Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се от БАК да подпишат споразумение с правителството за мерки в подкрепа на земеделците

Снимка: БТА

Очаква се днес членовете на Българската аграрна камара и правителството да подпишат споразумение за мерките, с които държавата ще подпомогне земеделските производители. Подписването на меморандум слага край на протестните им действия.

Над 20 организации на земеделци обаче не се отказват от протестите. Сред тях са Обединени български животновъди, Съюз на говедовъдите, Националната асоциация на оранжерийните производители, Асоциацията на земеделските производители. Те ще представят декларация с подробните си искания, които включват и  незабавна оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев. Според предварителните им намерения от утре те ще пренесат протестите си в София.

Земеделците от БАК подписват с властта споразумение в две части. В първата му част ще се съдържат финансовите параметри, а именно: сектор зърнопроизводство ще бъде подпомогнат при модулирана ставка,  като  за първите 3 хил. дка ще получат по 20 лв./дка (10 лв. до края на  март и 10 лв. до септември), за следващите 3 хил. дка се полагат по  10 лв./дка (5 лв. сега и 5 лв. до септември), от 6  до 10 хил. дка – сумата е 5 лв./дка (половината сега, останалите до септември), най-големите стопанства ще получат пари само за първите си 10 хил. дка , а  малките производители с до 3 хил. дка ще получат парите безусловно, без да доказват загуби.

И още едно важно уточнение е - втори транш през  септември ще има само при удължаване на регламента за украинска помощ, който към момента е до 30 юни. Секторите мляко, плодове и зеленчуци ще получат това, което искаха - подпомагане в миналогодишните размери.

Втората част от споразумението включва  законодателни реформи по 7 важни за фермерите закони.

Друга част от земеделските организации обаче не спират протестите си. Днес Инициативен  комитет от 26 земеделски организации, които не са съгласни с водената политика в сектор „Земеделие"  ще представи декларация с подробните  си искания, които включват и незабавна оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев,  а от утре се очаква да пренесат протестите си в София.

Снощи министър Кирил Вътев обяви, че днес ще се срещне с представители на Обединени земеделски производители и Български фермерски съюз:

"В 12.00 ч. ще дойдат представители на две организации, които протестират. Ще се срещнем и с тях. Пожелаха среща, ще дойдат. С други земеделски организации се опитахме да направим смислен разговор, те казаха, че било късно и идват само за да ми искат оставката".


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три институции започват съвместни проверки на плавателни съдове

От началото на лятото стартират проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове по родното Черноморие. Действията ще се извършват от представители на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Целта е да се ограничи навлизането на джетове в защитени зони, но и..

публикувано на 25.02.24 в 10:00

За и против промените в платеното паркиране в Бургас

  Нова наредба за платено паркиране предстои да бъде приета в Бургас. Неотдавна Пламен Димитров от Общинско предприятие „Транспорт“ представи идеята на местната администрация на кръгла маса. Въвежда се т.н червена зона-супер център, разширява се обсегът й и  се въвежда лимитиран престой в нея от три часа. Заплащането ще е два часа,  ще се..

обновено на 24.02.24 в 16:00

1 729 заявления са подадени за подпомагане по интервенциите в сектор „Пчеларство“

Приключи приемът на заявления за подпомагане по интервенциите в сектор „Пчеларство“, съобщиха от Държавен фонд" земеделие". Той се провежда в периода от 8 до 22 февруари 2024 г. през Системата за електронни условия.   Приети са 1 729 заявления с общ размер на заявената финансова помощ 8 047 654 лева. Най-висок е интересът на..

публикувано на 24.02.24 в 13:15

Скок на ранните записвания за летния сезон

По данни на туроператорите, отбелязваме скок на ранните записвания. Ние правим всичко, което можем да помогнем на туроператорите да представят и популяризират страната ни, заяви  министърът Зарица Динкова, цитирана от министерството на туризма. Тя подчерта, че това се дължи на направените реформи. Министърът на туризма заяви, че през..

публикувано на 24.02.24 в 12:45
ТД на НАП в Бургас, архив

Работодателите подават справки за изплатени доходи на физически лица

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2023 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в НАП справки за платените суми.  От миналата година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, напомнят..

публикувано на 23.02.24 в 11:21
Станимира Господинова, ОИЦ Бургас

ОИЦ: До 20 март приемат идейни проекти по програмата ИНТЕРРЕГ

Отворена е към момента програмата за набиране на идейни проекти по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Това каза за БНР Бургас експертът в Областния информационен център - Бургас Станимира Господинова.  Нейната насоченост е към укрепване на териториалното сближаване на трансграничния регион, чрез повишаване на..

публикувано на 22.02.24 в 15:13

Ремонтът на летището в Бургас няма да е в активен сезон

Все още не е одобрен ремонтът на летището в Бургас , който ще се осъществи вероятно през 2025 година. Това се казва в официална позиция към медиите на концесионера на летището в Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД. От там посочват, че "предстоящият ремонт е в начален етап на планиране". Припомняме, че през вчерашния ден се проведе..

публикувано на 22.02.24 в 13:09