Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Не обръщай другата буза" - в защита на активисти и журналисти

Активисти, граждански организации и журналисти ще бъдат обучавани чрез нов проект, в тяхна защита по различни съдебни казуси, свързани с нелегални практики в ущърб на българската природа. Те са придобили известност като дела – шамари, а самият проект е наречен „Не обръщай другата буза“. Обученията ще бъдат през април в Бургас и София. 

България е на едно от челните места в Европа по брой на делата-шамари. Тази статистика показва колко често бизнес, политици и местната власти завеждат дела срещу граждански активните хора и журналисти, които търсят и разкриват корупционни практики. За да ги сплашат и да заглушат гласа им, обясни изпълнителният директор на Българска фондация „Биоразнообразие“(БФБ) Йорданка Славова:

„Проектът „Не обръщай другата буза“ иска да подаде информация на потенциално потърпевши активисти или журналисти по т.нар. дела-шамари. Те не мълчат и се борят срещу корупцията и разкриват определени практики, които са нелегални. В България има много активни организации, които водят включително и съдебни дела срещу нелегални практики, които са срещу природата. 

БФБ заедно с Български център за нестопанско право (БЦНП) решихме да направим обучения, които да бъдат общодостъпни, както за граждански активисти, така и за журналисти. Те ще бъдат на 12 и 13 април в София, а на 19 и 20 април в Бургас. 

По време на тези обучения опитни адвокати, правозащитници и съдии ще могат да помогнат на активисти и журналисти по-лесно да разпознават признаците на дело-шамар срещу тях, по-добре да формулират своите искания, така че да не бъдат обект на дела срещу тях, да не се самоцензурират и да не се чувстват застрашени, а да знаят как да бъдат защитени.

Няколко дела има, които са заведени за огромна сума,  в размер на половин или един милион. Тя няма как да се покрие от журналисти или организации. 

Трябва да се възползваме от възможностите на съдебната практика и да се спират подобни нелегални практики. И още един пример, няма нито един отрицателен доклад по Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), което показва колко работи законодателството в България. Самата екологична оценка трябва да е механизъм, който трябва да покаже кое и как трябва да се случи, а не винаги да е положителна. Вътре в тези доклади често има предписания, които трябва да се спазват, за да няма отрицателно въздействие върху околната среда. Контролът е слаб, но точно тук влизаме ние, за да знаем как да се защитим.“

Йорданка Славова допълни, че всяко от двудневните обучения в Бургас и София ще събере по 15 активисти, ангажирани или работещи по темата за опазване на околната среда. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Илиев: Всеки глас има значение

Важно е да се гласува на предстоящите избори, аз ще го направя, всеки глас има значение, каза за БНР Бургас Станислав Илиев. Ако искаме да има действие, това означава, че и ние трябва да действаме. Лесно е да се оплакваш, че нещо не ти харесва. Дай  предложение то да стане по-добро, направи го ти по-добре, дай решение, за да се реши даден..

публикувано на 28.05.24 в 17:45

ЮИДП-Сливен ще участва в кампанията „Горска класна стая“ на ИАГ

Изпълнителната агенция по горите стартира кампания „Горска класна стая“, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. В нея участие ще вземат представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни горски и ловни стопанства, Регионални дирекции по горите, дирекции на Природни паркове, лесозащитни и..

публикувано на 28.05.24 в 16:46

Премиерът Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“

Министър-председателят Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък предстои да посетят в близките дни българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“ заради проблема с тежкия трафик и задръстванията. Това беше договорено на днешната среща в Министерския съвет, във фокуса на която беше необходимостта от съвместни..

публикувано на 28.05.24 в 14:59

С близо 1 млн лева ремонтират 130-годишното читалище във Воден

Ключови инфраструктурни проекти започват в община Болярово.  Основен ремонт и саниране ще се извърши на сградите на читалището в село Воден и на общинската администрация. В началото на юни предстои и подписването на договорите за основен ремонт на водопроводната мрежа в селата Малко Шарково и Мамарчево. Факт от тази седмица са вече..

публикувано на 28.05.24 в 14:43

Бургас ще e домакин на форум за енергийна ефективност и зелена енергия

Бургас ще бъде домакин на "Дни на енергийната ефективност и зелената енергия". Те ще се проведат в периода 30 май – 1 юни в Културен център „Морско казино” в Бургас и онлайн. Организатори са Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.  Основен акцент ще бъде представянето на проекта за първата в..

публикувано на 28.05.24 в 14:31

Още една стара сграда в Бургас бе реставрирана

След мащабна реставрация, възстановена бе 3-етажната сграда на ул. „Граф Игнатиев” №5 в Бургас. Повече от две десетилетия тя бавно се рушеше и съществуваше реална опасност да се срути напълно, съобщават от Общината. Сградата някога е била собственост на Триандафил Теодосиу – бургаски индустриалец, който в началото на миналия век е управлявал своя..

публикувано на 28.05.24 в 14:18

В петък в Етномузея в Бургас ще готвят родопски пататник

Как се готви родопски пататник ще покажат този петък в Етнокухнята на Етнографския музей – Бургас. Пататникът е типично родопско ястие, а името му произлиза от наименованието на картофите – “патати” в родопския край. Основните му съставки са: картофи, лук, сол и джоджен, като според сезона също могат да се правят добавки – с месо, пръжки, сирене,..

публикувано на 28.05.24 в 11:47