Сребърен амулет с първото споменаване на името на Христос е открит при разкопки в римската колония Деултум, край средецкото село Дебелт. Учените го определят като най – древното археологическо свидетелство за християните на територията на България.
Ценната находка е открита при проучване на южния некропол. Погребението е на юноша на възраст от 10 до 15 години, като амулетът е бил поставен до главата му. В гроба не са открити други предмети, което е правило за ранните християни да се въздържат от гробни дарове, съобщи археологът и директор на археологически резерват Красимира Костова:
„Амулетът е изработен от тънко сребърно фолио с правоъгълна форма, върху което с остър инструмент е изписан текстът. След това фолиото е навито, навярно се е носило в калъфче от плат или кожа или на шията или в дрехите. Надписът се състои от четири думи „Гавриил, Михаил, Пазител – Христос“. Споменават се двамата архангели, след това думата пазител , която отговаря на предназначението на амулета, а тя се е употребявала и за Христос. Последната буква от неговото име е написана на долния ред, защото не е стигнало мястото, а първата буква Х е завъртяна на 45 градуса, така че да получи формата на кръст – особеност, позната от някои много ранни християнски надписи.“
Според Костова това откритие е изключително интересно с това, че категорично се заявява името на Христос, но не може да се каже, че е било изненадващо, защото римската колония е първото селище със сигурно засвидетелствана християнска общност и епископ по нашите земи. Най-ранното литературно свидетелство за християни по нашите земи, в чиято достоверност не можем да се съмняваме, е за участието на епископа на Деултум в борбата на срещу учението на монтанистите в края на II в. сл. Хр., приблизително по времето, когато се датира и новооткритият християнски амулет.
Ценната находка ще бъде представен в експозицията на музея в Деултум на 14 февруари, когато е и професионалния празник на археолозите.
повече може да чуете в звуковия файл:Диана Фъртунова е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ. Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти. Издала е..
18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..
На десето място по производство на вино в Европа застава България. В световен мащаб сме на 25-о място . Това каза в Бургас Софи Палас от Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на 12-ото издание на фестивала за вино и спиртни напитки. Събитието събира над 40 български и чуждестранни..
В Малко Търново следващия уикенд ще се проведе фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..
16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..
12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града. Фестивалът се провежда в..
Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра. Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..