Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на декември:

Земеделците избират как да облагат доходите си за 5 години напред

Снимка: БГНЕС

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2024 година, напомнят от териториалната дирекция на НАП Бургас. За Бургаска област от тази възможност могат да се възползват над 4 000 земеделски стопани.

Правото на избор се упражнява с подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември на предходната година. Изборът е валиден за 5-те последователни данъчни години и не е необходимо той да се потвърждава ежегодно с подаване на нова декларация. При облагане по реда, предвиден за едноличните търговци, регистрираните като земеделски стопани физически лица  не могат да ползват правото за преотстъпване на данъка върху годишната данъчна основа, който е предвиден в чл. 48, ал. 6 от ЗДДФЛ.

Новорегистрираните през 2023 г. земеделски производители могат да изберат за същата година да се облагат с данък върху годишната данъчна основа по реда, предвиден за едноличните търговци (чл. 28 от ЗДДФЛ), като изборът се декларира в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2023 г. В случайче желаят да продължат с този ред на облагане през 2024 г. и следващите четири години, е необходимо да подадат декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември 2023 г.  Образецът на декларацията  за избор на реда за облагането на доходите на земеделските стопани може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nra.bg, рубриката „Формуляри“.

Декларацията се подава лично от земеделския стопанин или негов упълномощен представител в офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде по електронен път чрез портала за електронни услуги на приходната агенция или по пощата.

Повече информация за избор на реда за облагането на доходите, попълване на декларацията и за плащане на дължимите данъци, земеделските стопани могат да получат чрез телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена по тарифата на съответния оператор.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Созопол иска да изгради паркинг в местността "Боруна"

Нов паркинг ще бъде изграден в местността Боруна в Созопол. Готов е идейният проект, каза кметът Тихомир Янакиев.Общината не може само да го изгради. "Предварителните разчети сочат около 8 милиона лева инвестиция.Община Созопол няма такава възможност. Вариантите ся няколко. Най-вече обсъждаме публично-частно партньорство, с голям инвеститор...

публикувано на 04.03.24 в 12:00

Министър Динкова: Програмата за реклама на черноморските общини се отразява положително и на хотелиерите

„България е сигурна и стабилна дестинация. Именно това имаме като опити и от нарастващия брой италиански и испански туристи. Те споделят, че у нас се чувстват много сигурни, щастливи и спокойни“, каза министърът Зарица Динкова на среща с представители на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Министър Динкова..

публикувано на 04.03.24 в 11:08

Малко по-добър летен сезон очаква хотелиерът от Поморие Георги Тръпков

Малко по-добър летен сезон очаква хотелиерът от Поморие Георги Тръпков. Вече текат ранните записвания. Засега те са обнадеждаващи, но далеч по-малко от тези през 2019-та година. Ако от сега запазим лятната си почивка тя може да излезе с до 25% по-евтина, отбелязва Тръпков. Тепърва предстоят туристическите борси, една от които е този месец в..

публикувано на 04.03.24 в 08:43

Туристическото корабче ще плава до остров Света Анастасия

Община Бургас и днес организира плаване с туристическото корабче до остров Света Анастасия.  Отплаването традиционно е от Магазия 1 в 12.00 ч. А резервация за своето пътуване можете да направите на 0882 004 124. Страхотни морски гледки и горещ домашен чай очакват всички посетители на острова .

публикувано на 04.03.24 в 08:35

5,7 млн за хотелиери, настанили украинци

Започна изплащането на преизчислените дължими суми към хотелиерите по Програмата за хуманитарно подпомагане на украинците, съобщават от Министерството на туризма.  Общият размер на преизчислените суми е в размер на малко над  5,7 млн. лв. Те са за перида юни 2022 г. до октомври 2023 г. и ще бъдат разпределени между 129 юридически и физически лица...

публикувано на 02.03.24 в 12:08

КЕВР утвърди новата цена на газа

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди предложената от "Булгаргаз" по-ниска цена на природния газ за март.  Този месец тя е е 57.59 лв. за мегаватчас. Това е с 19% по-малко, отколкото през февруари.

публикувано на 01.03.24 в 17:35

13 местни парламента искат преразглеждане на концесията за Летище Бургас

Обща декларация изпратиха председателите на местните парламенти от тринадесетте общини в област Бургас. Те настояват Народното събрание и Министерския съвет спешно да преразгледат условията на концесията за Летище Бургас и да се защити правото за работа, доходи, развитие и икономически растеж за жителите на областта. В декларацията се казва: "В..

публикувано на 01.03.24 в 15:29