Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Тръпчев, БГФИШ: Срещата за ветропаркове в Черно море беше неползотворна

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Кръглата маса по повод Проектозакона за изграждането  на ветропаркове в Черно море беше неползотворна. Това посочи Александър Тръпчев от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ. В нея участваха представители на рибарския и туристическия бранш, екоактивисти и енергийни експерти. Модератор беше депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев.

„Оказа се, че мнението на еколози, на хотелиери, на риболовци е отрицателно, което се доказа и с научни факти. Докато срещнахме изключителен отпор от д-р Симидчиев, който се опита да ни убеди със статии от списания, от интернет колко е полезно и е добре за нас да имаме ветроцентрали в морето. Имаше стена от негова страна да не допусне каквито и да е упреци към законопроекта, а всъщност всички бяха обединени около искането за оттеглянето на този законопроект“, посочи Тръпчев.

Все още няма официална информация кои ще бъдат определените полета за изграждането на ветроцентралите.

Според Тръпчев е обидно отношението на държавата към секторите, които са пряко заинтересовани от приемането на законопроекта. За срещата от Бургас, Поморие и Варна са пътували над 50 души, а от седемте вносители на законопроекта е присъствал само Делян Добрев.

Тръпчев допълни, че предстои да бъде обсъдено под каква форма предстои да бъде представено недоволството на риболовния и туристическият бранш, както и на екоактивистите. Междувременно депутатът от ГЕРБ Делян Добрев съобщи, че Проектозаконът за ветропарковете в Черно море няма да бъде приеман на второ четене докато не бъдат разгледани всички становища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от двете страни, смята експертът Габриела Руменова. Тя даде за пример случай с летовничка, която е..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели трябва да се подобрят, за да влезе областта в топ 3.  Това което, според Ганев трябва да се..

публикувано на 10.07.24 в 10:44

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение..

публикувано на 10.07.24 в 08:24

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59