Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от Несебър почистиха плаж от стотици изхвърлени стари гуми

Снимка: Фейсбук/Кръстьо Пеев


Доброволци от Несебър почистиха плаж Акротирия, където неизвестни изхвърлиха стотици стари автомобилни гуми. Част от тях вече са били в морето, но всички са изтеглени и извозени до Претоварната станция в града. 

На неприятната гледка се натъкват местни жители, които споделят видяното във фейсбук. Снимките на гуми, затрупали защитената плажна ивица провокират Кръстьо Пеев, който предлага да се действа веднага, преди морето да ги повлече навътре. Пуска призив в 21,30 часа снощи. В уреченото време - 11 часа днес откликват 15 мъже. Междувременно са сигнализирани община Несебър и РИОСВ.


„Всичко се случи много бързо, най-вече заради доброволците – наши съграждани от всички възрасти, които много самоотвержено се включиха. Докарахме въжета, общо четири събрахме, защото брегът там е много стръмен и трябваше да ги изтеглим с тях. Доста трудно ги изкарахме, налагаше се с две въжета да се теглят – с едно да се дърпа нагоре, а с друго - отдолу нагоре, за да се отдалечават от доста назъбения каменен бряг“, разказа Пеев, който е инициатор на редица други обществени каузи.  

С бус на несебърския мотоклуб, запълнен догоре, гумите са извозени до Претоварната станция.  

Кръстьо Пеев посочва още места, където подобни гледки са нещо обичайно - деретата на реки. "Ние ще ги изчистим, другият път пак, но докога", казва той и поставя въпросът за рециклирането на старите автогуми. По думите му в областта няма фирми, които ги рециклират, а фракцията им може да се влага в пътища или като покритие на детски площадки.   


На подстъпа към плаж Акротирия има общински камери и доброволците се надяват от общината да проследят номерата на всички микробуси, влезли към зоната. Разчитаме  да се установят извършителите и да се пристъпи към кардинално решение за рециклиране на старите автомобилни гуми в региона, каза още Кръстьо Пеев. 

Повече чуйте в звуковия файл: 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключи третият етап от ремонта на пътя между Българово и АМ "Тракия"

Приключи изпълнението на третия етап от проекта за обновяване на път, който е основен транспортен достъп за жителите на Българово до близките населени места и общинския център Бургас, съобщават от Общината. По него преминава пътникопотокът от и за АМ “Тракия“. В началото на годината беше обновена по-голямата част от пътя. Остана участъкът в посока..

публикувано на 08.08.24 в 10:34

Режим на водата е въведен в четири села в Община Айтос

Режим на водата е въведен в айтоските села Карагеоргиево, Тополица, Раклиново и Зетьово. Населените места се захранват от местни водоизточници, които обаче пресъхват. Според Община Айтос, решението е в нови сондажи в селата. От ВиК – Бургас обаче са им обяснили, че не са предвидени средства за това в капиталовата програма на дружеството...

публикувано на 08.08.24 в 09:19

За втори път е внесено предложението за актуализация на бюджета на Поморие

За втори път е внесено за обсъждане предложение за актуализация на бюджета на Община Поморие за тази година. На последното си заседание, местният парламент не прие докладната записка.  Съветниците от опозицията гласуваха „против“, а други с „въздържал се“ предложението за актуализация на последната сесия на местния парламент. Сред аргументите им беше,..

публикувано на 07.08.24 в 17:12
архив

Поставят 200 контейнера за зелени отпадъци в Ямбол

С над 200  контейнера за зелени отпадъци ще разполага общината в Ямбол от началото на септември. След изграждането на компостираща система преди две години, в кварталите бяха поставени 108 контейнера. Със средства от отчисленията по Закона за управление на отпадъците сега  са закупени са още 100 контейнера.  Макар и трудно гражданите свикват с..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

РИОСВ проверява на 4 места за неприятна миризма в Бургас

На 4 места са изпратени екипи на РИОСВ-Бургас след сигнали за неприятни миризми в града и извън него, но към момента източникът не е установен, съобщиха за БНР-Бургас от екоинспкецията. Проверки се правят на Пристанището, в "Лукойл Нефтохим", на пристанище „Росенец“ и на Летище Бургас. Според сигналите неприятна задушлива миризма се усеща..

публикувано на 07.08.24 в 15:03

Царевицата по плажа – „риск печели, риск губи“

От край време по българското Черноморие се наблюдават хора, които продават царевица по плажната ивица. Познати са и думите, които търговците употребяват: „Прясна, топла царевичка…“ Същото се отнася и за топлите гевречета, набучени на пръти. Хора обикалят по ивицата и предлагат своите продукти. Но знаем ли по какъв начин е приготвяна тази..

обновено на 07.08.24 в 13:17

В Бургас отбелязаха 145 години от създаването на ВМС

На церемония в Бургас тържествено бе отбелязана 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на република България. Пред паметника на моряка в Морската градина днес се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. А в събота и неделя на Морска гара Бургас ще могат да се разгледат кораби от състава на ВМС.  Военноморските..

публикувано на 07.08.24 в 12:56