Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИК-Несебър прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Баня

Николай Пандазиев е положил клетва докато е вписан като собственик на търговско дружество

Общинската избирателна комисия в Несебър прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Баня Николай Пандазиев. Причината е, че той е вписан като управител и едноличен собственик на капитала на търговско дружество. Решението е публикувано на сайта на комисията.

В едномесечен срок от полагането на клетвата Николай Пандазиев не е предприел действия за прекратяване на дейността му, начело на фирмата ТИ-АМО, посочват от ОИК Несебър. 

Нарушението не е умишлено, а от незнание, е тезата на Николай Пандазиев. Той е депозирал възражение на 25 януари, в което твърди, че още на 1 декември 2023 година е продал дружествените си дялове и е бил освободен като управител, но едва на 9 януари е разбрал, че още фигурира като като управител и едноличен собственик на капитала на посоченото дружество, тъй като за отразяването на тези обстоятелства в търговския регистър било необходимо документите да бъдат заверени пред нотариус, след което незабавно предприел необходимите действия в тази насока. Пандазиев изтъква, че  към датата на образуване на административното производство вече е бил заличен. Добавя и, че дружеството не е извършвало търговска дейност през последните пет години, а той само формално е фигурирал като негов едноличен собствени и управител. Представил е договор за покупко – продажба на дружествени дялове и протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството.  

От ОИК-Несебър изтъкват, че Пандазиев е подписал клетвен лист, в който се посочва, че за кметовете на кметства е налице забрана да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон и посочват, че незнанието не извинява нарушението.

Решението подлежи на оспорване пред Административния съд в седемдневен срок от обявяването му.

Пандазиев бе издигнат от партия "Съюз на свободните демократи". Той спечели втория тур на местния вот с 52,68%.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.