Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 фирми в цялата страна са наели бежанци на работа

| обновено на 07.12.23 в 14:35

Над 100 фирми в цялата страна дават възможност на бежанци да изкарват сами своята прехрана и да се адаптират в новата си родина. Това показва статистиката на кариерния център на благотворителната организация „Каритас – България“. Борислав Дамянов, ръководител на центъра информира, че от 7 години те помагат в процеса на намиране на работа.

"При първата вълна, трябваше да приемат позиции в търговски вериги и услуги, само и само да си намерят някаква работа. Вторият етап е насочен към това дори на променят професиите си, за да могат да работят по-квалифицирана работа. 

Основно жените са с хуманитарен профил, фризьорство, маникюр, козметици. Има доста учители. При мъжете, колкото и до скоро да бяха малко в България, искат да се реализират в инженерни специалности. И за тях е най-трудно да им намерим работа, защото те не са толкова разпространени", информира той. 

Според Борислав Дамянов, не само намирането на работа на бежанците, а и възможността за преквалификация и обучение по български език, са важни при успешната реализация на пазара на труда. Той е на мнение, че в началото, работодателите често са имали предразсъдъци към бежанците.

"Те всички мислят, че те са тук за малко и ще си тръгнат. Но вече имаме достатъчно компании, с които през годините успяхме да докажем, че те не са по-малко стойностни работници. Виждаме и наши дългогодишни партньори, които предоставят подкрепа в тази насока. 

В Бургас работим и с някои болнични заведения, верига супермаркети. Нашите плюсове, които да представим пред работодателите са, че хората са много по-отговорни. Когато преминават от режим на оцеляване, към режим на адаптация, те са много по-амбицирани да работят", категоричен е Дамянов.


През тази седмица се състоя и първата церемония, в която се отличиха фирми, помогнали на украинските бежанци да се реализират на пазара на труда. Те бяха раздадени в категориите: „възможности за развитие“, „устойчива заетост“ и „индивидуален подход при наемането на бежанци“. Събитието уважи и областният управител Пламен Янев. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Летният сезон през тази година ще бъде предизвикателство

Летният сезон за поредна година ще бъде предизвикателство, каза Павлина Русева – от туроператорска агенция. Тя посочи, че резервации има, но процесът е бавен и ще се надяват на заявки в последния момент: „Макар и да са отминали почти 4 години от Ковид пандемията, ние все още се възстановяваме. Някои наши конкуренти използваха този..

публикувано на 22.02.24 в 10:05

Кметът на Созопол с декларация срещу ВЕИ в морето

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев изпрати декларация до Министерски съвет и до Народното събрание срещу Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Според него той трябва да бъде отменен или съществено изменен. Искането на кмета е подкрепено със становища на Българската асоциация за туризъм и на браншовите..

публикувано на 22.02.24 в 09:01
Франк Кванте,

Морските общини са притеснени заради ремонта на летище Бургас

Припомняме, че от 7 март тази година летището в Бургас затваря за ремонт, който ще продължи до 30 март.  Форумът бе организиран от Сдружението „Рафаел - инфо, култура и туризъм“.

обновено на 21.02.24 в 18:31

Общинският съвет в Созопол с декларация срещу законопроекта за вятърни перки в морето

Общинските съветници в Созопол се обявиха против законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Считаме, че той следва да бъде съществено изменен или оттеглен, се посочва в декларация, подписана от 15 общински съветници. В деловодството на Общинския съвет са постъпили становища от местни браншови организации в..

публикувано на 21.02.24 в 15:54
крепост Маркели

Частични разкопки и нови проекти в плановете на община Карнобат за крепостта Маркели

Частични разкопки и кандидатстване по нови проекти за по-голяма цялостна експозиция в крепостта Маркели предвижда община Карнобат.  Преди дни държавата предостави безвъзмездно средновековната крепост край града на местния Исторически музей за срок от 10 години. „Ние и досега се грижихме за крепостта Маркели, с известно прекъсване докато..

публикувано на 20.02.24 в 17:27

Рибарски сдружения предлагат от 3 до 4 месеца забрана на улова на бялата мида

Рибарски сдружения предлагат от години въвеждането на забрана на улова на бялата мида през периода й на размножаване. Темата отново беше повдигната пред ръководството на ИАРА. Според анализ на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ запасът на бялата мида намалява. Причината е свръхулов. „През лятото, кохато се стопля времето..

обновено на 20.02.24 в 14:36

Нова схема на масите по крайбрежната алея в Поморие

Промяна на разположението на масите по крайбрежната алея в Поморие беше одобрена от общинските съветници на последната сесия.Предложението е на общинската администрация.Според новата схема се освобождава страната до морето, така там спокойно ще могат да се разхождат поморийци, гостите на града и туристите през лятото. Ще се унифицират и чадърите на..

публикувано на 19.02.24 в 15:41