Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Димитров: Инсталация за преработка на отпадъци в Карнобат не може да има за сега

Италианска фирма презентира проекта пред общински съветници

Георги Димитров
Снимка: архив

Общинският съвет взе решение да приеме презентацията на италианския инвеститор като информативна. Не сме се съгласявали, но и не сме отказвали проекта, каза за БНР Бургас кметът на Карнобат Георги Димитров. Според него трябва да се направят още анализи и справки с експерти, за да се гарантира качеството на преработката и сигурността на хората в града.

Италианската фирма „ТреДжи Пауер“ ЕООД презентира инсталация за термовалоризация, която ще преобразува негодни за рециклиране отпадъци в електроенергия. Инвестицията е за 100 млн. евро. Ще бъдат преработвани приблизително 130 000 тона отпадъци годишно, а за карнобатлии ще бъдат осигурени работни места, уточниха от дружеството. Кметът Георги Димитров обясни:

„Те ни представиха позитивите на един такъв проект, само че не отговориха на някои от поставените въпроси и не се бяха подготвили напълно. Това, което не успяха да ни кажат, е бизнес планът си и евентуална икономическа обосновка за тази инвестиция. Касае ни, не толкова какво ще печелим, а какви ще бъдат нашите бъдещи разходи, защото ние определяме такса за смет и битови отпадъци на базата на разходите, които правим за сметосъбиране, сметоизвозване, обработка, депониране и евентуално сепариране на отпадъка. Ние не им казахме нито да, нито не. Като разговорите ще продължат.“

Кметът посочи и опасенията, свързани с изграждането на съоръжение за преработка на отпадъци:

„Първо е по отношение на влиянието върху околната среда, независимо, че те изтъкнаха, че са два процеса. И все пак, ние искаме да сме убедителни, защото тази инвестиция, ако бъде направена, тя ще отнеме поне 3 години, за да влезе в експлоатация. Тогава вече нито аз, нито сегашните общински съветници ще бъдем тук и не искаме да оставяме хората с евентуални негативни последици, ако има такива, при работата на завода. Решението за такъв проект не може да се вземе на прима виста.“

Материалите, с които ще работи инсталацията ще бъдат твърди битови отпадъци или ТБО, посочват от италианското дружество. От там посочиха, че по време на работата на завода, ще се извежда дим от комин, но той ще бъде невидим и без миризма. 

Повече по темата – в звуковите файлове:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

На Света Марина празнува Созопол

Созопол празнува своя патронен празник на Света Марина. Вицепрезидентът Илияна Йотова се очаква да се включи в тържествата. Програмата започва с празнична литургия в 8 часа в храм "Света Великомъченица Марина". Половин час по-късно от рибарското пристанище е стартът на плувния маратон, обиколка на Созопол. Началото на традиционното събитие ще даде..

публикувано на 17.07.24 в 06:00

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43