Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В месеца на виното Болярово посрещна делегации от четири държави

| обновено на 12.02.24 в 16:25

Община Болярово е домакин на тридневен винен тур. В града пристигнаха представителни делегации от Италия, Испания, Португалия и Словения. Те са в региона от днес до 14 февруари. Домакинството е петото международно събитие по проекта "Присъстващо управление на европейските културно-исторически ценности на традиционните земеделски райони" -winEU.rur, в което Община Болярово си партнира с община Ведра (Испания), община Кампанари (Италия), община Лузада (Португалия), словенската община Лендава. Шестият партньор по проекта е Местната инициативна група “Загорие-Сутла", която обхваща 11 общини в Хърватия.

Проектът започна на 1 декември 2022 година. Дейностите по него ще се изпълняват до края на 2024 година. Финансирането е по програма "Граждани, равенство, права и ценности" (CERV) на ЕС, като общата му стойност е 148 010 евро.

Целият проект е фокусиран в традициите, опита, иновациите, добрите практики при отглеждането на лозови насаждения, както и при производството на вино. Целта е да се идентифицират добри практики в лозарството и винопроизводството и да се популяризират.

Днес бяха  представени местни инициативи за подкрепа на местните винопроизводители, фермери и общности, както и лозаро-винарския и винен отрасъл на България, Югоизточния регион и регион Ямбол. 

В следващите дни гостите ще имат възможността лично да се запознаят с местните традиции и иновации във винопроизводството и лозарството чрез посещението на винарни в Югоизточния регион и на Културно-информационен център „Безистен“-Ямбол.

На 14 февруари чужденците ще се включат и в традиционното отбелязване на Трифон Зарезан. Празникът ще започне в 10 часа на лозовия масив в Стефан Караджово.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ

По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти, преподаватели, еколози и общинари чистят Странджа от боклуци

Почистване на "пътя на бежанците" в Странджа планина проведоха студенти  от факултетите по обществени науки и по обществено здраве и здравни грижи  на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас, заедно със свои преподаватели и представители на Сдружение „Зелена Странджа“, Международния младежки център, Община Бургас и кметството в село Голямо..

публикувано на 25.02.24 в 14:31

Ловци в Ямболско предупреждават за повишен риск от инциденти с мигранти

Ловци от крайграничната община Болярово предупреждават за повишен риск от инциденти с мигранти. С рещите с мигранти в ловните полета близо до турско–българската граница не са изненада, но опасността от инциденти е голяма, категоричен е председателят на дружинката в село Голямо Крушево Иван Иванов: „Даже сутрин в инструктажа..

публикувано на 25.02.24 в 12:51

Изборът на Сливенски митрополит е касиран, защото е бил предпоставен

Касирането на епархийския избор на митрополит на Сливенската епархия от 18 февруари се е наложило, защото той е поставил Светия синод в ситуация на „предпоставен избор, което не може да бъде определено другояче, освен като недопустима интервенция и разрушаване на йерархичния ред в църквата“. Това пишат до Негово светейшество патриарх Неофит и до..

публикувано на 25.02.24 в 11:03

Завършването на църковния комплекс в Меден рудник ще струва 170 хил. лева

Близо 170 000 лева са необходими на за завършването на църковния комплекс „Свети Николай Чудотворец“ в бургаския комплекс „Меден рудник“.  Това става ясно от писмо на настоятелството на храма, чрез което те се обръщат към Общинския съвет с молба сумата да бъде включена в бюджета за 2024 година. Решението е спешно, тъй като разрешителното за..

публикувано на 25.02.24 в 08:15

Напусна ни Христо Бургазлиев

Фармацевтът Христо Бургазлиев ни напусна на 60 години. Тъжната вест съобщи съпругата му и председател на Регионалния фармацевтичен съюз Любима Бургазлиева. Той е издъхнал в болница. През годините Бургазлиев е бил управител на „Общински аптеки“, ръководил е и съсловната организация в региона. Той бе и преподавател в  Медицинския факултет на..

публикувано на 24.02.24 в 21:01

Касирани са изборите за нов митрополит на Сливенска епархия

Изборите за нов митрополит на Сливенска епархия са касирани, потвърди пред БНР секретарят на Сливенска митрополия Иван Млечков. От Св. Синод посочиха, че е касиран проведения епархийски избор на 18 февруари в Сливен за митрополит на овдовялата епархия, въз основа на постъпили жалби. На свое заседание днес висшите духовници обсъждаха легитимността на..

публикувано на 24.02.24 в 20:47
Дея /вляво/ и Даниела /вдясно/

Първите аеробни компостери ще бъдат монтирани днес в Немската гимназия

Първите компостери в образователна институция в Бургас ще бъдат монтирани днес в Немска езикова гимназия „Гьоте“. Инициативата е на училищния еко клуб „Зелена Немска“, който вече 2 години организира подобни мероприятия. Той е създаден по проект на Катина Сталева – възпитаник на езиковата гимназия. Компостерите са по проект на Младежкия..

обновено на 24.02.24 в 10:51