Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците се обединиха бъдещият Център за протонна терапия да е в Бургас

Декларация са изграждане на Национален център за протонна терапия в Бургас прие Общинския съвет на днешното си заседание. С нея се изразява категорична подкрепа за реализирането на идеята в града ни. Това е последния документ от пакет с предложения, който ще внесем в Министерството на здравеопазването, заяви кметът Димитър Николов:

"Ще внесем пакет с предложения до Министерството на здравеопазването във връзка със заявеното от българското правителство желание средствата, които бяха предвидени в плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на протонен комплекс на територията на България, се взе решение от правителство да бъде финансиран с наши държавни собствени средства. Ще се получи нещо като един конкурс или състезание между четири града в страната, които притежава тези дадености - София Пловдив Варна и Бургас. И искаме ние първи да заявим пълно единодушие и подкрепа от страна структури, институции, медицински учебни заведения и общественост, разбира се,  по отношение желанието тук в Бургас да се изгради този протонен център. 

Ние имаме вече идея къде да бъде изграден, как да бъде изграден. Включително ще намалим и средствата по отношение на самото строителство, защото тук при нас коефициентът на сигурност, по отношения на земетръс е най-висок. Което автоматично пък намалява средствата, които са необходими за тези тежки бетонови и оловни облицовки, които са наистина сериозно перо. Надявам се всички политически сили, включително и народните представители от Бургаския регион да подкрепят тази наша общоградска инициатива и кауза", каза Димитър Николов.

Декларацията беше приета с пълно единодушие от  47 гласа „за“. 

Общинските съветници приеха и докладната на кмета Димитър Николов за управленската му програма за периода 2023 - 27 година. Той я определи като най-амбициозната и най-трудноизпълнимата управленска програма, която е представял досега. В нейна подкрепа се изказаха както съветници от ГЕРБ, така и от ПП/ДБ. От „Възраждане“ призоваха за по-голямо внимание към крайните квартали и населени места.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятната антиСПИН кампания стартира днес от Бургас

От днес стартира лятната национална АНТИСПИН кампания. Безплатно и анонимно се изследват и консултират желаещите да се включат в акцията. Днес до "Часовника" бе позиционирана мобилна лаборатория, в която хората се информираха и тестваха за ХИВ или СПИН. Кампанията ще продължи до 12 август и ще обхване и други градове по Черноморието...

обновено на 05.08.24 в 12:07

Тежко, но стабилно е състоянието на пострадалото в Созопол дете

Състоянието на 9-годишното дете, пострадало при инцидент с почистваща машина на плажа в Созопол, е стабилизирано, но остава тежко.  Това съобщиха от болница Пирогов, където беше настанено детето в събота, след като беше транспортирано с военен самолет "Спартан". Нощта е преминала спокойно. Момчето остава в детската реанимация за лечение и активно..

публикувано на 05.08.24 в 10:40
Снимката е илюстративна.

Безплатни тестове в Ямбол в рамките на национална лятна кампания срещу СПИН

От началото на август в Регионалната здравна инспекция в Ямбол работи  специализиран кабинет за доброволно консултиране и изследване за СПИН. Същевременно  тази седмица - от 5 до 12 август, е обявена за провеждането на лятната антиспин кампания в цялата страна. В кабинета, в който работят  лекар и лаборант се  извършва безплатно и анонимно тестване,..

публикувано на 05.08.24 в 08:11

Безплатно и анонимно изследване на ХИВ/СПИН в Бургас

В два поредни понеделника – 5 и 12 август, от 10:30 часа до 12:30 часа на Часовника  ще се извършват доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест в мобилна лаборатория. Поводът е стартиране на националната лятна АНТИСПИН кампания, която тази година ще се проведе под мотото: „Безопасна ваканция“. Целта на..

публикувано на 02.08.24 в 14:40

С постановление на Министерския съвет се разкрива Кръвен център в Бургас

Кръвен център ще бъде създаден в Бургас. Това е възможно след  постановление на Министерския съвет.  Новината съобщи кметът Димитър Николов в социалните мрежи.  Той е бил уверен от служебния здравен министър д -р Галя Кондева, че до няколко дни ще бъде обявен конкурс за директор на центъра. Бургас ще има Кръвен център Община Бургас ще..

публикувано на 31.07.24 в 16:06

Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ ще подпише договор с МБАЛ - Ямбол за стаж на студенти

Предстои да бъдат подписани меморандуми за сътрудничество между Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и общините Ямбол и Тунджа. Ще бъде подписан и договор с МБАЛ - Ямбол "Свети Панталеймон" за стаж на студенти, съобщават от университета. През есента ще се проведат нови срещи между ръководството на университета, общинските администрации в областта..

публикувано на 26.07.24 в 10:57

Безплатни изследвания за хепатит днес в Бургас

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, с безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C. Кампанията ще се проведе днес от 10.30 часа в мобилен медицински кабинет, разположен до Часовника. През това време екипи от доброволци ще раздават здравно-информационни материали и ще мотивират гражданите да се изследват за хепатит..

обновено на 26.07.24 в 08:11