Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Димитров: Инсталация за преработка на отпадъци в Карнобат не може да има за сега

Италианска фирма презентира проекта пред общински съветници

Георги Димитров
Снимка: архив

Общинският съвет взе решение да приеме презентацията на италианския инвеститор като информативна. Не сме се съгласявали, но и не сме отказвали проекта, каза за БНР Бургас кметът на Карнобат Георги Димитров. Според него трябва да се направят още анализи и справки с експерти, за да се гарантира качеството на преработката и сигурността на хората в града.

Италианската фирма „ТреДжи Пауер“ ЕООД презентира инсталация за термовалоризация, която ще преобразува негодни за рециклиране отпадъци в електроенергия. Инвестицията е за 100 млн. евро. Ще бъдат преработвани приблизително 130 000 тона отпадъци годишно, а за карнобатлии ще бъдат осигурени работни места, уточниха от дружеството. Кметът Георги Димитров обясни:

„Те ни представиха позитивите на един такъв проект, само че не отговориха на някои от поставените въпроси и не се бяха подготвили напълно. Това, което не успяха да ни кажат, е бизнес планът си и евентуална икономическа обосновка за тази инвестиция. Касае ни, не толкова какво ще печелим, а какви ще бъдат нашите бъдещи разходи, защото ние определяме такса за смет и битови отпадъци на базата на разходите, които правим за сметосъбиране, сметоизвозване, обработка, депониране и евентуално сепариране на отпадъка. Ние не им казахме нито да, нито не. Като разговорите ще продължат.“

Кметът посочи и опасенията, свързани с изграждането на съоръжение за преработка на отпадъци:

„Първо е по отношение на влиянието върху околната среда, независимо, че те изтъкнаха, че са два процеса. И все пак, ние искаме да сме убедителни, защото тази инвестиция, ако бъде направена, тя ще отнеме поне 3 години, за да влезе в експлоатация. Тогава вече нито аз, нито сегашните общински съветници ще бъдем тук и не искаме да оставяме хората с евентуални негативни последици, ако има такива, при работата на завода. Решението за такъв проект не може да се вземе на прима виста.“

Материалите, с които ще работи инсталацията ще бъдат твърди битови отпадъци или ТБО, посочват от италианското дружество. От там посочиха, че по време на работата на завода, ще се извежда дим от комин, но той ще бъде невидим и без миризма. 

Повече по темата – в звуковите файлове:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелената зона в Бургас няма да бъде активна през празничните дни

Зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни, съобщават от Община Бургас. Тя ще стане отново платена на 7 май, вторник. Работното й време е непроменено – от понеделник до неделя (включително), от 11:00 до 20:00 ч. За целия период от 07.05.2024 г. до 30.09.2024 г. безплатно ще се осъществява престоят на автомобили само на..

публикувано на 30.04.24 в 11:24

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

публикувано на 29.04.24 в 16:26

Консултации с парламентарно представените партии и коалиции в Болярово

В конструктивен диалог преминаха днес консултациите с парламентарно представените партии и коалиции за разпределението на местата в секционните избирателни секции на територията на община Болярово. Те бяха водени от заместник-кмета Нина Терзиева. Присъстващите постигнаха пълно единодушие, така, че предложението ще бъде изпратено в срок с имената на..

публикувано на 29.04.24 в 15:44
Бургас

Бургас е с втория най-голям ръст на населението в България през 2023 г.

Област Бургас е втората по ръст на населението през 2023 година след Кърджали, показват обявените днес данни на Националния статистически институт. То се е увеличило с 1,5%, или 5850 души. В Кърджали ръстът е с 2,8 на сто. В областта живеят над 384 хил. души, а в града - над 188 хиляди, което нарежда Бургас на четвъртото място по..

публикувано на 29.04.24 в 15:41

Новият резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“ ще е готов до януари

Започна изграждането на новия резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“. Стартът беше даден със символична първа копка и водосвет. Строителните дейности по дългоочакваната реконструкция няма да попречат на нормалното водоподаване към общините по Южното Черноморие, увериха от фирмата изпълнител.  Проектът включва авариен ремонт на..

обновено на 29.04.24 в 15:11

Иван Костадинов: Най-много загинали при трудови злополуки има в строителството

Увеличение на смъртните случаи при трудови злополуки през миналата година отчитат от синдикатите в България, включително и в Бургас. Това каза Иван Костадинов, председател на регионалния съюз на КТ „Подкрепа”. Поводът е днешният Международен ден в памет на загиналите служители при злополуки на работното място: „В национален мащаб информацията..

обновено на 29.04.24 в 13:56

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ със спектакъл в двора на Етно кафене и музей

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ ще представят истински спектакъл в 18.00 ч. днес, в двора на Етно кафене и музей. Събитието е част от поредицата „Пролетна Етно палитра“. В него ще вземат участие учениците от 1 до 7 клас от бургаското училище, а програмата е изключително разнообразна. На сцената ще се изявят вокална група „Априлски звънчета“ и..

публикувано на 29.04.24 в 11:39