Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Мутафчиева награди бургаските победители в конкурса "Непознати улици"


Двама ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас са сред победителите в седмото издание на Националния поетичен конкурс "Непознати улици". Той е за ученици от VII до XII клас.  

Създатели на конкурса са бургаската певица Мария Мутафчиева - Мери и нейната съученичка по чин Милена Андонова. Днес едната е вокал на група "Мери бойс бенд", а другата е директор на гимназията, в което са учили - ППМГ „Акад. Никола Обрешков". Зад идеята застава и журналистът и издател Румяна Емануилиду. 

В тазгодишното издание са участвали стотици участници от 28 населени места от цялата страна.

Ето ги и победителите в Седмото издание на Националния поетичен конкурс "Непознати улици":

КАТЕГОРИЯ VII-IX КЛАС:

ПЪРВО МЯСТО – Венцислав Йосифов от Бургас, IX клас в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“

ВТОРО МЯСТО – Роберта Янева от Дряново, VII клас в СУ "Максим Райкович"

ТРЕТО МЯСТО – Дария Димитрова от Враца, VII клас в СУ „Козма Тричков“

КАТЕГОРИЯ X-XII КЛАС:

ПЪРВО МЯСТО – Дария Георгиева от Плевен, Х клас в ПГТ "Алеко Константинов"

ВТОРО МЯСТО – Огнян Илиев от София, ХII клас в НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“

ТРЕТО МЯСТО – Гергана Динкова от Поморие, ХI клас в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, гр. Бургас;

ПООЩРЕНИЕ – Рая Шикова от Габрово.

На импровизирана церемония днес, двамата бургаски победители бяха наградени лично от Мария Мутафчиева, под аплодисментите на съучениците им.

"Това са двама млади хора, които сега плахо тръгват по стъпките на поезията, но аз съм сигурна в тяхното бъдеще. Дори някой ден да не станат поети, те ще са хора с чисти души, хора, които имат точен естетически критерий, много високи цели. Хора, които продължават да мечтаят. Това е най-важното за един човек - никога да не спират да мечтае!", сподели Мери.

 

Победител в категория "7-9 клас" е Венцислав Йосифов. Той вече прави своите първи опити в любовната лирика.

"Той е изключително зрял като автор. Венци наистина ни впечатли с това, че изражда образ, много красиво го следва от началото до края и има доста добра езикова култура. Темите му са различни. Освен любовната лирика, той беше написал и много хубави стихове за родния край, за Бургас", коментира Мери. 


В категорията при най-големите победител е единадесетокласничката Гергана Динкова.

"Тя ни впечатли от първи прочит. Гергана Динкова е участник, който също пише на различни теми. Но провокацията дойде от една "Шантава представа за любов", която ни представи. И наистина е шантава и добре защитена идея за начина, по който човешките съдби циркулират в живота като два чорапа в пералня, като два чорапа на простор. Много зряло за 11 клас. С нетърпение очаквам нейните стихове и догодина", категорична е Мария Мутафчиева. 

Талантът е водещ при селекцията на победителите в националния конкурс. И съвпадението двама бургаски ученици, от едно училище, да печелят в две различни категория, е наистина впечатляващо, сподели създателката на поетичния конкурс.

И разбира се прозвуча и изпълнение на култовата песен "Непознати улици", в която се включиха всички.

Повече чуйте в звуковите файлове.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прожектират филмите "Под игото" и "Свобода или смърт" в Библиотеката

Два филма ще бъдат прожектирани днес в Бургаската библиотека при вход свободен.  От 17:00 часа ще бъде излъчен филмът „Под игото“ от 1952 г. Историческата драма е по едноименния роман на Иван Вазов.  Сценарият е на Павел Спасов и Георги Крънзов. Режисьор е Дако Даковски, а оператор - Бончо Карастоянов. Автор на музиката във филма е Филип Кутев...

публикувано на 03.03.24 в 13:30

Играят "Нова приказка за мартеничките" в Кукления театър в Бургас

Спектакълът  "Нова приказка за мартеничките" играят днес в Бургаския куклен театър. Той е подходящ за  деца на възраст  2+ .   Бърза Пенда прежда да изпреде – бяла и червена.  Бърза, защото Баба Марта трябва от преждата мартенички да изплете, а време много няма.  Но пакостника Пижо е решил да скрие преждата от Пенда, защото много обича да я..

публикувано на 03.03.24 в 09:40

„Принцесите и Змеят“ с премиера в кукления театър в Ямбол

Премиерното представление на „Принцесите и Змеят“ по Милада Машатова ще се играе днес в ямболския куклен театър „Георги Митев”. Началният час е 11. Пиесата по приказките на чешката авторка е поставяна многократно, включително и на сцената на ямболския куклен театър, но сега се завръща под режисурата на Съби Събев. „Едно заглавие, което се играе, може..

публикувано на 02.03.24 в 07:45

Танцова школа “Естрела” ще представи Бургас на Dance World Finals 2024

 Преди броени дни танцова школа “Естрела” се завърна от Букурещ с призови места и спечелена квота за участие в Dance World Finals 2024. “Достойно се представихме и с талант се наложихме над многобройните отбори на Румъния, въпреки че бяхме в намален състав.“, сподели Олга Мохова, ръководител и хореограф на школата. Резултатите, който са постигнали..

публикувано на 01.03.24 в 15:12

С филм за бургаския театър започва 22-ият "София Филм Фест на брега"

Два филма  ще бъдат показани след церемонията по откриване на филмовия фест в Бургас. С пълнометражния филм “Паднали листа” на Аки Каурисмаки ще бъде даден стартът на филмфеста на 21 март в Културен дом НХК в Бургас, а след него зрителите ще гледат документалния филм за бургаския драматичен театър “Адриана Будевска” “Отвъд завесата” на режисьора Слави..

публикувано на 01.03.24 в 09:48

Бургаският куклен театър с вечерни спектакли всяка сряда

Бургаският куклен театър ще предложи нови инициативи за зрителите си от този месец. Започват всяка сряда вечерни представления, а по повод Световния ден на кукления театър – 21 март ще бъде отправено предизвикателство към децата да нарисуват любимия си куклен герой или да се облекат като него и да изпратят своя снимка...

публикувано на 01.03.24 в 09:30

За Баба Марта и мартениците

Баба Марта и закичването с мартеници е един от най - хубавите празници свързани с пролетта. Мартеницата e амулет от усукани конци, червен и бял, най - често вълнени. Тя традиционно се слага на 1 март за здраве.  Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Белият цвят на мартеницата първоначално е..

публикувано на 01.03.24 в 07:10