Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заем от 1.2 млн лева ще тегли община Сунгурларе

Заем от 1.2 млн. лв. ще изтегли община Сунгурларе, за да покрие разходването на свободни целеви средства през тази календарна година. Сумата трябва да бъде възстановена в общинската хазна до края на м. декември 2023 г. и кратките срокове за възстановяване на финансите са причина за спешната докладна записка от кмета инж. Димитър Гавазов до общинския съвет.

Новият кредит е необходим, поради недостиг на финансов ресурс, в следствие на недостатъчно реализирани собствени приходи, финансиране изпълнението на проекти и завишение на разходите предимно за „Фонд работна заплата“, авансово финансиране по проекти и др. Промяна в разходите се отчита и в следствие завишените цени на горива, ел. енергия, материали и др.


Тези данни станаха ясни след изготвен анализ, който съпоставя отчетите към 31 октомври 2023 г. и същия период на предходната година.

Съгласно чл. 126 от Закона за публичните финанси, през годината свободните средства по бюджета могат да се ползват за текущо финансиране, но в края на годината трябва да са налични.

На провелото се днес, второ редовно заседание на ОбС- Сунгурларе, местния парламент даде „зелена светлина“ за поемане на общинския дълг.

Срокът за погасяване на заема е кратък, до м. юни 2024 г. В момента община Сунгурларе няма време да предоговаря условията по дълга, а именно да иска разсрочването му във времето. 


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка против изграждането на база на НАТО край Ямбол внесоха от коалиция "Левицата"

Подписка против изграждането на база на НАТО край Ямбол внесоха в областната администрация  лидерите на местната структура на коалиция „Левицата". Близо 3000 подписа са събрани от старта на кампанията през август миналата година. Председателят на ямболската структура на „Изправи се БГ“ Мими Караколева посочи че от коалицията настояват  областният..

публикувано на 01.03.24 в 11:08

МО с орган, който ще следи за дезинформация в медиите и интернет

Министерството на отбраната ще има орган, който ще следи за дезинформацията в интернет и медиите. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството. Документът беше обнародван в Държавен вестник. Информационният център ще следи и анализира "хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании,..

публикувано на 01.03.24 в 07:45

"Червеният пират" вероятно е от Сливен, заплашвал е кметове и съветници

В Районната прокуратура в Сливен е образувано дело за заплахи за живота към кметовете на Сливен и Котел, директори на големи предприятия и фирми в Сливен и региона, които са изпратени по електронна поща.  Предполага се, че това е т.нар. "Червен пират", който изпраща заплашителни писма през електронната поща до магистрати, политици и публични..

публикувано на 28.02.24 в 16:45

Общински съветници от ГЕРБ в Бургас с декларация срещу перките в морето

Общинските съветници от ГЕРБ в Бургас също се обявиха против законопроекта, предвиждащ изграждане на ветрогенератори в Черно море. Според тях той крие неоценени рискове за околната среда и биологичното разнообразие, а това неминуемо ще засегне сектори като "Туризъм" и "Рибарство". Партия "Възраждане" се обяви против перките в морето..

обновено на 28.02.24 в 13:29

Против изграждането на база на НАТО край Ямбол, се обяви партия "Възраждане"

Партия "Възраждане" е против изграждането на база на НАТО във войсковия район „Кабиле“ край Ямбол. Това заяви депутатът от района Никола Димитров и обяви, че ще подкрепят евентуалното провеждане на местен референдум.  Министерството на отбраната е необходимо да инвестира повече средства в обновяването и модернизирането на нашата военна..

публикувано на 26.02.24 в 14:26

Партия "Възраждане" се обяви против перките в морето

Съветниците от партия "Възраждане" се обявиха срещу лобисткия, според тях Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който ще разреши изграждането на ветрогенераторни паркове и ще застраши риболова и туризма. Това от своя страна  ще увеличи цената на тока за крайния потребител.  От местната структура на партията..

публикувано на 26.02.24 в 14:14
Корнелия Нинова, председател на БСП

БСП свиква избори за ново ръководство на организацията си в Бургас

"До два месеца БСП ще проведе пълен отчетно-изборен цикъл в София и в Бургас" - обяви председателят на партията Корнелия Нинова на брифинг след днешното заседание на Националния съвет. Избори ще има в общинската организация на БСП, които се налагат,  след като в  края на декември председателят ѝ Живко Господинов обяви, че подава оставка и обясни, че..

публикувано на 25.02.24 в 17:35