Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден на планините

Близо 1000 км туристическа инфраструктура са възстановени и новоизградени в Странджа

Туристически сдружения имат идея да ремонтират параклис


Близо 1000 км общо туристическа инфраструктура са възстановили и направили туристическите сдружения "Планиландия" и "Насам - натам" в Странджа. Работата им е отнела повече от две години, но ще продължи и за в бъдеще, каза Димитър Митев, оторизиран планински водач и създател на "Планиландия".

"Свързани са всички над 20 населени места в парк "Странджа", изградени са кратки кръгови маршрути до почти всички забележителности, поставени са информационни табла и указателни табели. Това не означава, че работата свършва дотук, а напротив. Имаме и други амбициозни цели и смятаме да надградим това, което вече сме направили, а именно да поддържаме всички тези маршрути, да ги направим по-достъпни за всички сезони. Някои от големите реки са непроходими напролет и трябва да се изградят няколко мостчета, да сложим информационни табла на някои от забележителностите", допълни Митев.

Имат идея и да възстановят някой от параклисите в планината, но все още не е ясно кой точно.

Днес е Международен ден на планините с цел да популяризира значението на устойчивото развитие за планинските региони, в тази връзка Митев отбеляза че има още какво да се жалея относно културата на всички онези които посещават планините. 

"Старая се да възпитавам правилно отношение и уважение към планината. Има много места най-вече тези, които са с автомобилен достъп, където се забелязва по-голямо замърсяване и немърливо поведение. Хората си правят пикник и не си изхвърлят боклуците, а ги остават там", каза още Митев. 

Повече чуйте в звуковия файл:По публикацията работи: Калина Енчева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
крепост Маркели

Частични разкопки и нови проекти в плановете на община Карнобат за крепостта Маркели

Частични разкопки и кандидатстване по нови проекти за по-голяма цялостна експозиция в крепостта Маркели предвижда община Карнобат.  Преди дни държавата предостави безвъзмездно средновековната крепост край града на местния Исторически музей за срок от 10 години. „Ние и досега се грижихме за крепостта Маркели, с известно прекъсване докато..

публикувано на 20.02.24 в 17:27

Рибарски сдружения предлагат от 3 до 4 месеца забрана на улова на бялата мида

Рибарски сдружения предлагат от години въвеждането на забрана на улова на бялата мида през периода й на размножаване. Темата отново беше повдигната пред ръководството на ИАРА. Според анализ на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ запасът на бялата мида намалява. Причината е свръхулов. „През лятото, кохато се стопля времето..

обновено на 20.02.24 в 14:36

Нова схема на масите по крайбрежната алея в Поморие

Промяна на разположението на масите по крайбрежната алея в Поморие беше одобрена от общинските съветници на последната сесия.Предложението е на общинската администрация.Според новата схема се освобождава страната до морето, така там спокойно ще могат да се разхождат поморийци, гостите на града и туристите през лятото. Ще се унифицират и чадърите на..

публикувано на 19.02.24 в 15:41

Обявиха „Находище на Вагеницова метличина – Вълча поляна” за защитена територия

„Находище на Вагеницова метличина – Вълча поляна”   в района на елховското село е обявено за защитена територия, със заповед на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.  Защитената местност е с площ 9,422 дка и е била предложена от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, с цел опазване на застрашен и защитен..

публикувано на 18.02.24 в 16:02
Снимката е илюстративна.

Около 8 300 тона ще е квотата ни за цаца тази година

По-голяма квота за цаца ще има страната ни тази година в сравнение с Румъния. Това съобщи директорът на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ Йордан Господинов.  Те имат около 1500 тона, а ние 8 300 тона.  Квотата за цаца обаче не може да бъде усвоена напълно от страната ни, поради липсата на достатъчно капацитет...

обновено на 18.02.24 в 10:11

България има по-висока квота за улов на калкан тази година

Вече е раздадена квотата за калкан за тази година. Това съобщи директорът на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ Йордан Господинов. Миналата година за страната ни тя беше 75 тона, а сега е променена на 95 тона, поясни той: „Имаме неизползвана квота поради ковид кризата и войната в Украйна. Европейският съюз реши да не ни ощетява...

публикувано на 17.02.24 в 09:05

Приеха бюджета на община Созопол

38 милиона е бюджетът на община Созопол за тази година.Той беше приет днес от съветниците. Увеличена е финансовата рамка, каза кметътТихомир Янакиев. Това се дължи на завишените трансфери от държавата към общините и от местните приходи. Има завишаване на работните заплати, минималните, а оттам започват да растат всички заплати, обясни кметът...

публикувано на 16.02.24 в 15:22