Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Милчо Талев със самостоятелна изложба „Линия" в Бургас (СНИМКИ)Изложба „Линия" с нови живописни платна на художника Милчо Талев е представена в бургаската галерия „Неси". Художникът от Поморие представя абстрактна живопис в 14 платна, създадени в период от 3 месеца.

"Това са специално създадени картини за специална галерия, в която не съм гостувал от може би вече 5 години. Линията е относително понятие и ние постоянно сме заобиколени от някакви линии, които прескачаме, които ни възпират, линии които преодоляваме ако можем. Просто това дава една насока за възприятие, а кой как лично ще го приеме, зависи от самия него!", сподели художникът.

Изложбата на Милчо Талев в галерия „Неси“ може да бъде разгледана до 5 януари.


повече може да чуете в звуковия файл:

Милчо Талев е дългогодишен председател на Народно читалище „Просвета 1888" и директор на Градската художествена галерия "Дечко Стоев" в „Поморие. Роден в Шумен през 1958 г., той дълги години живее и завършва средното си образование в Плевен. През 1997 г. се дипломира в специалност графика във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Участва в много национални и международни изложби и е носител на отличия и награди от тях, като най-скорошни са наградата на Съюза на българските художници - София за живопис от биенале „Лудогорие“  2021 и наградата за живопис на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ – биенале „Приятели на морето“ 2022.През годините Талев има над 50 самостоятелни изложби в Швейцария, Чехия, Германия и Италия. Някои от неговите картини се намират в Националната художествена галерия – София, в галериите в  Плевен, Смолян, Разград, Търговище, Бургас, както и в галерии и частни колекции в Европа и САЩ. 

Той е и сред инициаторите и ръководителите на художниците и скулпторите в пленера „Светът е море", който с годините обогатява градската културна среда, но и фонда на Градската художествена галерия „Дечко Стоев“ в Поморие.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прожектират филмите "Под игото" и "Свобода или смърт" в Библиотеката

Два филма ще бъдат прожектирани днес в Бургаската библиотека при вход свободен.  От 17:00 часа ще бъде излъчен филмът „Под игото“ от 1952 г. Историческата драма е по едноименния роман на Иван Вазов.  Сценарият е на Павел Спасов и Георги Крънзов. Режисьор е Дако Даковски, а оператор - Бончо Карастоянов. Автор на музиката във филма е Филип Кутев...

публикувано на 03.03.24 в 13:30

Играят "Нова приказка за мартеничките" в Кукления театър в Бургас

Спектакълът  "Нова приказка за мартеничките" играят днес в Бургаския куклен театър. Той е подходящ за  деца на възраст  2+ .   Бърза Пенда прежда да изпреде – бяла и червена.  Бърза, защото Баба Марта трябва от преждата мартенички да изплете, а време много няма.  Но пакостника Пижо е решил да скрие преждата от Пенда, защото много обича да я..

публикувано на 03.03.24 в 09:40

„Принцесите и Змеят“ с премиера в кукления театър в Ямбол

Премиерното представление на „Принцесите и Змеят“ по Милада Машатова ще се играе днес в ямболския куклен театър „Георги Митев”. Началният час е 11. Пиесата по приказките на чешката авторка е поставяна многократно, включително и на сцената на ямболския куклен театър, но сега се завръща под режисурата на Съби Събев. „Едно заглавие, което се играе, може..

публикувано на 02.03.24 в 07:45

Танцова школа “Естрела” ще представи Бургас на Dance World Finals 2024

 Преди броени дни танцова школа “Естрела” се завърна от Букурещ с призови места и спечелена квота за участие в Dance World Finals 2024. “Достойно се представихме и с талант се наложихме над многобройните отбори на Румъния, въпреки че бяхме в намален състав.“, сподели Олга Мохова, ръководител и хореограф на школата. Резултатите, който са постигнали..

публикувано на 01.03.24 в 15:12

С филм за бургаския театър започва 22-ият "София Филм Фест на брега"

Два филма  ще бъдат показани след церемонията по откриване на филмовия фест в Бургас. С пълнометражния филм “Паднали листа” на Аки Каурисмаки ще бъде даден стартът на филмфеста на 21 март в Културен дом НХК в Бургас, а след него зрителите ще гледат документалния филм за бургаския драматичен театър “Адриана Будевска” “Отвъд завесата” на режисьора Слави..

публикувано на 01.03.24 в 09:48

Бургаският куклен театър с вечерни спектакли всяка сряда

Бургаският куклен театър ще предложи нови инициативи за зрителите си от този месец. Започват всяка сряда вечерни представления, а по повод Световния ден на кукления театър – 21 март ще бъде отправено предизвикателство към децата да нарисуват любимия си куклен герой или да се облекат като него и да изпратят своя снимка...

публикувано на 01.03.24 в 09:30

За Баба Марта и мартениците

Баба Марта и закичването с мартеници е един от най - хубавите празници свързани с пролетта. Мартеницата e амулет от усукани конци, червен и бял, най - често вълнени. Тя традиционно се слага на 1 март за здраве.  Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Белият цвят на мартеницата първоначално е..

публикувано на 01.03.24 в 07:10