Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Колев: Боди камерите на полицаите ще се използват ежедневно

Гражданите трябва да се предупредят, записът е забранен в частни домове


Боди камерите, с които полицейските служители в Бургас вече са снабдени, ще се използват ежедневно. Те предават в режим онлайн, а запис се осъществява на терен при различни престъпления, пътни проверки, масови мероприятия и специализирани полицейски операции

Целта е повишаване сигурността на служителите, както и контрол на дейността им.

Видезаснемането на охранителната дейност и пътния контрол, част от която са и персоналните полицейски камери се прилага от 2021 година. Със заповед на директора на ОДМВР Бургас ст. комисар Емил Павлов контролът за постоянното им използване се засилва.

„При започване на работната смяна персоналната полицейска камера се включва и тя е в режим на готовност, като предава данни, които в нашата оперативна дежурна част са в реално време. Когато се работи по различни сигнали – за престъпления на обществения ред, за контрол на пътното движение, масови мероприятия и се налага използването на персоналната видеокамера полицаят уведомява лицето, спрямо което ще се използва и я включва на запис“, обясни Павел Колев, началник сектор Охранителна полиция-Бургас.

Запис няма да се прилага при проверки в частни домове на граждани. Вече направен записът отива в централната информационна система и се съхранява за срок от 30 дни. След разрешение може да се ползва при разследване на дадено престъпление.

Павел Колев уточни, че видеокамерите могат да се изключват в определени лични ситуации от страна на полицаите, но след уведомяване на дежурния в оперативния център. Това е един от въпросите от страна на синдикалната организация на служителите в МВР. Притесненията им са, че с боди камерите униформените влизат в полицейски Биг брадър. 

Към момента записващо персонално устройство има на един от двама полицаи във всеки патрул.

Бургаската полиция разполага с общо 95 персонални камери за видеонаблюдение и 17 на полицейски автомобили. Предстои закупуване на още. 

Повече чуйте в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разследват полицай от Твърдица заради клипове с нецензурно съдържание

Дирекция „Вътрешна сигурност“ е започнала разследване срещу полицай от Районно управление Твърдица във връзка с евентуалното му участие в тиражирането в социалните мрежи на видеоклипове и коментари с нецензурно съдържание. Образувано е и дисциплинарно производство.   Служителят е временно отстранен от длъжност до приключване на производството. По..

публикувано на 22.05.24 в 15:25

Шофьор е хванат с 1,67 промила алкохол зад волана

56-годишен мъж от Нови Искър е спрян за проверка от Районно управление - Руен в село Люляково. Случаят е от 00:13 часа снощи.  Полицията установила, че водачът шофира след употреба на алкохол с концентрация - 1,67 промила. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, а автомобилът е иззет.  Работата по случая продължава.

публикувано на 22.05.24 в 07:35

Двама са задържани при полицейска спецакция в „Победа“ /ОБНОВЕНА/

Двама са задържани при специализирана полицейска акция на територията на бургаския квартал „Победа“. Открито е голямо количество от т.нар „друсан чай“, както и мобилна лаборатория за производството на наркотика. Двамата мъже, на 48 и на 26 години, са криминално проявени. В началото на март месец в обитаваната от тях къща в кв...

обновено на 20.05.24 в 16:50

Млад водач се блъсна в крайпътно заведение, шофирал с 0,86 промила

Снощи на пътя, който е от бургаския квартал „Банево“ в посока кв. „Ветрен“, до кръговото кръстовище, самостоятелно е катастрофирал 19-годишен мъж от каменското село Кръстина, съобщи полицията. Причината е движение с несъобразена скорост. Той е имал 1 година стаж зад волана. Блъснал се е с лекия автомобил, който е управлявал - последователно в каменен..

публикувано на 20.05.24 в 08:46

В Сливен автомобил се вряза в пешеходна зона и уби жена

Възрастна продавачка на зеленчуци бе убита от лек автомобил този следобед в Сливен, след като се врязъл в стълб на магазин. Инцидентът е станал около 15.00 часа на булевард „Стефан Стамболов“ на спирката на квартал „Българка“. Автомобилът  е притиснал жената, която е починала на място. Според информацията на полицията водачът на автомобила..

публикувано на 18.05.24 в 19:24

Разпоредена е проверка за нарушения на служители по време на спецакция в Бургас

 Към момента в ОДМВР - Бургас официално не е постъпил сигнал за полицейско насилие спрямо задържани лица, това съобщиха днес от бургаската полиция. Въпреки това, на база публикации в някои медии, Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов е разпоредил вътрешна проверка. В случай на установени нарушения или превишаване на..

публикувано на 18.05.24 в 15:16

Проверяват частно бургаско пристанище за контрабанда на горива (ОБНОВЕНА)

Има задържани лица след проверка по сигнал за незаконна търговия на горива в бургаско частно пристанище.  Специализираната операция е под ръководството на Бургаската окръжна прокуратура, със служители на полицията, Агенция “Митници” и НАП. Проверката е извършена по сигнал за действащ канал за контрабанда на горива и съхранение на акцизни стоки..

обновено на 17.05.24 в 16:07