Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ревматологията на „Бургасмед“ с безплатни прегледи от 12 до 16 февруари

| обновено на 12.02.24 в 07:18

Новооткритият сектор Ревматология към Отделението по вътрешни болести на болница „Бургасмед“ обявява безплатни прегледи от днес до 16 февруари. Прегледите ще се провеждат от 9.00ч. до 12.00ч. в кабинет 406 на ДКЦ „Бургасмед“.
Ревматологът д-р Мерал Ариф споделя, че най-честите причини за посещение при ревматолог са болка в ставите и съпътстващ функционален дефицит, характерни за голямата група на възпалителните и дегенеративните ставни заболявания. Тя посочва, че обект на ревматологията е и остеопорозата, заболяване със социална значимост, което се характеризира  с понижена костна маса и променена структура на костта, водещи до увеличен риск от фрактури.
Специалистът уточнява още, че спектърът на автоимунните заболявания на съединителната тъкан е широк, като споменава например системен лупус еритематозус, системна склероза, групата на миозитите, васкулитите и др., които освен опорно-двигателния апарат, могат да ангажират и редица други органи и системи в човешкото тяло.
„С предстоящите профилактични прегледи целим да увеличим информираността сред населението относно основните симптоми и клинични прояви на ревматологичните заболяванията. Навременното диагностициране и лечение е важно, за да се избегнат трайни увреди и инвалидизация, както и да се подобри работоспособността и качеството на живот сред страдащите от ставни и системни заболявания“, изтъква д-р Ариф.
За преглед при ревматолог пациентите могат да запишат предварително час на регистратурата на лечебното заведение или на телефони  0892 22 28 00 и 0892 22 25 25.
По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преобразяват детското отделение в МБАЛ - Карнобат по проект "Светулка"

Фондация „За доброто“ реализира проект за реновиране на Детско отделение в МБАЛ – Карнобат. То ще бъде обновено с дарителски средства по проект „Светулка“.  Той предвижда ремонт на детски отделения в страната, но се работи за подобряване на отношението и комуникацията между страните, ангажирани в процеса на оздравяване на малките пациенти, с..

публикувано на 25.02.24 в 16:00

Измерват кръвната захар в бургаски мол

Община Бургас ще проведе днес поредна профилактична здравно-информационна кампания. Целта е  консултации за промяна към по-здравословен начин на живот на бургазлии. Този път дейностите ще се извършат в мола в к-с "Славейков"от 14.00 до 17.00 часа. Партньори на общинската дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ са Регионална..

публикувано на 24.02.24 в 12:15
Борислав Караниколов показва снимка на момиченцето, което се роди в линейка с негова помощ.

Парамедик изроди бебе в линейка, то е десетото дете на младата майка

Парамедик изроди сам бебе в линейка на път от село Орлинци за Бургас вчера, съобщи Съюзът на парамедиците в България. Борислав Караниколов е на смяна във Филиала за спешна медицинска помощ в Средец, когато получават обаждане за раждане в селото. „Когато стигнахме, жената ни чакаше отпред вече готова с багажа си. Беше в тежко състояние –..

обновено на 23.02.24 в 15:14

Разширяват социалната градина за хора с деменция

Разширяват капацитета на новосъздадената социална градина за възрастни хора с деменция „Грижовник“ в Бургас, съобщават от Общината. Това става възможно след като  общинските съветници подкрепиха извънредната докладна записка на кмета Димитър Николов.  Аргументът за това е необходимостта от своевременно подаване на проектното предложение по проект..

публикувано на 22.02.24 в 16:26

Фармацевти против предложението за вендинг машини извън аптеки и дрогерии

Фармацевти се обявиха против предложението на здравното министерство лекарства да могат да се продават чрез автомати извън аптеки и дрогерии. Целта, според вносителите на промяната в закона за лекарствата, е осигуряване на достъп до медикаменти в малки и отдалечени населени места. Идеята е там да се предлагат медикаменти без лекарско..

публикувано на 22.02.24 в 14:33

Бургас откри първата в страната Социална градина за възрастни хора с деменция

Първата в страната социална услуга, изцяло предназначена за целодневни грижи за възрастни хора с деменция Социална градина „Грижовник“ - Бургас, ще отвори врати за своите първи 10 потребители. Само за 2 месеца от идеята до реализирането й, днес най-новата услуга на Община Бургас в социалната сфера бе осветена и благословена от отец Николай. На..

публикувано на 21.02.24 в 12:49

Подписаха анекса към Националния рамков договор за медицински услуги

Достъп до повече профилактични прегледи и до процедури без влизане в болница за пациентите - това е заложено в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности, който беше подписан от Надзорния съвет на Здравната каса и Българския лекарски съюз, в присъствието на здравния министър.  Подписан беше и анекс към рамковия договор за дентални..

публикувано на 20.02.24 в 13:58