Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата до 14 г. ще пътуват безплатно в градския транспорт

Правителството прие промени в нормативни актове, свързани с безплатното пътуване на децата и намаления в автобусния транспорт, които влизат в сила от 1 февруари 2024 г.

От 7 на 14 години се увеличава възрастта на децата, които пътуват безплатно с градския транспорт. Запазва се правото на безплатно пътуване в междуселищния автомобилен транспорт до 7-годишна възраст. Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% намаление. Досега възрастовата граница за това намаление беше от 7 до 10 навършени години.

На 50% се увеличава задължителното намаление от редовната цена на картите за пенсионери и учащи, за градския транспорт и междуселищните автобусни линии, което е осигурено от държавния бюджет. Досега намаленията бяха между 20 и 30% в зависимост от категорията и вида на пътуване.

Добавена е нова група правоимащи граждани – лица с увреждания с намалена работоспособност над 70,99%, които ще пътуват с минимално намаление от 25%. По данни от Министерството на здравеопазването към 2022 г. има над 760 000 души в тази категория, които биха могли да се възползват от мярката.

Предвидено е воденето и на електронен регистър на издадените абонаментни карти на отделните групи правоимащи. Към момента регистърът се води единствено на хартиен носител, което създава затруднения. Облекчава се процедурата по издаването на картите като необходимата информация ще може бъде получавана и по служебен път.

За осигуряване на транспортно обслужване на повече райони в страната и преодоляване на социалната изолация на населението, се увеличава броят на общините в планинските и гранични райони с населени места, които подлежат на субсидиране за автобусни превози. Вече ще се субсидират три вместо две дневни транспортни връзки, между селищата в слабонаселените планински и гранични райони.

Създава се Методика за начина на определяне и отчитане на компенсациите и субсидиите от държавния бюджет за превоз на пътници с автомобилен транспорт.

Целта на промените е да се гарантира финансовата стабилност на обществения транспорт в общините и предприемането на реформи за превръщането му в основен и достъпен метод за придвижване.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1350 стълба в Бургаско са обезопасени за птиците

Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас, съобщават от дружеството. От там изпълняват и дейности за подземно полагане на общо 55 км въздушни електропроводи. Електроразпределение Юг в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) реализират проект LIFE Safe Grid for Burgas..

публикувано на 20.06.24 в 14:26

Промяна в движението около траурния парк за "Черешова задушница"

Еднопосочно ще бъде движението на автомобили в района на траурния парк от 7:30 часа на 22 юни/събота/, съобщават от полицията.  Причината е провеждането на т.нар. "Черешова задушница". Промяната в организацията ще е в сила до нормализиране на трафика, като автомобилите ще влизат през източния вход и ще излизат през южния, на ул. "Транспортна"...

публикувано на 20.06.24 в 13:23

Променя се движението на бързите влакове от и за Бургас през Пловдив

От 25-и юни /вторник/ ще бъдат въведени значителни промени в движението на влаковете през гара Пловдив във връзка с изпълнението на следващата фаза от мащабните ремонтни дейности за модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникация в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на..

публикувано на 20.06.24 в 12:23

Излизат от печат спомените на Мъгърдич Мелконян

На 25 юни от 18:30 часа в двора на Етнографския музей на улица „Славянска“ 69 ще бъде представена книгата „Моят роден град Бургас. Спомени за времето от 1930 – 1945 година“ от Мъгърдич Мелконян. Издаването ѝ е част от проект на РИМ – Бургас, одобрен и финансиран от Министерствотона културата. Неин съставител е Росица Топалова, уредник в отдел „..

публикувано на 20.06.24 в 12:02

Временно са затруднени ускорената и бързата услуга за издаване на шофьорски книжки

Временно са затруднени ускорената и бързата услуга за издаване и замяна на шофьорски книжки, заради технически проблеми в мрежата за обмен на информация между държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от МВР. За това са сигнализирали от централата на Европейската информационна система за автомобили и шофьорски книжки (EUCARIS) за технически..

публикувано на 20.06.24 в 09:29
Горещините днес - 20.06.2024 г.

По крайбрежието без "жълт код" за горещини

"Жълт" код за опасно горещо време е обявен за цялата страна, съобщават от НИМХ. Ще бъде слънчево, след обяд над северните и планинските райони с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток.  Ще се задържи горещо с максимални температури между 34° и 39°, по-ниски по Черноморието, в София - около 34°. В планините ще..

публикувано на 20.06.24 в 08:37

Светият Синод избира трима претенденти за нов Български патриарх

Светият Синод се събира на заседание, за да избере днес трима митрополити. От тях в последната неделя на юни ще бъде избран патриарх на Българската православна църква и Софийската митрополия. Според устава на Българската православна църква тримата митрополити, които ще бъдат избрани, трябва да са навършили 50 години, да са управлявали епархия като..

публикувано на 20.06.24 в 08:24