Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири супер модерни лаборатории работят в университет “Проф. д-р Асен Златаров”

Снимка: Община Бургас

Четири супер модерни лаборатории вече работят в университет “Проф. д-р Асен Златаров”

С отворени врати в научноизследователски лабораторен комплекс завърши проектът УНИТ-е (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото).

Ректорът на университета проф. Христо Бозов заяви, че четирите лаборатории за върхови постижения ще бъдат еталон за развитие и връзка между науката и практиката, защото това ще бъде не само академично понятие, а ще бъде център, който и ще се произвежда продукция, полезна за бизнеса.

Първата е лаборатория за създаването на прототипи, в която са налични лазерен гравир, 3D – фреза, заедно с климатизация и системи за вентилация. Учените показаха как гравирът изработи малки метални елементи, които могат да служат дори и за направата на сувенири. 

Лабораторията за прототипиране и верификация позволява насищане на печатни платки и електронни модули. То е от две части. В първата машина има множество фидери с различни размери. В тях автоматична „ръка“ поставя компонентите за платките с изключителна точност – под 50 микрона. Производителността на машината е около 10 000 компонента в час.

Втората част е конвейрна пещ с четири зони, където платките преминават през термична обработка. Лабораторията може да се ползва от бизнеса за прототипиране и производство на малки серии електронни и компютърни компоненти за устройства и машини. Има и техника, която позволава прецизен ремонт на платки.

По проекта е изградена още Станция за мониторинг на качеството на въздуха. Тя показва данните в реално време.

Най-интересна за посетителите беше лабораторията за интелигентни системи, която освен компютърната техника, разполага и с хуманоидни роботи NAO и Cruz. Cruz забавлява гостите с танци, но всъщност може да бъде и много полезен. Например в болниците, където може да помага с носенето на лекарства и с връзка на пациента с неговите близки по интернет. NAO показа изклютелна гъвкавост и може да разказва на туристи за световни забележителности.

В лабораторията е ситуиран и енцефалограф, който може да бъде полезен в медицината. А в бъдеще чрез него ще се управляват и роботите. Има и друг апарат, който ще се използва за диагностициране на рак на гърдата.

Научният ръководител проф. Симонов показа и суперкомпютъра на лабораториите. Той е с 64 хил. ядра и може да се нарече Суперкомпютъра на Югоизточна България. 

По проекта е извършена модернизация  на сградата на бившия Технически колеж, която включва  подмяна на дограма, саниране и обновяване на фасадата, пълен ремонт на общите и санитарните помещения, ремонт на четири лаборатории, съгласно съвременни изисквания, монтаж на система позволяваща използване от хора с увреждания, пълна подмяна на електроинсталацията и реализирана локална компютърна мрежа, в съответствие със съвременните изисквания.

До сградата е прекарана оптична свързаност, позволяваща връзка с университетската мрежа и независим достъп с пропускателна способност 10G.

Проектът УНИТе е с основна цел създаване на Център за върхови постижения в областта на информатиката и информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Партньори по проекта са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, който е водещ партньор, и ще работи заедно с Технически университет – София, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двойно повече студенти в бургаския филиал на Софийския университет

С двойно повече студенти започва втората си година бургаския филиал на Софийския университет. Днес академичната година бе официално открита в присъствието на ръководството на ВУЗ-а, студенти и гости.  Стабилизирана академична структура, с нови магистърски програми и още повече студенти отчете на старта на втората учебна година..

публикувано на 03.10.24 в 13:45
Община Сливен

Община Сливен ще награди учител и директор на годината

За първи път сливенски учители и директори на училища ще бъдат отличени с награди „Учител на годината“ и „Директор на годината“. Наградите ще бъдат връчени в навечерието на Международния ден на учителя – 5 октомври. Наградата е учредена от община Сливен.  Общо 12 са номинациите за наградите в двете категории.  Учители и директори от детски..

публикувано на 02.10.24 в 12:09

Протест в Бургас заради агресия в клас (ВИДЕО)

В Бургас родители протестираха заради агресия в клас. Втора седмица децата им не посещават училище заради проблемен ученик. Действията им подкрепят и учителите. Случаят е от трети В клас на бургаското училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Проблемът е от миналата учебна година, когато ученикът е прехвърлен от друго..

обновено на 02.10.24 в 10:57

Откриха академичната 2024/2025 година в БСУ

Стотиците първокурсници, които прекрачиха прага на Бургаския свободен университет, бяха посрещнати в аулата на висшето учебно заведение. Над 1 200 са новозаписаните студенти в 10 бакалавърски, 42 магистърски и 8 докторски програми. БСУ отбелязва най-висок ръст в броя на чуждестранните студенти. В момента в БСУ се обучават над 130..

публикувано на 30.09.24 в 13:02
БСУ

БСУ открива академичната година днес

 Бургаският свободен университет ще открие в 10 часа новата академична 2024-2025 година.   Церемониите ще бъдат по Центрове, както следва: Център по хуманитарни науки – 10 часа, аула на БСУ; Център по юридически науки – 10.30 часа, зала 110; Център по информатика и технически науки – 11.00 часа, зала 207; Център по икономически и..

публикувано на 30.09.24 в 09:14

Кампанията“Отговорни в училище“ се открива днес в Бургас

Втората кампания“Отговорни в училище“ ще бъде открита днес с щафетно бягане в центъра на Бургас. Тя обединява родители, ученици, учители и институции, за да бъде създадена по-добра училищна среда, обясни инициаторът на акцията и основател на фондация“Оставам тук“ Румяна Гюркан в предаването "Булевард Демокрация". "В кроса ще се включат..

обновено на 29.09.24 в 08:31

Бургас е домакин на технологична конференция за изкуствения интелект

Бургас е домакин на технологична конференция, на която ще се обсъди бъдещето на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса и обществото. Тазгодишното издание на Burgas Digital ще се проведе Central Park – Бургас и поставя акцент върху приложението на изкуствения интелект в различни индустрии, както и възможностите за финансиране и развитие..

публикувано на 27.09.24 в 13:24