Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данните за 2023 година сочат:

Увеличава се легловата база в туристическите обекти в Бургас

1300 са местата за настаняване в общината

ТК "Ченгене скеле"
Снимка: Община Бургас



Леглата за настаняване в туристическите обекти в община Бургас за миналата година са били малко над 12 хиляди. През последните четири години тенденцията е за увеличаване на тази бройка. Градът трайно се утвърждава като туристическа дестинация, категорична е Радовеста Стюърт, директор на туристическо предприятие „Туризъм“:  

"12 298 е капацитетът на брой легла в общо 1300 места за настаняване в Бургас. Най-многобройни са стаите и апартаментите за гости в категория В – 3 814 в 901 места за настаняване. Тук увеличението е почти двойно в сравнение в миналата година когато са били 2 289 в 530 места. В категория А три са петзвездните хотели, 5 са четири звездните. 150 са местата в категорията 3 звезди, като тук има апартаменти за гости, къщи за гости, семейни хотели, стаи и хижи. Тук леглата са 2 237. А най - многобройни са 3 294 в местата 2 звезди."

Данните за изминалата година показват, че градът се утвърждава като дестинация за уикенд туризъм, но има и летовници, които избират Бургас за своята лятна ваканция, съобщи още Стюърт: 

"Бургас е логистичният хъб за Южното Черноморие, но и място, което се избира и за почивка. Летището в момента има само един полет през зимата, на въпреки това продължава да има повече пасажери на годишна база в сравнение с Летище Варна. Това са фактори, които няма как да бъдат подминати и Бургас ще продължи да се развива в тази посока!"  

Общинско предприятие „Туризъм“ отговаря за обслужване на общински туристически обекти, комплекси и атракции, популяризиране на Бургас като туристическа дестинация и предоставяне на информация на гостите на Община Бургас относно туристически продукт и, обекти, събития, както и всякаква друга информация, осигуряваща престоя и удобството на гостите на морския град. То стопанисва и управлява три туристически обекта - ТК "Остров Св. Анастасия", културно - туристически комплекс "Ченгене скеле" и туристически комплекс "Акве Калиде". Към предприятието е и цехът „Морски знаци“, където работят хора с увреждания и изработват традиционни български сувенири и сувенири на морска тематика, общинското радио "Гласът на Бургас" и два туристически информационни центъра. 

ОП "Туризъм" стопанисва и двата общински кораба Анастасия и Бургус и кафенето в двора на Етнографския музей.  

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29