Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Лена Динчева и нейният хартиен свят с картички, покани и украси

Старозагорката има свой уникален стил на изработка

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запозная с Лена Динчева от Стара Загора. Тя е с втора група инвалидност, заради три инсулта и поставена колянна протеза. На 62 години е и работи у дома като се занимава с направата на картички за различни поводи. Член е на групата „Купи подарък“ от 2021 година и е много щастлива, че нещата които изработва се харесват.   


"Много благодаря за тази група, защото за мен, както и за много други хора тя е оазис чрез който ние можем да поемем глътка въздух и да се чувстваме пълноценни! Ние в нея сме като едно голямо семейство, споделяме си, помагаме си, аз имам много приятелки в групата. Ние, участниците от Стара Загора дори се срещаме един път месечно в града!"     

повече може да чуете в звуковия файл: 


Лена изработва красиви картички за всякакви поводи. Уникални са нейните творби с ръчно направени цветя, експлоадиращи кутии, покани, диадеми, хартиени торти и елементи за украса и др. Тя прави и мартеници, джудженца и още много неща:

"Изработвам шоколадници, това са кутийки за пари и шоколад. Те са практичен подарък за рожденици или за сватби. Аз имам мой стил на изработка, който съм си създала през годините. Изработвам си всичко от хартия, не ползвам готови елементи. При мен се случва магията на творчеството и всичко е въображение! Направила съм си заготовки, за да мога бързо да реагирам на искането на клиентите си. Имам поръчки от цялата страна, изпращала съм и в чужбина."


Лена разказа, че много обича да прави картички за бебета и експлодиращи кутии. Тя работи с хартия от вече близо 13 години и е създала свой стил. Успява да твори на ден по 2 - 3 часа и е много щастлива, че труда й се цени и предизвиква възхищение.      

Ето и нейната фейсбук страничика - Ръчни творения – Лена

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Димитрова изработва мартенички с много любов и вдъхновение

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 25.02.24 в 17:30

И кукерите от Долно Езерово играят благотворително за Роси

Кукерите от Долно Езерово днес ще обиколят квартала като изпълнят обреди за здраве и плодородие. По традиция обичаят се прави през последната събота на февруари.  В маскарадните игри тук ще се включат 3 поколения кукери.  Две кукерски групи –Каваклии и Тарфалии ще обиколят къщите, а в следобедните часове ще са съберат на централния площад до..

публикувано на 24.02.24 в 08:00

Тя каза „Да“: Ученици от Математическата гимназия с креативна покана за бал на своя учител

Учениците от 12-е клас в Математическата гимназия в Бургас отправиха покана за бал към своя класен преподавател. Облечени с бели престилки, те изненадаха дългогодишния учител по химия г-жа Антоанета Великова, която през тази година се пенсионира. „Искахме да е нещо запомнящо се“, споделиха ученици. Червен килим,..

обновено на 23.02.24 в 17:48

Владимир Димитров: "Тур Странджа" за 4 дни е истинско предизвикателство

За 4 дни Владимир Димитров от сдружение Зелена Странджа преодоля през зимата разстоянието от близо 200 км по трасе от Елхово до мостика на Ахтопол. Владимир Димитров успя, премина по "Тур Странджа" за 4 дни  Първоначално трасето е било 177 км, но дължината му се е увеличила с 20 км.  Алтернативният маршрут на Тур Странджа е било..

публикувано на 23.02.24 в 15:44

Владимир Димитров успя, премина по "Тур Странджа" за 4 дни

Владимир Димитров потегли от Елхово по „Тур Странджа“ на 19 февруари. Той премина по 180 - километровия маршрут, който е създаден от него и сдружението му "Зелена Странджа" за 4 дни. Стигна до Ахтопол към 19 ч. тази вечер.  Това е многодневен маршрут, който пресича цялата територия на Странджа от запад на изток. Общата му дължина е 180 км. и се..

публикувано на 22.02.24 в 21:08

Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е треньор в "Dancing Stars"

Носителката на титлата Кралица на Бургас и вице Мис България 2017 Йовита Георгиева, е сред треньорите на звездните участници в танцовото шоу "Dancing stars".  Йовита Георгиева мечтае да представи България на световно първенство по спортни танци Бургазлийката има завидна професионална кариера в спортните танци и десетки международни отличия...

публикувано на 21.02.24 в 12:13
Снимката е илюстративна

Гратисен период за глоби за новото ограничение на скоростта по бул. „Банско шосе“ в Сливен

Шофьорите, надвишили новото ограничение на скоростта по булевард „Банско шосе“ в Сливен, няма да бъдат глобявани до 25 февруари – неделя , информират от общината.   Заради  множеството пътни инциденти в района, в това число със смъртен случай скоростта там е намалена от 70 на 50 км.  Мярката важи за участъка от разклона за село Чинтулово до..

публикувано на 20.02.24 в 15:45