Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Левчев дал името на бургаското литературно студио "Митични птици"

| обновено на 19.12.23 в 12:30

С три литературни премиери творческото студио „Митични птици“ към читалище „Любен Каравелов 1940“  отбелязва 30 години от създаването си. С помощта на читалището и литературни меценати поетесата Роза Боянова, като съставител и редактор издава 17 сборника с творчество на деца, а с нейна подкрепа порасналите автори издават 19 свои дебютни книги. 

"Работата потръгна, децата бяха чудесни, литературните игри, които са основна форма на работа при мен действаха добре и се създадоха първите произведения. Така стигнахме до първата книга "Люлка от пера", която трябваше да види бял свят и стиховете да бъдат споделени. Така започнахме, а през това време младите автори порастваха. На десетата годишнина на студиото издадохме книга, която се наричаше "Митични птици". В този сборник бяха включени най-добрите творби създадени до момента, а заглавието дойде от едно стихотворение на Михаил Пеев. Това заглавие на книгата всъщност накара Любомир Левчев, който беше добър приятел на студиото да започне да нарича младите пишещи - митичните птици и птиците, а мен птицата майка. И така някак си се утвърди това име и ние го оставихме, като име на студиото", сподели Роза Боянова. 

Честването на годишнината започна с литературната премиера на „Щрихи към портрета на една поетеса". Книгата е сборник с рецензии, отзиви, есета за Роза Боянова, а неин съставител е проф. д-р Росица Йорданова. 


Един от порасналите Митични птици и вече утвърден е бургаският поет Иван Брегов, който е бил част от младото поетично общество. Тази вечер, от 18 часа в Дома на писателя,  той ще представи четвъртата си книга със стихове „И сърцето тренира своята смърт“. За първата си среща с "Митични птици" Брегов разказа:

"Тогава Роза Боянова прояви своето благородство по много категоричен начин. Литературното студио тъкмо беше публикувало сборник със стихотворения, но тъй като аз се бях появил след отпечатването на книгата, а студиото трябваше да гостува на един младежки фестивал в София и нямаше как да ме вземат. Но Роза се позачуди и каза - "Абе ти защо не дойдеш като помощник режисьор?" Това беше много готин жест към един млад човек, за да го окуражиш, че той все пак е потребен и това, което му е интересно е важно и значимо и за някого другиго", сподели Иван Брегов.

Тази му роля на помощник режисьор тогава сякаш има продължение и в сегашната му четвърта книга, коментира още Роза Боянова. По думите й лиричният герой наблюдава града и изрича своята режисьорска и писателска версия на "Епизод от една улица" - едно от стихотворенията в стихосбирката. 

Честването на 30-та годишнина на Митични птици продължава утре, сряда, от 18.00 часа, когато настоящи и пораснали творци от „Митични птици“ ще участват в премиерата на новия поетичен сборник „Брегове с криле“. Сборникът включва най-доброто, написано през годините, с което младите бургаски творци заявят мястото си в най-новата българска литература.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Топ професионалисти от Италия идват за конкурса "Бургас и морето" за млади изпълнители

Новият формат на „Бургас и морето“ за млади изпълнители привлече български и италиански участници в състава на журито. Към Михаела Маринова, Дарияна Куманова, Стефан Илчев, Антонио Вандони, Христин Стрижлев, които участваха като жури още на кастингите на формата, се присъединяват Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота. Ролята на журито..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16