Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как бургаски медиатори се борят за връщането на децата в клас:

„Вдигнах го спящо от пода, купих му закуска и го заведох на училище“

400 момчета и момичета от областта са приобщени през 2023 г. Първенец е ОУ „Христо Ботев“ в кв. Победа

| обновено на 29.01.24 в 13:33

400 отпаднали ученици в област Бургас са били върнати в класните стаи през 2023 г., съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Петя Петрова пред БНР - Бургас. Общият им брой е 5004. От тях 2898 са в чужбина. Записаните ученици в образователните институции на територията на областта са 46 670. Училището първенец с 25% приобщени отново деца при направени 90 обхода е основното „Христо Ботев“ в кв. „Победа“.

Връщането на ученик изисква много повече от прилагането на регламентираните мерки: осигуряването на безплатна закуска и безплатни учебници и тетрадки, разказва пред БНР - Бургас директорката Магдалена Япаджиева. На практика, учителите и медиаторите обгрижват учениците си и често заместват семействата, в които понякога и двамата родители са далеч – работят в чужбина и децата отглеждат баби, лели, по-големи братя и сестри. С колегите си Япаджиева носи дори дрехи и обувки от своите деца, защото има ученици, чиито семейства не ги пускат, защото не могат да ги облекат и обуят. Отделно всичко в училище е безплатно: закуска, учебници, тетрадки.


Магдалена Япаджиева

Всеки учебен ден призори директорката и четиримата образователни медиатори проверяват кои деца не са на училище, питат класните кои са болни и тръгват да търсят останалите из ромската махала. Педагозите не се притесняват да обикалят улиците сами. Някои от тях работят в училището от десетилетия. Хората ги познават и уважават. Но има проблем - пуснатите свободно кучета. „Моля някой съсед да ми помогне – кучетата ги познават“, обяснява медиаторът Георгина Димитрова. Тя работи в квартала от 20 години, преди е била учителка по руски в същото училище. Преди дни намерила отсъстващ петокласник спящ на пода у дома. 

"Сутринта отидох, събудих въпросния Андрей от пети "В" клас. Взех го от леглото. Не е правилно да кажа "взех го от леглото", защото всъщност той спеше на земята. Събудих го. Минахме на първата закусвалня в квартала. Казах му да си избере закуска. Нахраних го и го доведох в училище" - разказва Димитрова, за която този случай не е изолиран. Друг път се налага разговор със семействата, които я познават отлично, но не винаги разбират защо му е на детето образованието. Нали и те не са учили?


Георгина Димитрова

Разковничето е в изградената доверителна връзка между двете страни и в постоянството. „Ключът е постоянната работа. Не се отказваме. Не става с магическа пръчка, не става от един път. Ако при тези семейства отиде някой, когото те не познават, и тръгне с лошото, няма да се случат нещата“ – казва директорката и пояснява, че под „лошото“ има предвид заплахи и писане на актове за административни нарушения.

Що се отнася до образователните резултати, педагозите се борят, на първо място, учениците им да са грамотни, а след това - да повишат резултата на учениците си националните външни оценявания.

„Отлепихме се от дъното. Миналата година резултатите – аз съм реален човек – не бяха добри, но бяха обнадеждаващи. Имахме по-голям процент средни оценки, тройки. Нямаме шестици тук, но си спомням един експерт от министерството, който каза: „Вашите тройки може би се равняват на шестиците на децата от математическа гимназия“. Защото за да научиш това дете и да изкара средна и добра оценка, защото имахме и четворки, значи е положена – повярвайте – доста сериозна подготовка“, коментира Япаджиева.

За ограмотяването помага фактът, че към училището има помещения за предучилищни групи, където записват деца от 5-, а вече и от 4-годишна възраст. Основната задача на възпитателите е децата да научат български език, който за тях е на практика чужд. През 2016 г. по Българо-швейцарската програма се изгражда пристройка към училището, където се помещават по четири групи петгодишни и четири групи шестгодишни. "Оттогава се вижда, че има по-сериозно дръпване по отношение на ранното детско развитие. И когато те са в групите две години, вече и 4-годишни записваме, идват, без да знаят езика, но в първи клас вече имат познания. И на колегите, съответно, им е по-лесно в този процес на ограмотяване", казва Япаджиева. От втория учебен срок училището започва и подготовката на своя програма по ограмотяването с фокус върху българския език в партньорство с Бургаския свободен университет, който ще осигури квалификация на началните учители, свързана с ограмотяването на децата.


Светлана Атанасова

Но има момчета и момичета, които не са минали предучилищна и не знаят езика. Например са били в чужбина с родителите си, връщат се на по-голяма възраст и започват отначало. Такъв е Жеко, който е на 16 години, но е шестокласник. Пред БНР – Бургас той споделя, че иска да продължи да учи, да вземе книжка и да стане шофьор на автобус. Ходи редовно на училище – даже няма закъснение, потвърждава класната му и учителка по френски език Светлана Атанасова. За нея работата с класа била много, много трудна: много лоша дисциплина, никакъв колектив, всеки с всеки е на контра, споделя тя. В крайна сметка успели да се сработят.


16-годишният Жеко.

Именно защото много ромски деца не знаят български, директорката и учителите настояват да работят с по-малки класове. Да се работи, както в чуждоезикова паралелка – до 12 ученици в група. Сега обаче паралелките им стигат и до 27 деца и овладяването на часа не е лесна задача.

Инциденти в училището има, но не и случаи на тежка агресия – категорична е директорката Япаджиева. За осигуряването на реда и безопасността на учители и ученици се грижат охраната, отдел „Закрила на детето“ и полицията. На екран в директорския кабинет се излъчва в реално време какво се случва във всяка класна стая. „Ако нещо се е случило, родителите идват да разговаряме, но много бързо разбират, че трябва да има дисциплина и правила. Моментално реагираме“, допълва тя.

Училището е основно, до 7. клас. Всички завършват – уверява директорката. Оттам нататък се насочват към близките училища на територията на квартала. Много често се записват в Професионалната техническа гимназия. Има случаи, в които момичетата „изчезват“ – признава директорката, но не иска да говори за ранни бракове. Не събираме такива данни, казва тя.

Тази година в ОУ "Христо Ботев" са записани 755 ученици. 23-ма самостоятелна форма - възрастни, които искат да вземат диплома, останалите са в дневна форма. 175 са децата в предучилищните групи.

Разговора чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Излезе второто класиране за гимназиите

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране за гимназиите с прием след 7. клас. То е достъпно чрез системата   https://infopriem.mon.bg/ , в която трябва да се напишат  входящият номер и идентификационен код. Класираните ученици трябва да се запишат между 22-ри и 24 юли.

публикувано на 19.07.24 в 14:17

Сменят директорите в 13 бургаски училища и още 19 в областта

Конкурси за нови директори в 32 училища в област Бургас обяви Регионалното управление на образованието.  13 от тях са в град Бургас, останалите са в Айтос, Карнобат, Несебър, Каблешково, Камено, Слънчев бряг и селата Пирне, Оризаре, Бата, Горица, Струя, Планиница, Череша, Снягово, Трънак, Факия, Лозарево, Съединение. При повечето причината..

публикувано на 19.07.24 в 11:33

Обучиха деца от занималнята на читалище „Асен Златаров" как да опазват горите от пожари

„Безотговорността е най-опасната искра", научиха децата от лятната занималня на Народно читалище „Асен Златаров" - Бургас.  Регионална дирекция по горите в Бургас съвместно с Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ организираха информационно-образователно мероприятие за опазване на горите от пожари сред деца и подрастващи...

публикувано на 17.07.24 в 17:28

Най-желаната специалност от бургаските седмокласници е в Строителната гимназия

Специалността „Строителство и архитектура с английски език“ в ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас е събрала най-голям брой желания в тазгодишния прием след седми клас. Това показва статистиката, изготвена от РУО – Бургас след първото класиране и публикувана на сайта на инспектората. Специалността са посочили общо 878 ученици, което й отрежда първото..

публикувано на 17.07.24 в 10:40

Курс по японски език и култура за ученици през юли в Бургас

Днес е последният срок за записването на двуседмичния курс „Мацури - магията на японските летни фестивали“ ще се проведе в Бургас. Организатори са Филиалът в Бургас на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Факултета по класически и нови филологии, Катедра Японистика.  Курсът е предназначен за ученици от 7 до 12 клас и ще се провежда всеки..

обновено на 15.07.24 в 10:31

Започва записването на приетите ученици на първо класиране в 8 клас

Започва записването на приетите ученици в 8 клас на първи етап на класирането (до 17 юли, включително). Записването ще става в училището, в което ученикът е класиран. Ако е решил да продължи в следващия етап на класиране, документите се подават в училището, в което е приет кандидат-гимназистът на първия етап. Неприетите ученици на първи етап..

публикувано на 15.07.24 в 08:20
Васил Казаков с учителките си по математика и български език и литература.

Единственият поморийски седмокласник със 100 т.: Нямаше да успея без учителите

„Гордея се, че съм от този красив град. Благодаря на моите учители за цялата подкрепа и за всички усилия, защото без тях нямаше да постигна тези резултати. Надявам се да не ги разочаровам и да продължа да представям Поморие подобаващо.“ Това сподели единственият поморийски седмокласник с максималните 100 точки на националното външно оценяване по..

публикувано на 12.07.24 в 15:23