Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтичната фабрика в Зидарово се очаква да стартира работа през март

Снимка: Община Созопол

През март се очаква да стартира работа новата фармацевтична фабрика, която се намира в созополското село Зидарово. Инвестиционният проект беше за над 40 млн. лв.

„През месец март те започват една сериозна и мащабна интервенция в самото село от гледна точка на структурирането на техния бизнес. Когато се развие пълният проект, който няма да включва само тази фабрика, но ще има и изложбени зали -  всичко свързано с преработката на билки и експонирането на този процес, ще има над 200 работни места. За едно село като Зидарово, където живеят около 1000 човека, е сериозно. Естествено, няма да бъдат всичките 200 наети от Зидарово, защото там няма такива специалисти. Например около 50 или 100 човека ще е обслужващия персонал като пазачи или шофьори ще бъдат от местни хора“, обясни кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

При първата копка на проекта през септември миналата година, от фирмата заявиха, че първоначално в производството на медицински изделия ще бъдат ангажирани около 40 служители със специалности в сферата на биологията, химията и фармацията, а при осъществяването на всички етапи от проекта, се предвижда да работят над 200 души с разнообразни компетенции.

Кметът допълни, че Община Созопол прави нов проект за изграждането на водопровод в населеното място. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Киров: Земеделците могат да загубят 100 млн. лева

Земеделците може да загубят 100 милиона лева, защото процедурата по прием на документи за проекти за поливните площи не е започнала, съобщи председателят на бургаския съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Причината е разминаване в данните. Информацията на хартия е от преди 20 години, тези терени сега не са поливни, поясни той:..

обновено на 25.07.24 в 18:15
Министър Тахов обеща спешно да бъдат осигурени обезщетения за хората от пострадалите села.

Земеделските служби в опожарените райони започват приема на заявления за форсмажор

Общинските служби  „Земеделие“ в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат от утре заявления за форсмажорни обстоятелства във връзка с кандидатстването за подпомагане за Кампания 2024 и уведомления за възникналите пожари, съобщи Министерството на земеделието.  С цел облекчаване на административната тежест служителите на Държавен..

публикувано на 25.07.24 в 17:23
Данъчна проверка. Снимката е илюстративна.

Още седмица за деклариране и плащане на данъците за второто тримесечие

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация за второто тримесечие, припомни НАП.  Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета. Най-бързо и..

публикувано на 25.07.24 в 13:25

Бургас е домакин на конференция за развитието на градския електротранспорт

В момента в България се използват за обществен транспорт 277 електробуса. 56 от тях, цели 20 %, са бургаски. Това стана ясно по време на Националната конференция на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България. Неин домакин е Бургас. Основната тема на форума е „Развитие на градския..

обновено на 25.07.24 в 13:08

"Ние, потребителите": Заведенията с две и повече звезди са длъжни да осигуряват безкасово плащане

Липсата на цени на стоките е най-често срещаното по морето нарушение на правата на клиентите при продажбите в постоянните и временните търговски обекти. Това съобщи основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова пред БНТ, като уточни, че не става дума за масови практики. „Първо, това е нарушение на закона, според..

публикувано на 25.07.24 в 12:25

МРРБ: До 1 август работна група трябва да предложи правила за къмпингуването

До 1 август 2024 г. трябва да бъдат разгледани условията и редът за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, които могат да бъдат обособявани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. Това реши на първото си заседание..

публикувано на 25.07.24 в 12:18

Нови туристически пакети привличат туристите в Бургас чрез онлайн платформа

Община Бургас пусна нова услуга в помощ на туристите. Вече са разработени и в продажба са няколко нови туристически пакети, които могат да се закупят онлайн от всяка точка на света. Те са поместени на платформата events.gotoburgas.com и обхващат някои от най-атрактивните локации в морския град и района. Почитателите на морски приключения могат да..

обновено на 24.07.24 в 13:46