Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Esteo рисува живота като четири сезона, представя го чрез известни романи Esteo е артистичният псевдоним на бургазлията Иван Янков. Este – от испански – Изток, О-то си го е добавил той, защото има артист с името Este. Той е майстор на графити, който вече 25 години се занимава с това. Поводът да ви срещнем с него е че в подземния паркинг на Библиотеката реализира проект, който ще преобрази пространството.


Сивите стени са се превърнали в галерия на открито. Освен естетическа наслада, красивите рисунки носят послания и препратки към емблематични литературни произведения, разказа Естео: 

"Ще бъдат представени четирите сезона чрез препратки към интересни книги. Рисунките обединят по интригуващ начин различните периоди от човешкия живот и годишните сезони: пролет - детство, лято - младост; есен - зрялост; зима - старост. Към момента могат да се видят сезоните зима и лято. Те са представени от романите „Степния вълк" на Херман Хасе и „Джонатан Ливингстън Чайката” на Ричард Бах, който избра директорката на Библиотеката Яна Кършийска."


Идеята е мястото ще бъде адаптирано по-най-добрия начин и там да се случват литературни четения, концерти и всякакви интересни инициативи. Проектът ще бъде завършен до края на месец май. 

Естео е автор на графити в рибарското селище Ченгене скеле, негов е и портрета на Васил Левски  на стената на сградата на ВиК – Бургас.

повече може да чуете в звуковия файл:


Иван Янков е бургаски графити артист с богата биография, започваща с изяви още от 1997 г. и свързана с работата по множество произведения, а също и отличия от участията му в национални и международни фестивали. Още през 2005 г. екипът, в който той участва, печели първо място в международния фестивал „WriteforGold“, проведен в София, а с това идва възможността за състезание на световно ниво с други графити артисти от цял свят в Германия. През 2011 г. той получава първо място на „ON! Fest“ в столицата с изрисуването на статуята на София. През 2020 г. негово произведение е селектирано за участие в изложбата „Прозорец към детството“ в Националната художествена галерия „Квадрат 500“.

През 2016 г., по време на Европейската седмица на мобилността в Бургас, по поръчка на „Бургасбус“ ЕООД, Иван Янков изрисуван тролейбус с рекламна цел, а през 2018 г. изрисува платно за пролетното издание на „Флора Бургас“. През 2019 с Nasimo участва в изрисуване стената на подлеза до Туристическия информационен център в Бургас по поръчка на Община Бургас. През 2020 изрисува фасадата на 5-то училище „Иван Вазов“ в гр.София с лика на Иван Вазов и фасадата на Начално училище „Паисий Хилендарски“ в гр.Симеоновград с лика на Паисий Хилендарски.През 2021 изрисува фасадата на ПГССИ „Христо Ботев“ в гр. Свиленград с лика на Христо Ботев и северната фасада на кино „Влайкова” в София.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Димитрова изработва мартенички с много любов и вдъхновение

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 25.02.24 в 17:30

И кукерите от Долно Езерово играят благотворително за Роси

Кукерите от Долно Езерово днес ще обиколят квартала като изпълнят обреди за здраве и плодородие. По традиция обичаят се прави през последната събота на февруари.  В маскарадните игри тук ще се включат 3 поколения кукери.  Две кукерски групи –Каваклии и Тарфалии ще обиколят къщите, а в следобедните часове ще са съберат на централния площад до..

публикувано на 24.02.24 в 08:00

Тя каза „Да“: Ученици от Математическата гимназия с креативна покана за бал на своя учител

Учениците от 12-е клас в Математическата гимназия в Бургас отправиха покана за бал към своя класен преподавател. Облечени с бели престилки, те изненадаха дългогодишния учител по химия г-жа Антоанета Великова, която през тази година се пенсионира. „Искахме да е нещо запомнящо се“, споделиха ученици. Червен килим,..

обновено на 23.02.24 в 17:48

Владимир Димитров: "Тур Странджа" за 4 дни е истинско предизвикателство

За 4 дни Владимир Димитров от сдружение Зелена Странджа преодоля през зимата разстоянието от близо 200 км по трасе от Елхово до мостика на Ахтопол. Владимир Димитров успя, премина по "Тур Странджа" за 4 дни  Първоначално трасето е било 177 км, но дължината му се е увеличила с 20 км.  Алтернативният маршрут на Тур Странджа е било..

публикувано на 23.02.24 в 15:44

Владимир Димитров успя, премина по "Тур Странджа" за 4 дни

Владимир Димитров потегли от Елхово по „Тур Странджа“ на 19 февруари. Той премина по 180 - километровия маршрут, който е създаден от него и сдружението му "Зелена Странджа" за 4 дни. Стигна до Ахтопол към 19 ч. тази вечер.  Това е многодневен маршрут, който пресича цялата територия на Странджа от запад на изток. Общата му дължина е 180 км. и се..

публикувано на 22.02.24 в 21:08

Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е треньор в "Dancing Stars"

Носителката на титлата Кралица на Бургас и вице Мис България 2017 Йовита Георгиева, е сред треньорите на звездните участници в танцовото шоу "Dancing stars".  Йовита Георгиева мечтае да представи България на световно първенство по спортни танци Бургазлийката има завидна професионална кариера в спортните танци и десетки международни отличия...

публикувано на 21.02.24 в 12:13
Снимката е илюстративна

Гратисен период за глоби за новото ограничение на скоростта по бул. „Банско шосе“ в Сливен

Шофьорите, надвишили новото ограничение на скоростта по булевард „Банско шосе“ в Сливен, няма да бъдат глобявани до 25 февруари – неделя , информират от общината.   Заради  множеството пътни инциденти в района, в това число със смъртен случай скоростта там е намалена от 70 на 50 км.  Мярката важи за участъка от разклона за село Чинтулово до..

публикувано на 20.02.24 в 15:45