната. С тази програма увеличихме почти двойно средствата за реклама. Т ова съобщи във Варна министърът на туризма Зарица Динкова, която участва  във форум, посветен на предстоящия сезон с..

публикувано на 29.02.24 в 17:39

Нови директори на дирекция „Местни данъци“ и ЦАУ "Долно Езерово" в Бургас

Нови директори стъпват в длъжност в бургаската дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама“ и Центъра за административно управление "Долно Езерово".  Румяна Иванова, която досега е била началник отдел „Контрол и принудително събиране“ поема местните данъци и такси в Община Бургас. Тя наследява длъжността от Румен Шарпов, който се пенсионира..

публикувано на 29.02.24 в 14:29

Съветници в Созопол поискаха по-ранна забрана за строителството в града

Въвеждане на по-ранна забрана за строителни дейности през летния сезон ще предложат общински съветници в Созопол. На сесия днес бе поискано вместо на 15 май, строителството да бъде преустановено на 1 май. Докато това се разреши от законодателя, остава забраната от 15-о число на месеца до 1 октомври.  Предложението за изтегляне..

публикувано на 29.02.24 в 13:09

"Фрапорт": Спекулации са, че Летище Бургас ще бъде лимитирано само за карго трафик

Публичните спекулации за лимитирането на Летище Бургас само до карго трафик са абсолютно неоснователни и вредни за развитието на туризма. Това пише в официална позиция „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, концесионер на аеропорта. Те настояват, че никога  не е имало опит за прехвърляне на трафика от Бургас към Варна. Нещо повече - през 2023 г...

публикувано на 29.02.24 в 12:43

Кметове и хотелиери: Държавата да се намеси да спаси туризма на юг

"Искаме да накараме концесионера на летище Бургас да работи. Ако не работи държавата чрез концесионния договор да го преразгледа, да вкара нови клаузи, за да може този концесионер да разработи летище Бургас, а не да го срине от 3,6 млн пътника на 1,8 млн за три години", каза градоначалникът на Поморие Иван Алексиев по повод позицията на кметовете..

публикувано на 28.02.24 в 17:58

Превозвачите получават до 50 млн. лв. държавна помощ за стабилизиране на транспортния отрасъл

Превозвачите ще получат до 50 млн. лв. държавна помощ с цел стабилизиране на транспортния отрасъл. Средствата ще бъдат отпуснати по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Транспортният бранш търпи значителни щети от 2020 г. насам заради пандемията от коронавирус, войната в Украйна, промените в..

публикувано на 28.02.24 в 07:15

Търговете за плажове под наем вече ще са с явно наддаване

Тръжните процедури по отдаване под наем на плажовете, които са изключителна държавна собственост вече ще се провеждат чрез явно наддаване. Това обявиха днес от Министерството на туризма.  Процедурите ще се извършват пред всички присъстващи на търговете, заяви министърът на туризма Зарица Динкова.  Отпада условието предлаганата цена да се..

публикувано на 27.02.24 в 16:00