Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Burgas Game Jam 2024:

Стартира най-голямото събитие за създаване на игри в Бургас

Ментори помагат на хоби гейм мейкърите да направят най-добрата компютърна, настолна или улична игра

| обновено на 26.01.24 в 08:22

Осмото издание на Burgas Game Jam стартира днес и ще продължи през следващия уикенд. В този хакатон могат да участват както любители на компютърни игри, така и ентусиасти, които имат желание да създадат своя улична или бордова игра.  За да е успешна играта, е нужен екип с различни умения, като художници, сценаристи, тестери. Отборите се сформират на място, така че и хора, които не са си намерили компания могат да се включат в приключението.

Организатори са бургаската IT организация BurgasLab. Събитието се провежда със съдействието на Община Бургас.

Инициативата е част от Global Game Jam, който се провежда на 780 локации по целия свят. От България се включват градовете Бургас, София, Пловдив и Габрово.

"Няма никакво ограничение. Всеки, който има желание да участва, без значение какъв профил е, всеки, който иска обича игрите и иска да се докосне до тях е добре дошъл. Без значение на какви години е, дали е пенсионер, безработен, IT или 7-годишно дете, което е дошло с баба си за придружител", сподели Владимир Терзиев е един от организаторите в морския град. 


За да разкрият част от тайните при правенето на игри тази година в хакатона, се включват и ментори. Те ще дадат безценна обратна връзка на отборите и съвети за развитие. Всеки от тях е професионалист в областта си и заема различна роля в гейм индустрията:

Елена Иванова е UI artist в компания Playrix, създател на някои от мобилните игри в топ 10 по света в момента. Любопитно за Елена е, че тя започва пътя си на гейм артист именно от Burgas Game Jam.

Евгени Петров е разработчик на игри с повече от 14 години опит в индустрията, с фокус върху геймплей, инструменти и архитектура. Работи в компании като Haemimont Games и Incineration Productions, съосновател на Tryad Games.

Деян Иванов е основател на първия клуб за настолни игри в Бургас “Aurora”, създаден през 2018г. Работи също като архитект и дизайнер.

За музикалното оформление на игрите участниците ще имат професионална помощ от Reflex Studio Burgas, които ще изградят на място професионално звукозаписно студио. 

За безкомпромисния звук своята техническа подкрепа ще дадат и от БНР Бургас.


Благодарение на Регионалната библиотека, участниците за първи път ще имат 24 часов достъп до залата и ще могат напълно да се потопят в атмосферата на създаването на игри. По време на събитието участниците ще могат да отпочинат в специално създаден за целта гейм корнър, където са подготвили ретрогейм конзоли с любими аркадни игри.

За най-малките ще има представяне на весели образователни роботи, направени от LEGО. То е организирано от училището по роботика Robopartans. Ще се проведат работилници с предварително записване по LEGO-роботика. В неделя от 15:00ч. ще се проведат и забавни сумо битки с роботи.

Както всяка година, всички отбори по цял свят ще научат темата, по която ще правят игра точно преди началото на хакатона. В Бургас това ще стане в 17:00ч. След това ще се сформират отборите и ще имат 48 часа да направят своя собствена игра. Мястото на хакатона за създаване на игри ще е Центърът за съвременно изкуство и библиотека в Бургас.

Burgas Game Jam се случва за осми път. През годините в Бургас са направени общо 74 игри от 284 участника. Тази година локациите на Global Game Jam по света са повече от 780, а от България към момента се включва градовете Бургас, София, Пловдив и Габрово.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55