Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрабандни цигари в два тира задържаха на МП Лесово

Голямо количество от 168 000 къса (8400 кутии) контрабандни цигари откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово при две отделни проверки на товарни автомобили в рамките на едно денонощие. Недекларираните цигари са били укрити между кашони с чорапи и в резервна гума на ремарке.

При първия случай, на 29 януари на МП Лесово пристига тир управляван от турски гражданин. Според представените от водача документи, той е превозвал групажна стока от Турция за Германия и Нидерландия. При извършената митническа проверка със специализирана рентгенова апаратура, инспекторите установяват подозрителни зони в декларирания товар. Извършена е физическа проверка, при която митническите служители откриват в товара кашони, пълни с контрабандни цигари, укрити между идентични кашони с декларирани чорапи. Установени са общо 155 000 къса (7750 кутии) цигари с различни търговски марки.


Още 13 000 къса (650 кутии) контрабандни цигари са открити същия ден в резервната гума на ремарке на друга товарна композиция. Превозното средство пристига на МП Лесово  около 23:00 часа вечерта на 29.01.2024 г. Водачът, турски гражданин, е декларирал, че превозва мебели от Турция за Великобритания. В хода на митническата проверка с рентгенова апаратура е установена нестандартна плътност на резервната гума на ремаркето. След демонтажа на гумата е установено, че тя е пълна с цигари.

Контрабандните тютюневи изделия са иззети. Срещу двамата водачи на товарните автомобили са съставени актове за административно нарушение и са образувани админстративнонаказателни производства.

Само през месец януари тази година митническите служители на МП Лесово иззеха 323 020 къса контрабандни цигари. През последната 2023 г. на пункта са задържани над 4,367 млн. къса цигари, като количеството е двойно повече в сравнение с предходната година. 


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Много хора са пътували само в един вагон от Айтос за Бургас

За проблем с пътнически влак по направление Айтос-Бургас сигнализира слушател на БНР Бургас. Много хора са пътували с един вагон към морския град тази сутрин. Павлина Стаматова от Айтос, която работи в Бургас и всеки ден използва този транспорт, е подала жалба към БДЖ. Тя обясни: „Това е най-натовареното време. Около 7:19 часа е в Айтос...

публикувано на 01.08.24 в 12:34

Има ли проблем със сметопочистването в Бургас през лятото?

За проблеми със сметопочистването в Бургас сигнализира Костадин, който от 10 години живее в ж.к. „Възраждане“. Като родител на две деца, той често посещава детските площадки в района и посочва, че има много непочистени места. Виждаме, че около бордюрите има изсъхнали листа, кварталните улици са прашни, уточни той: „По улиците, по които..

публикувано на 01.08.24 в 11:01
Табела за паркиране в

По-скъпо паркиране в Бургас от днес: 1,30 лв. за час в "Синя зона", зелената остава 1 лв.

Паркирането в бургаската "Синя зона" вече струва 1,30 лв. за час престой, съгласно решение на Общинския съвет, влязло в сила на 1 август. Досега таксата беше 1 лев както за синята, така и за зелената зона. Тя остава лев за час престой на автомобилите в местата, определени за "Зелена зона". Новата цена бе гласувана от общинския съвет в края на..

публикувано на 01.08.24 в 08:58
Параклисът край Дряново.

Започва илинденският събор в ямболското село Дряново

Днес и утре в  ямболското село Дряново ще се проведе традиционният илинденски събор. В него ще се включи и сливенският митрополит Арсений, който ще отслужи литургия в обновения параклис носещ името на Свети Илия, считан за покровител на селото. Съборът в Дряново се провежда винаги на Илинден по стар стил без прекъсване от  1865 г. насам, уточни..

публикувано на 01.08.24 в 08:19
Жена показва останките от изгорялата ѝ къща.

Отпускат помощи на още засегнати от пожарите във Воден, Крайново и Горска поляна

Служители на Агенция „Социално подпомагане“ ще приемат заявления за отпускане на финансова помощ от жители на селата Воден, Крайново и Горска поляна, чиито къщи са засегнати  при пожарите през последния месец. Помощ вече е отпусната на 13 домакинства, които загубиха единствения си дом. Служителите на агенцията ще бъдат в село Воден в 10 часа,..

публикувано на 01.08.24 в 08:16
Блокове в бургаския комплекс

Редица блокове в комплекс "Изгрев" остават без вода заради ремонт

Без вода ще останат целия ден днес блокове в комплекс „Изгрев“ в Бургас, съобщи ВиК. Причината е ремонт, а времетраенето – от 8:30 ч до 17 часа. Без вода ще са блоковете, 8-и, 9-и, 16-и, 58-и, 59-и, 65-и, 66-и,196-и, 205-и, както и детска градина "Веселушко" и средните училища "Добри Чинтулов" и "Йордан Йовков". От бургаското дружество..

публикувано на 01.08.24 в 07:05

Лозари и винопроизводители от Поморие на протест срещу Наредба № 5

С автошествие с трактори, комбайни и товарни камиони, лозари и винопроизводители от Поморие протестираха срещу нови изисквания в наредба на министерството на финансите. Според промените в нормативния акт, лозарите се задължават да претеглят събраното грозде още в лозовите масиви, а след това в реално време да подават електронна декларация, с информация..

публикувано на 31.07.24 в 11:29