Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди земеделци излизат днес на протест

| обновено на 06.02.24 в 07:43

Ефективни стачни действия със затваряне на пътища в цялата страна започват земеделските производители у нас. Излизат всички браншове с десетки хиляди производители и земеделска техника. Това каза за БНР – Бургас Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, след приключилата среща на браншовите организации.

"Това което ни предложи държавата не се възприема от членовете ни, колегите казаха, че не са съгласни и излизат на протест. Протестните действия са по предварително обявения план - затваряме за два часа днес, в сряда за три, четвъртък за четири часа", каза Проданов. 

Земеделските производители ще бъдат на улицата, докато не бъдат приети следните искания:

1) Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

2) Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, а именно:

– Промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи;
–  Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя;
–  Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени;
–  Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;
–  Определяне на напояването като стратегически национален приоритет – мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

3) Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

4) По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

5) Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.


По публикацията работи: Елена Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трудови борси и обучения организират по проект сдружения от Бургас и Враца

Трудови борси и обучения за безработни организират по проект сдружения от Бургас и Враца. В рамките на 3 години "Академия за личен успех" ще предоставя и менторски програми за хора, които искат да развиват свой бизнес. Първата по проекта трудова борса в Бургас предстои на 30 май. Ще се проведе в БСУ съвместно с Бюрото по труда, посочи Николай..

публикувано на 30.04.24 в 12:40

Срокът за деклариране на доходите изтича днес

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица през 2023 г., приключва в полунощ днес, 30 април, за ползващите електронни услуги, и в 17:30 ч. за избралите да подадат формулярите си на хартия в офисите на приходната агенция. До този момента над 707 000 души от цялата страна са подали годишните си данъчни декларации пред НАП,..

публикувано на 30.04.24 в 12:37

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза в сила от 1..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Има предложения за ремонт на зала „Бойчо Брънзов“ и изграждане на парк Сарафово

Обновяване на спортна зала „Бойчо Брънзов“ и площада пред нея, както и реконструкция на ул. „Крайезерна“ са част от идейните проекти на община Бургас. Те бяха представени на информационна среща в сградата на НХК. Проектите ще бъдат подадени по приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на програма „Развитие на регионите“, а бюджетът..

обновено на 30.04.24 в 08:47

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна Митова от..

публикувано на 30.04.24 в 08:07

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59