Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Симеонов: Най-големият проблем, който показа PISA е неграмотността сред учениците

Христо Симеонов
Снимка: БНР-Бургас

Близо половината от всички 15-годишни ученици нямат умения за логическо мислене, решаване на ежедневни проблеми и не могат да четат с разбиране. Това показват последните резултати на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA). Изследването се провежда през 3 години и оценява знанията на учениците по математика, природни науки и четене. 

Според Христо Симеонов – бивш депутат в Комисията по образование в Парламента и настоящ заместник-директор на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас, тези резултати не са неочаквани. Потърсихме неговото мнение за причините довели до тези резултати, както и за това - дали са нужни промени в матурите за 10 клас в годината, в която се обявяват те?

„Искам първо на 8 декември да честитя празника на бившите и настоящи студенти, на хората, които са се докоснали до академичното знание.

Питате ме за 10 клас и за реформите, но те са свързани с резултатите от тестовете PISA 2022, които не са неочаквани. 

Като народен представител в 47 Народно събрание, в началото на 2022 година инициирах проучване сред педагогическите специалисти в област Бургас. То беше за проблемите в предучилищното и училищното образование, както и за даване на предложения за работещи решения. Отговарям на въпроса за матурите за 10 клас - за момента те са безсмислени и не са задължителни, а резултатите от тях не водят до нещо положително и мотивиращо в бъдещата кариера на учениците.

Предложението ни тогава беше следното за външното оценяване в 10 клас - учениците да продължат да учат в профилирана паралелка или гимназия, но според резултатите, които имат. 

Защо резултатите от PISA са били очаквани. В доклада се посочва от колегите, които преподават по математика, че часовете за този предмет са намалени, а учениците не са в състояние да мислят логически и да решават адекватно съответните научни и житейски проблеми. Не случайно най-успелите хора в днешно време са базирали успеха си на математически теории. 

Работя в училище, което е започнало своето развитие подкрепено от бизнеса. Продължаваме да получаваме тази подкрепа. Всички състезания, които ние организираме са резултат от това сътрудничество. Бизнесът е тук в училището, той задава проектите, създават се екипи, които работят заедно от 8 до 12 клас. 

Трябва да имаме цялостна концепция в образованието. Нека да има външно оценяване, защото ние трябва да знаем нивото от знания. По този начин могат да бъдат намерени решения, които да подобряват средата. 

Един от големите проблеми, който показва PISA е неграмотността. Като се започне от предучилищна възраст, после през начален етап, а след това нещата вече са неспасяеми в прогимназиален етап. Защо? От първи до 4 клас трябва да се учи четене, писане, разказване, но по начина от нашето детство. Липсват умения като писане на диктовки, преразкази и съчинения в голям обем, а вместо това се заграждат верни или неверни отговори. Това занижава развитието на фината моторика, четивната грамотност. Това води до огромни трудности в горните класове за четенето с разбиране, а оттам и на математическото моделиране. Загубва се мотивацията за учене, но поради невъзможност за справяне с по-големи обеми от информация.

Необходима е промяна в учебното съдържание и програми. 

През декември се провеждат много състезания и изпити в нашата гимназия. Вчера се проведе състезанието DigiMath23. В компютърните зали на гимназията се състезаваха над 160 ученици от осми до десети клас. Задачите, които решаваха бяха в два кръга: първи кръг с логически задачи, втори кръг алгоритмични казуси.
От 16:00 часа днес започна хакатон "Код на бъдещето 2023“.  В него тази година участват над 20 отбора с по четирима ученици. Целта му е да отличи най-иновативния, убедителен и революционен проект. Състезанието е базирано на приложни умения и креативност и ще продължи до 10 декември включително. 

Също днес се провежда и външен изпит на децата по английски език“, обясни още Христо Симеонов. 

Още много информация можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Курс по японски език и култура за ученици през юли в Бургас

Днес е последният срок за записването на двуседмичния курс „Мацури - магията на японските летни фестивали“ ще се проведе в Бургас. Организатори са Филиалът в Бургас на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Факултета по класически и нови филологии, Катедра Японистика.  Курсът е предназначен за ученици от 7 до 12 клас и ще се провежда всеки..

обновено на 15.07.24 в 10:31

Започва записването на приетите ученици на първо класиране в 8 клас

Започва записването на приетите ученици в 8 клас на първи етап на класирането (до 17 юли, включително). Записването ще става в училището, в което ученикът е класиран. Ако е решил да продължи в следващия етап на класиране, документите се подават в училището, в което е приет кандидат-гимназистът на първия етап. Неприетите ученици на първи етап..

публикувано на 15.07.24 в 08:20
Васил Казаков с учителките си по математика и български език и литература.

Единственият поморийски седмокласник със 100 т.: Нямаше да успея без учителите

„Гордея се, че съм от този красив град. Благодаря на моите учители за цялата подкрепа и за всички усилия, защото без тях нямаше да постигна тези резултати. Надявам се да не ги разочаровам и да продължа да представям Поморие подобаващо.“ Това сподели единственият поморийски седмокласник с максималните 100 точки на националното външно оценяване по..

публикувано на 12.07.24 в 15:23

Излезе първото класиране за гимназиите

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:57
Ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов.

БСУ се възпротиви на промяна в името на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Ръководството на Бургаския свободен университет (БСУ) се възпротиви на промяната в името на държавния „Проф. д-р Асен Златаров“, поискана от ректора му проф. д-р Христо Бозов.  Т ой потърси подкрепата на Съвета за това ръководеният от него Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ да се преименува на Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“..

публикувано на 10.07.24 в 12:08

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 09.07.24 в 11:30

СУ „Йордан Йовков“ получи химн от „Музикаутор“

Собствен химн има вече Средно училище „Йордан Йовков“ в Бургас. Той е създаден в рамките на третия сезон на инициативата „Светилник“ 2023/ 2024 „И мойте песни все ще се четат“ на организацията на автори и композитори Музикаутор. Името на химна е „Лястовички бели“. Това е директна препратка към творчеството на Йовков, каза учителят по музика в..

обновено на 08.07.24 в 09:00