Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници предлагат повече средства по програмата „Инвитро“ в Бургас

Снимка: pixabay.com

Повече средства да бъдат предвидени по общинската програма „Инвитро“ в Бургас предлагат съветници от групата на „Възраждане“. Според тях това е начин за борба с демографската криза. Ако бъдат завишени с предложената сума, средствата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми ще са в размер на 300 000 лв.  

"Искаме инвитро процедурите да се увеличат със 100 000 лв. Понеже една инвитро процедура е около 5000 лв. и повече, смятаме, че повече двойки трябва да се възползват. Даже тя е един вид по-важна дори от еднократното финансиране понеже това е голям проблем както за община Бургас, така и за държавата. Мисля, че около 200 000 двойки имаха репродуктивни проблеми. Община Бургас беше заложила по около 2000 лв., което прави 100 двойки. Тези средства са крайно недостатъчни и затова искаме да ги повишим. Съзнаваме, че бюджетът има ограничени възможности. Най-добре беше да има 1- 2 млн. лв. заложени в програмата, тъй като някой път не се получава от първия път, следват втори и трети опит. Похвално е, че се мисли вече в тази насока, защото ние от "Възраждане" говорим за демографската криза от много време. На година България намалява със 100 000 души и тази тенденция трябва да се пречупи", обясни общинският съветник Александър Койчев.

Друго предложение на общинските съветници е да бъдат одобрени допълнително средства в бюджета за тази година в размер на 450 000 лв. по общинската програма за еднократно финансово стимулиране на родители. По този начин цялата сума ще е в размер на 900 000 лв.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преобразяват детското отделение в МБАЛ - Карнобат по проект "Светулка"

Фондация „За доброто“ реализира проект за реновиране на Детско отделение в МБАЛ – Карнобат. То ще бъде обновено с дарителски средства по проект „Светулка“.  Той предвижда ремонт на детски отделения в страната, но се работи за подобряване на отношението и комуникацията между страните, ангажирани в процеса на оздравяване на малките пациенти, с..

публикувано на 25.02.24 в 16:00

Измерват кръвната захар в бургаски мол

Община Бургас ще проведе днес поредна профилактична здравно-информационна кампания. Целта е  консултации за промяна към по-здравословен начин на живот на бургазлии. Този път дейностите ще се извършат в мола в к-с "Славейков"от 14.00 до 17.00 часа. Партньори на общинската дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ са Регионална..

публикувано на 24.02.24 в 12:15
Борислав Караниколов показва снимка на момиченцето, което се роди в линейка с негова помощ.

Парамедик изроди бебе в линейка, то е десетото дете на младата майка

Парамедик изроди сам бебе в линейка на път от село Орлинци за Бургас вчера, съобщи Съюзът на парамедиците в България. Борислав Караниколов е на смяна във Филиала за спешна медицинска помощ в Средец, когато получават обаждане за раждане в селото. „Когато стигнахме, жената ни чакаше отпред вече готова с багажа си. Беше в тежко състояние –..

обновено на 23.02.24 в 15:14

Разширяват социалната градина за хора с деменция

Разширяват капацитета на новосъздадената социална градина за възрастни хора с деменция „Грижовник“ в Бургас, съобщават от Общината. Това става възможно след като  общинските съветници подкрепиха извънредната докладна записка на кмета Димитър Николов.  Аргументът за това е необходимостта от своевременно подаване на проектното предложение по проект..

публикувано на 22.02.24 в 16:26

Фармацевти против предложението за вендинг машини извън аптеки и дрогерии

Фармацевти се обявиха против предложението на здравното министерство лекарства да могат да се продават чрез автомати извън аптеки и дрогерии. Целта, според вносителите на промяната в закона за лекарствата, е осигуряване на достъп до медикаменти в малки и отдалечени населени места. Идеята е там да се предлагат медикаменти без лекарско..

публикувано на 22.02.24 в 14:33

Бургас откри първата в страната Социална градина за възрастни хора с деменция

Първата в страната социална услуга, изцяло предназначена за целодневни грижи за възрастни хора с деменция Социална градина „Грижовник“ - Бургас, ще отвори врати за своите първи 10 потребители. Само за 2 месеца от идеята до реализирането й, днес най-новата услуга на Община Бургас в социалната сфера бе осветена и благословена от отец Николай. На..

публикувано на 21.02.24 в 12:49

Подписаха анекса към Националния рамков договор за медицински услуги

Достъп до повече профилактични прегледи и до процедури без влизане в болница за пациентите - това е заложено в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности, който беше подписан от Надзорния съвет на Здравната каса и Българския лекарски съюз, в присъствието на здравния министър.  Подписан беше и анекс към рамковия договор за дентални..

публикувано на 20.02.24 в 13:58