Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да увеличават такса смет в Созопол


Такса смет няма да бъде вдигана тази година в община Созопол. Това съобщи кметът Тихомир Янакиев. Част от общините в областта, сред които Бургас и Карнобат, повишиха тази такса. Сред причините за това са увеличаването на разходите за сметосъбирането и сметоизвозването, както и предстоящото въвеждане на европейския метод „замърсителят плаща“. 

От много години такса смет не е променяна в Созопол и е изкушаващо да бъде увеличена сега, коментира кметът Тихомир Янакиев. Той допълни, че според справките, има задължения по тези данъци и такси, които не са събрани. "Ако съумеем оптимално да събираме нашите данъци, ако повишим събираемостта си, тогава няма да има нужда от повишаване на данъците", допълни кметът. 

Причината за сегашното увеличаването на такса смет в други общини е, за да се създаде плавен преход до въвеждането на европейската методика „замърсителят плаща“, за да не се наложи шоковото й нарастване. 

"От тази гледна точка съм съгласен, защото наистина би могло да се получи и този ефект. От друга гледна точка може би е правилно да се изчака да се види каква точно ще бъде тази методика, за да можем да си направим съответните анализи и респективно да приложим начина на нейното изпълнение. Тя може да е свързана и с някакви инвестиции в смарт казани, които да мерят теглото на съответната торбичка. Изкушаващо е да увеличаваме данъците и таксите, може би е и правилно, защото инфлацията през последните две години е близо 40 %. Като гледам нашата план - сметка сме на 2 млн. лв. дефицит, дофинансираме тази дейност с данъци. Според мен трябва да се направи коректен анализ, защото хубаво "замърсителят плаща", но например едно бедно семейство с много деца, което живее в малка къща, което няма много финансови възможности - по тази логика тези хора трябва да изхвърлят повече боклук от богат господин или дама, които живеят в голям дом и не изхвърлят много отпадъци. Тук ще се загуби съпричастността, ние живеем в едно общество и не сме изолирани", коментира Тихомир Янакиев.

В момента се работи по важен проблем за общината – изграждането на сепарационна и компостираща инсталация на депото за битови отпадъци между селата Равадиново и Атия.

"Депото вече е изчерпано. Преди около 10 години Общинският съвет взе решение 4-та клетка да бъде предоставена за изграждане на енергиен обект за пиролизно оползотворяване на битови отпадъци. Този обект все още не е заработил на 100 %, но клетката е заета, а тя е най-голямата от депото. Другите 3 клетки почти за изчерпани. Има важни обекти, които трябва да се решават. Единият от тях е боклукът в Созопол. Ако това депо приключи, къде ще депонираме? Тогава ще трябва да увеличим таксата смет, понеже ще трябва да караме боклука някъде другаде, което респективно ще ни увеличи разходите за сметоизвозване многократно. За депото ние сме направили вече ПУП, имаме процедура - публично -частно партньорство с частен инвеститор. Инвестицията не е малка - над 5 млн. лв. е. Ще направим компостираща инсталация, ще направим сепарационна инсталация, които да отнемат част от боклука и по този начин да удължим живота на депото. Успоредно с това ще търсим нови варианти за разширяване на самото сметище", обясни кметът. 

Промяна на преките данъци в Созопол няма да има, но е предложено увеличение на таксите и тарифите за лодкостоянките на двете пристанища в Черноморец и Созопол. Янакиев поясни, че това ще се отнася за корабите на хора, които нямат постоянен адрес, както ако плавателните съдове нямат лиценз за риболов. "Не е фрапиращо, това са някакви проценти. Описваме в момента да бъде завишено локалното паркиране, защото стойността му от 100 лв. в момента, не  покрива разходите, които се правят, за да може да се администрира тази услуга. Предлагаме и нещо безплатно - примерно за пристанищата, хората, които са в пенсионна възраст, с постоянен адрес и са регистрирани рибари, да ползват пристанищата безплатно. Това ще засегне примерно 150 души", обясни кметът. 

Янакиев допълни, че Община Созопол завърши  финансово добре 2023 г.  с около 90 % изпълнение на събираемостта на данъците. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

обновено на 27.04.24 в 08:30

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати днес от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното изложение участват..

обновено на 27.04.24 в 08:11

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22