Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценна находка:

В Деултум откриха сребърен амулет, с името на Христос и кръстен знак

Според учените това е най – древното археологическо свидетелство за християните в българските земи

2
Снимка: archaeologia-bulgarica.comСребърен амулет с първото споменаване на името на Христос е открит при разкопки в римската колония Деултум, край средецкото село Дебелт. Учените го определят като най – древното археологическо свидетелство за християните на територията на България.

Ценната находка е открита при проучване на южния некропол. Погребението е на юноша на възраст от 10 до 15 години, като амулетът е бил поставен до главата му. В гроба не са открити други предмети, което е правило за ранните християни да се въздържат от гробни дарове, съобщи археологът и директор на археологически резерват Красимира Костова:

„Амулетът е изработен от тънко сребърно фолио с правоъгълна форма, върху което с остър инструмент е изписан текстът. След това фолиото е навито, навярно се е носило в калъфче от плат или кожа или на шията или в дрехите. Надписът се състои от четири думи „Гавриил, Михаил, Пазител – Христос“. Споменават се двамата архангели, след това думата пазител , която отговаря на предназначението на амулета, а тя се е употребявала и за Христос. Последната буква от неговото име е написана на долния ред, защото не е стигнало мястото, а първата буква Х е завъртяна на 45 градуса, така че да получи формата на кръст – особеност, позната от някои много ранни християнски надписи.“


Според Костова това откритие е изключително интересно с това, че категорично се заявява името на Христос, но не може да се каже, че е било изненадващо, защото римската колония е първото селище със сигурно засвидетелствана християнска общност и епископ по нашите земи.  Най-ранното литературно свидетелство за християни по нашите земи, в чиято достоверност не можем да се съмняваме, е за участието на епископа на Деултум в борбата на срещу учението на монтанистите в края на II в. сл. Хр., приблизително по времето, когато се датира и новооткритият християнски амулет.

Ценната находка ще бъде представен в експозицията на музея в Деултум на 14 февруари, когато е и професионалния празник на археолозите.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Димитрова изработва мартенички с много любов и вдъхновение

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 25.02.24 в 17:30

И кукерите от Долно Езерово играят благотворително за Роси

Кукерите от Долно Езерово днес ще обиколят квартала като изпълнят обреди за здраве и плодородие. По традиция обичаят се прави през последната събота на февруари.  В маскарадните игри тук ще се включат 3 поколения кукери.  Две кукерски групи –Каваклии и Тарфалии ще обиколят къщите, а в следобедните часове ще са съберат на централния площад до..

публикувано на 24.02.24 в 08:00

Тя каза „Да“: Ученици от Математическата гимназия с креативна покана за бал на своя учител

Учениците от 12-е клас в Математическата гимназия в Бургас отправиха покана за бал към своя класен преподавател. Облечени с бели престилки, те изненадаха дългогодишния учител по химия г-жа Антоанета Великова, която през тази година се пенсионира. „Искахме да е нещо запомнящо се“, споделиха ученици. Червен килим,..

обновено на 23.02.24 в 17:48

Владимир Димитров: "Тур Странджа" за 4 дни е истинско предизвикателство

За 4 дни Владимир Димитров от сдружение Зелена Странджа преодоля през зимата разстоянието от близо 200 км по трасе от Елхово до мостика на Ахтопол. Владимир Димитров успя, премина по "Тур Странджа" за 4 дни  Първоначално трасето е било 177 км, но дължината му се е увеличила с 20 км.  Алтернативният маршрут на Тур Странджа е било..

публикувано на 23.02.24 в 15:44

Владимир Димитров успя, премина по "Тур Странджа" за 4 дни

Владимир Димитров потегли от Елхово по „Тур Странджа“ на 19 февруари. Той премина по 180 - километровия маршрут, който е създаден от него и сдружението му "Зелена Странджа" за 4 дни. Стигна до Ахтопол към 19 ч. тази вечер.  Това е многодневен маршрут, който пресича цялата територия на Странджа от запад на изток. Общата му дължина е 180 км. и се..

публикувано на 22.02.24 в 21:08

Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е треньор в "Dancing Stars"

Носителката на титлата Кралица на Бургас и вице Мис България 2017 Йовита Георгиева, е сред треньорите на звездните участници в танцовото шоу "Dancing stars".  Йовита Георгиева мечтае да представи България на световно първенство по спортни танци Бургазлийката има завидна професионална кариера в спортните танци и десетки международни отличия...

публикувано на 21.02.24 в 12:13
Снимката е илюстративна

Гратисен период за глоби за новото ограничение на скоростта по бул. „Банско шосе“ в Сливен

Шофьорите, надвишили новото ограничение на скоростта по булевард „Банско шосе“ в Сливен, няма да бъдат глобявани до 25 февруари – неделя , информират от общината.   Заради  множеството пътни инциденти в района, в това число със смъртен случай скоростта там е намалена от 70 на 50 км.  Мярката важи за участъка от разклона за село Чинтулово до..

публикувано на 20.02.24 в 15:45