Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 18 февруари, неделя:

Кукерската дружина "Козият рог" играе благотворително за Роси

Младата бургазлийка има нужда от лечение в Турция

| обновено на 18.02.24 в 10:15Кукерите от група „Козият рог“  ще играят благотворително в подкрепа на 30 – годишната Роси  днес. Събраните от тях средства ще бъдат дарени на младата бургазлийка, която се бори с тежко заболяване и има нужда от финансова помощ за лечение в чужбина.

Росица Димитрова е майка на две момиченца. Претърпяла е две операции в България, но състоянието ѝ остава критично. Лекари в Турция дават шанс за успех след нова операция и терапии, чиято цена е непосилна за семейството й. То моли за подкрепа, а на призива откликват кукерите от квартал Меден рудник.

От няколко години ние винаги даряваме събраните от нас средства за благотворителни каузи, каза Иван Василев, който е „цар на кукерите" тази година:

„ Аз предложих да дарим този път средствата за Роси! Тя е от квартала и миналата година беше кукер заедно с нас. Попитах останалите в групата дали са съгласни и те одобриха идеята. Хора сме и трябва да си помагаме! Благодаря и на орк. „Бургас“, които също ще се включат и ще свирят благотворително на поляната, където заораваме на Кукеровден!“


Иван Василев е кукер от 30 години, запалил е по традицията и жена си и сина си, като и двете си племеннички. От неговата къща ще тръгнат кукерите на 18 февруари в 8.30 ч. Над 80 са участниците в „Козият рог“, които ще обиколят къщите в квартал Меден рудник, за да пожелаят  здраве, плодородие и благополучие.

На поляната срещу Хлебозавода ще бъде изпълнено и обредното заораване и засяване. 

Всички средства, които бъдат събрани от кукерите, ще бъдат предоставени за лечението на Росица Владимирова. 

повече може да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Димитрова изработва мартенички с много любов и вдъхновение

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 25.02.24 в 17:30

И кукерите от Долно Езерово играят благотворително за Роси

Кукерите от Долно Езерово днес ще обиколят квартала като изпълнят обреди за здраве и плодородие. По традиция обичаят се прави през последната събота на февруари.  В маскарадните игри тук ще се включат 3 поколения кукери.  Две кукерски групи –Каваклии и Тарфалии ще обиколят къщите, а в следобедните часове ще са съберат на централния площад до..

публикувано на 24.02.24 в 08:00

Тя каза „Да“: Ученици от Математическата гимназия с креативна покана за бал на своя учител

Учениците от 12-е клас в Математическата гимназия в Бургас отправиха покана за бал към своя класен преподавател. Облечени с бели престилки, те изненадаха дългогодишния учител по химия г-жа Антоанета Великова, която през тази година се пенсионира. „Искахме да е нещо запомнящо се“, споделиха ученици. Червен килим,..

обновено на 23.02.24 в 17:48

Владимир Димитров: "Тур Странджа" за 4 дни е истинско предизвикателство

За 4 дни Владимир Димитров от сдружение Зелена Странджа преодоля през зимата разстоянието от близо 200 км по трасе от Елхово до мостика на Ахтопол. Владимир Димитров успя, премина по "Тур Странджа" за 4 дни  Първоначално трасето е било 177 км, но дължината му се е увеличила с 20 км.  Алтернативният маршрут на Тур Странджа е било..

публикувано на 23.02.24 в 15:44

Владимир Димитров успя, премина по "Тур Странджа" за 4 дни

Владимир Димитров потегли от Елхово по „Тур Странджа“ на 19 февруари. Той премина по 180 - километровия маршрут, който е създаден от него и сдружението му "Зелена Странджа" за 4 дни. Стигна до Ахтопол към 19 ч. тази вечер.  Това е многодневен маршрут, който пресича цялата територия на Странджа от запад на изток. Общата му дължина е 180 км. и се..

публикувано на 22.02.24 в 21:08

Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е треньор в "Dancing Stars"

Носителката на титлата Кралица на Бургас и вице Мис България 2017 Йовита Георгиева, е сред треньорите на звездните участници в танцовото шоу "Dancing stars".  Йовита Георгиева мечтае да представи България на световно първенство по спортни танци Бургазлийката има завидна професионална кариера в спортните танци и десетки международни отличия...

публикувано на 21.02.24 в 12:13
Снимката е илюстративна

Гратисен период за глоби за новото ограничение на скоростта по бул. „Банско шосе“ в Сливен

Шофьорите, надвишили новото ограничение на скоростта по булевард „Банско шосе“ в Сливен, няма да бъдат глобявани до 25 февруари – неделя , информират от общината.   Заради  множеството пътни инциденти в района, в това число със смъртен случай скоростта там е намалена от 70 на 50 км.  Мярката важи за участъка от разклона за село Чинтулово до..

публикувано на 20.02.24 в 15:45