Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Бозов е майстор на винения кебап и печената тиква



Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и управител на онкоцентъра в Бургас проф. д-р Христо Бозов изпраща една успешна година. Освен, че оглави ВУЗ-а през 2023-ра той издаде третата си книга „Спешна медицина“.

Професорът  ще посрещне Рождество Христово, който е и негов имен ден, в дома си със семейството и приятели.

„Това е голям празник в моето семейство, защото аз съм кръстен на дядо ми, който носеше същите три имена, каквито нося и аз – Христо Стоянов Бозов. При нас се предава през поколение името Христо и името Стоян. Събираме се цялото семейство и точно по това време са един от най-хубавите гозби през годината – свинско със зеле, червено вино, бадеми, орехи и баклава“

Професорът разказа, че много обича да приготвя винен кебап, като рецептата научил от баща си.

„Традиционно това е ястието, което приготвям. Освен това другото, което правя и смея да твърдя, че ми се получава доста добре, въпреки че не е много сложно, това е печена тиква. Тайната е да се правят с много любов“.

Най-добрата почивка за проф. Бозов след интензивния работен ден е карането на колело от северния плаж до кв. Сарафово и обратно. 

Амбициите на ректора през 2024 година са свързани с реализирането на редица проекти, които да продължат възходящото развитие както на Университета, така и на Комплексния онкологичен център. Част от тях са  успешно акредитиране на нов факултет по фармация и завършване проектирането на нова сграда, както и поддържане на висок стандарт за здравно обслужване и лечение в КОЦ Бургас.

В личен план Христо Бозов си пожелава той и семейството му да са здрави и да имат една успешна година.

Как отбелязва днешния празник Рождество Христово - чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черна чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 09.07.24 в 13:20

Тибетски монаси изработиха мандала за мира и спокойствието на България

Близки до Далай Лама тибетски монаси изработиха пясъчна мандала за мира и спокойствието на България. Делегацията пристигна в Бургас от индийския град Дарамшала по покана на Фондация “Калпатару”. За няколко дни жителите и гостите на морския град имаха възможност да се докоснат до древни практики, свързани с духовността и изкуството на Изтока...

публикувано на 09.07.24 в 13:08

Приключиха подводните проучвания в залива Ченгене скеле до Бургас

През месец юни са проведени подводни издирвания на археологически обекти в залива Ченгене скеле. Те бяха организирани от Регионален исторически музей – Бургас със средства на Общината. Проучванията са извършени от екип на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов. Изследвани са 5 зони, разположени на различни..

публикувано на 09.07.24 в 11:07

Александра Тодорова, "Кралица на Бургас 2024": Момичета, бъдете естествени и винаги себе си!

Александра Тодорова, носителката на титлата „Кралица на Бургас“ гостува в студиото на БНР - Бургас в предаването "Ева в неделя". Тя е на 17 години, ученичка в Търговската гимназия и учи счетоводство. Преди дни тя спечели короната в конкурса за красота, който се проведе в Летния театър.  В него се включиха още 15 момичета с перфектни..

публикувано на 07.07.24 в 15:00
Виктор Францес е първият вляво

Виктор Францес - успешният предприемач отдаден на хинду философията

Виктор Францес е успешен интернет предприемач с опит в развитието и управлението на иновативни интернет компании в Азия и Източна Европа. Той е софтуерен ентусиаст, някои от разработките му се използват от компании за сигурност, а също в настоящите му организации. Виктор Францес е един от основателите Орбител, алтернативна..

публикувано на 07.07.24 в 13:00

Гигантските охлюви се завръщат в Бургас

Изложбата на гигантски африкански охлюви се открива днес в Бургас. Експозицията на „Флората“ включва над 20 вида. В зала 6 ще може да видите и да докоснете истински великани сред сухоземните охлюви. Разнообразието от форми и размери сред сухоземните охлюви е поразително - с черупки, без черупки, кръгли, спирални, винтообразни, с фантастични..

обновено на 06.07.24 в 09:14

Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас е открит (ВИДЕО)

Фестивалът на пясъчните фигури бе открит тази вечер в Бургас. Темата на 17-тото издание е „В света на цирка“. С изпълнения на Бургаския духовен оркестър и деца от балетната школа на Марина Змеева бе даден старт на фестивала . Заместник-кметът по култура Диана Саватева заяви: "Всяка година надграждаме. Тук на това място идват от..

публикувано на 05.07.24 в 19:53