Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат таксата за битови отпадъци в община Бургас да се увеличи с 30 %



30 % увеличение на такса битови отпадъци в община Бургас предлага местната  администрация за следващата година. Предложението се обсъжда в момента в общинските комисии. В докладната записка се предвижда увеличение на две такси и редица цени на туристически услуги. Тя беше приета с 5 гласа за и 2 гласа против.

Данъците и такси в Община Бургас са под средните за страната, това сочат данните от извършения от националното сдружение на общините анализ за размера на ставките като за жилищните имоти осредненият минимален осреднен размер на таксата битови отпадъци е 1,9‰. 

Събираемостта тук е 80 %, а очаквания приход като бъде прието предложение за увеличение ще е 2 млн. лева, посочи Румяна Иванова от дирекция „Местни данъци и такси“:  

"Таксата „битови отпадъци“ не е променяна от 2009-а. Това е един много дълъг период, в който таксата за жилищни имоти беше на едно много ниско ниво за страната. От следващата година – февруари 2025-а  се очаква да влязат в сила едни промени в Закона за местни данъци и такси, които касаят начина на изчисление на такса „битови отпадъци“. По-конкретно на въвеждане на правилото „замърсителят плаща“. При разчети на Националното сдружение на общините стойностите, които ще трябва да плащат гражданите тогава ще бъдат в много големи размери. Има пилотни проучвания, които говорят за увеличения между 2 и 4 пъти, като е възможно да има малки населени места, където увеличенията могат да стигнат до 10 пъти в дължимата такса. Всъщност това предложение сега е едно стъпало в промените, които се очаква да бъдат“.

Такса битова отпадъци е със строго целеви остатък и всичко, което се събере са използва точно за сметосъбиране, сметоизвозване и третиране на отпадъците, съобщи Златина Караиванова , директор на дирекция „Бюджет и финанси“ и обясни защо през годините тази такса не се е увеличавала:

„До 2009 г. имахме много несъбрани недобори от такса „смет“, т.е. дължими суми, които не бяха постъпили в нашите бюджети. В резултат на фискалната политика на Община Бургас - чрез съдии изпълнители и други, тези недобори се събраха. В резултат на което за това, че такса „битови отпадъци“ има строго целеви характер, тези пари не можеше да се харчат за други дейности. Например не могат да се харчат за инфраструктура. И ние започвахме с едни преходни остатъци строго целево да харчим натрупаните финанси по такса „смет“. Да, но както има приходна част, така има и разходна част. В годините назад разходите се увеличаваха. Този преходен остатък постепенно се стопи, общината дофинансира дейността, защото трябва да се изпълни. Сега вече ние виждаме, че около 2 млн. лева ще съберем с тази повишена стъпка, но нас ни трябват около 6 млн. за да изпълним всички дейности и тази план-сметка. Тази разлика пак ще бъде за сметка на общинския бюджет. От 10 години се говори за нов начин на определяне на такса „смет“. Сега имаме индикации, че това ще стане от 2025-а. Тогава ще имаме право по два начина – или по формула, или по друг начин да събираме средствата. Затова, както казахме това е един плавен преход“.

Данните сочат, че таксата битови отпадъци за жилище от сто кв.м. в различните градове е за София – 227 лв., Варна – 132 лв., Бургас – 103 лв., Стара Загора – 144 лв., Пловдив – 160 лв. Това показва, че таксата битови отпадъци за жилищни имоти за град Бургас е на едно сравнително ниско ниво. Затова се предлага промяна, именно, на ставките за жилищни имоти.

Другата такса, която се предлага да се увеличение с 35% е за  поставяне на рекламно-информационни елементи върху терен, публична общинска собственост. Аргументите са инфлацията и увеличените разходи при предлагането на услугата. 

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синоптиците предупреждават: Опасни горещини в цялата страна днес

"Жълт" код за високи температури в цялата страна е обявен  за днес от Националния институт по метеорология и хидрология . Метеоролозите призовават да бъдем внимателни, защото са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца заради горещините. Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от..

публикувано на 12.08.24 в 08:40

Илиян Янчев: Елате на Петрова нива, за да отдадем почит към подвига на преображенци!

Национален възпоменателен събор по повод 121-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание ще се проведе тази събота, 17 август в местността Петрова нива. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Изложба на стари оръжия,..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

До края на октомври затварят ул. "Одрин" в Бургас (ОБНОВЕНА)

Улица "Одрин" в Бургас ще бъде затворена за движение от днес,  от 10:00 часа. Ограничението ще продължи до 31.10.2024 год, съобщават от Общината. Причина за това е реконструкция на улицата и необходимостта от изграждане на съоръжение за осигуряване на пресичане на две нива при ж.п. прелеза Бургас-Поморие. Обслужването на имотите и..

обновено на 12.08.24 в 08:11

Ремонт на ВиК затваря за месец улица в "Славейков"

Част от улица в бургаския комплекс "Славейков" ще бъде затворена за движение на МПС, информират от Общината. Става въпрос за пътя между бл. 183 и бл. 71.  Временната организация на движението ще бъде въведена от днес, от 10:30 часа (12.08.2024 г.), до 17:00 часа на 10.09.2024 г. (вторник). Там ще се извършват ремонтни дейности на съществуваща..

обновено на 12.08.24 в 07:40

Занаятчии и артисти ще превърнат Царево във фестивално градче за 10 дни

Фестивал на творческите занаяти и изкуство ще се проведе в Царево. Той е под надслов "Вдъхновение" и се организира за поредна година.  В рамките на десет дни морският град ще е домакин на събитието. Предвидени са творчески р аботилници, циркови номера, музика на живо и различни артистични изпълнения.  Майстори-занаятчии ще представят продукцията..

публикувано на 11.08.24 в 16:00

Организират концерт - спектакъл „Преображение Господне в Странджа 1903 година"

Фолклорен концерт – спектакъл посветен на 121 години от избухването на Илинденско - Преображенското въстание ще се проведе на открита сцена „Охлюва“ в Бургас. Той е под надслов „Преображение Господне в Странджа 1903 година" и се организира от сдружение „Пенсионерски клуб-Пристанище Бургас“, съобщи ръководителят му Стоя Янчева:  "За пета..

публикувано на 11.08.24 в 15:00

Влакът „Чайка“ от София до Бургас също ще се движи с новодоставените вагони от Германия

БДЖ ще пусне в движение още от новодоставените германски вагони, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач. Те ще влязат в съставите на бързия влак „Чайка“ от понеделник, 12 август, който пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от..

публикувано на 11.08.24 в 14:30