Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка от Карнобат спечели конкурс на ЕК за млади преводачи

| обновено на 09.02.24 в 14:02
Петя Калпакчиева (вдясно).

Ученичка от Карнобат спечели конкурс на Европейската комисия за млади преводачи. Тя се казва Памела Калпакчиева, учи в Средно училище „Христо Ботев“ и е в 11. клас, в чуждоезикова паралелка с профил английски. За успеха ѝ съобщи Регионалното управление на образованието в Бургас. Оттам коментират, че преподаватели по чужди езици смятат това състезание за трамплин към професионална преводаческа работа.

Всяка държава членка на ЕС може да излъчи свои участници за състезанието. За 2023 г. най-много са били училищата от Германия, следвана от Франция и Италия. Най-малко представители са излъчили Кипър, Люксембург и Малта. От България училищата са били 17. Състезанието се провежда едновременно във всички тях в рамките на два астрономически часа.

Журито ръководи директорът на Генерална дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия. То избира най-добрия превод от всяка държава членка на ЕС. Участниците сами посочват изходния и целевия език на превода. Те могат да изберат всеки официален език на ЕС.


По публикацията работи: Александра Маркарян

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.