Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Мутафчиева награди бургаските победители в конкурса "Непознати улици"


Двама ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас са сред победителите в седмото издание на Националния поетичен конкурс "Непознати улици". Той е за ученици от VII до XII клас.  

Създатели на конкурса са бургаската певица Мария Мутафчиева - Мери и нейната съученичка по чин Милена Андонова. Днес едната е вокал на група "Мери бойс бенд", а другата е директор на гимназията, в което са учили - ППМГ „Акад. Никола Обрешков". Зад идеята застава и журналистът и издател Румяна Емануилиду. 

В тазгодишното издание са участвали стотици участници от 28 населени места от цялата страна.

Ето ги и победителите в Седмото издание на Националния поетичен конкурс "Непознати улици":

КАТЕГОРИЯ VII-IX КЛАС:

ПЪРВО МЯСТО – Венцислав Йосифов от Бургас, IX клас в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“

ВТОРО МЯСТО – Роберта Янева от Дряново, VII клас в СУ "Максим Райкович"

ТРЕТО МЯСТО – Дария Димитрова от Враца, VII клас в СУ „Козма Тричков“

КАТЕГОРИЯ X-XII КЛАС:

ПЪРВО МЯСТО – Дария Георгиева от Плевен, Х клас в ПГТ "Алеко Константинов"

ВТОРО МЯСТО – Огнян Илиев от София, ХII клас в НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“

ТРЕТО МЯСТО – Гергана Динкова от Поморие, ХI клас в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, гр. Бургас;

ПООЩРЕНИЕ – Рая Шикова от Габрово.

На импровизирана церемония днес, двамата бургаски победители бяха наградени лично от Мария Мутафчиева, под аплодисментите на съучениците им.

"Това са двама млади хора, които сега плахо тръгват по стъпките на поезията, но аз съм сигурна в тяхното бъдеще. Дори някой ден да не станат поети, те ще са хора с чисти души, хора, които имат точен естетически критерий, много високи цели. Хора, които продължават да мечтаят. Това е най-важното за един човек - никога да не спират да мечтае!", сподели Мери.

 

Победител в категория "7-9 клас" е Венцислав Йосифов. Той вече прави своите първи опити в любовната лирика.

"Той е изключително зрял като автор. Венци наистина ни впечатли с това, че изражда образ, много красиво го следва от началото до края и има доста добра езикова култура. Темите му са различни. Освен любовната лирика, той беше написал и много хубави стихове за родния край, за Бургас", коментира Мери. 


В категорията при най-големите победител е единадесетокласничката Гергана Динкова.

"Тя ни впечатли от първи прочит. Гергана Динкова е участник, който също пише на различни теми. Но провокацията дойде от една "Шантава представа за любов", която ни представи. И наистина е шантава и добре защитена идея за начина, по който човешките съдби циркулират в живота като два чорапа в пералня, като два чорапа на простор. Много зряло за 11 клас. С нетърпение очаквам нейните стихове и догодина", категорична е Мария Мутафчиева. 

Талантът е водещ при селекцията на победителите в националния конкурс. И съвпадението двама бургаски ученици, от едно училище, да печелят в две различни категория, е наистина впечатляващо, сподели създателката на поетичния конкурс.

И разбира се прозвуча и изпълнение на култовата песен "Непознати улици", в която се включиха всички.

Повече чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06

Песента "Булевардът", посветена на бургаския "Богориди"

Песента „Булевардът” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на конкурса „Бургас и морето”. Идеята идва на Румен Руменов, който прави аранжимента по нея, след като прочита стихотворение  на Румен Николов, посветено на един от знаковите бургаски булеварди – „Богориди“. "Когато прочетох това стихотворение ми направи силно..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 26.07.24 в 13:37

Тридневен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в село Баня

Тридневен летен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в несебърското село Баня. В програмата са включени кинопрожекции на български филми, концерти, лекции, йога, творчески ателиета, арт базар. Фестивалът е организиран по инициатива на сдружение „Развитие на общността“, чиято  идея е да обедини различни хора, свързани с населеното място..

публикувано на 26.07.24 в 13:29

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов, научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 26.07.24 в 11:31

"Трепетлика“ с награда за най-автентичен народен хор от конкурс във Франция

Бургаският народен хор „Трепетлика“ се завърна от 3-ия Международен хоров конкурс и от 27-ото издание на Международния хоров фестивал в Прованс, Франция с високо отличие - специална награда на журито за най-автентично звучащ народен хор и награда за популяризиране на традиционния фолклор по света.  Участие във форума взеха 35 ансамбъла от Европа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:19