Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 автори в първия национален литературен конкурс на името на Янаки Петров

Снимка: Даниела Костадинова

Силата на словото обедини над 1000 автори от цялата страна в първия национален литературен конкурс на името на Янаки Петров, познат още като Чичо Чичопей. С емоционален музикално-поетичен спектакъл в залата на Военния клуб в град Средец бяха представени отличените стихове, есета и разкази. Те са публикувани в алманах, издаден с финансовата помощ на общината и партньорите от издателство "Труд". Конкурсът се провежда за първа година, но заявката е той да стане традиционен.

Живка Василева е отличена с първа награда за поезия в националния литерaтурен конкурс на името на Янаки Петров. Тя, както и останалите автори, представени в първия алманах от конкурса, създадоха неповторимата атмосфера, белязала финала на събитието.20 са номинираните и отличени творби в двете категории- поезия и проза.

Kакво стои зад идеята за този конкурс, обяснява организаторът и вдъхновител на литературното събитие поетът Станимир Димитров:

"Да реабилитираме името на един незаслужено забравен поет. Другата основна цел, която си поставихме, беше да насърчим и новата българска литература, да стимулираме младите автори да пишат".

Това е само началото - Община Средец ще продължи да подкрепя инициативите, свързани с популяризирането на странджанските творци, заяви на представянето кметът на Средец Иван Кичев.

Книгата, обединила най-добрите творби, участвали в конкурса, е истинска съкровищница от произведения на изключително талантливи автори. Тя беше представена от дългогодишния журналист в БНР, един от най-популярните гласове на Радиото Таня Величкова.

Стихове, разкази, есета и музика. Какво по-вдъхновяващо за едно литературно събитие, каквото е първият национален конкурс за поезия и проза. Събитие, което връща на пиедестала спомена за Янаки Петров.

Чуйте повече в звуковия файл:


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки изпълнители се явиха на първия кастинг за конкурса за млади изпълнители „Бургас и морето“

Едни от най-добрите млади музиканти от цялата страна  се явиха на кастинг през уикенда за първия Национален конкурс за млади изпълнители „Бургас и морето“. В него могат да участват младежи до 33-годишна възраст. Различното от многобройните музикални формати, е изискването младите изпълнители да представят и авторска песен. Акцентът на новия..

публикувано на 24.02.24 в 14:58

Филм на Чарли Чаплин ще бъде озвучен на живо днес в читалището на „Сарафово“

Филмът "Кучешки живот" на великия Чарли Чаплин ще бъде прожектиран в читалищната зала на „Сарафово“ под съпровод на живо, точно както в  първите стъпки на киното. Днес подобно преживяване може да ви предложи музикалният проект „Piano & Silent Movie“.  На рояла щ бъде Георги Спасов. Пианистът обича да се впуска в различни музикални предизвикателства,..

обновено на 24.02.24 в 13:23

„Бургас и морето“ търси днес млади таланти за световна сцена

Новият формат за млади изпълнители и популярна песен „Бургас и морето“ търси таланти, които да представи на световната сцена. Това ще е целта на интернационалното жури, коментира един от членовете му  доцент Дарияна Куманова, вокален педагог и част от академията "Сан Ремо" в Италия. По думите й поне един от участниците ще бъде промотиран с огромна..

обновено на 24.02.24 в 08:42
Севда Шишманова прави филм за атентата на Летище Бругас

Киното обича Бургас! Пет продукции искат да снимат в морския град

Бургас отново е желан за кино! Доказа го и поредната сесия за представяне на културните проекти по направление пет от общинския фонд „Култура”. Четири  пълнометражни филмови проекта и един сериал бяха представени днес. По традиция изслушването е в Дома на писателя.  Калоян Лалев и Неда Морфова говориха за  „Дъщерите”; Николай Урумов и Александра..

обновено на 23.02.24 в 20:47

Община Бургас отбелязва със спектакъл 90-годишнината от рождението на Христо Фотев

С впечатляващ музикално-поетичен спектакъл, посветен на 90-годишнината от рождението на големия бургаски поет Христо Фотев ще бъде открита официалната церемония по връчване на Националната награда за поезия на негово име. По традиция тя ще се състои на рождената му дата-  25 март, като тази година мястото е Атриумът на БСУ. Спектакълът е на бургаския..

публикувано на 23.02.24 в 18:30

Камелия Панайотова представя романа си "Ане" в Бургас

Среща разговор с Камелия Панайотова, авторката на романа "Ане" ще се проведе днес в Бургас. Модератор ще е Слави Томов. Това е роман за живота в периферията – в малките български градчета и селца. За травмата на необичаното дете и страхът от отхвърляне. За порастването и приятелството. И най-вече за силата на прошката, която най-трудно даваме на себе..

публикувано на 23.02.24 в 09:40

Димитър Драганов представя новата си книга "Когато нямаше никого"

Димитър Драганов ще представи в Бургас новата си книга „Когато нямаше никого“. Той е поет, печелил множество награди, но пише и проза.  Това е четвъртата му книга и тя е чувствително, интимно откровение за падението му в емоционално страдание, в което осъзнава кой е, какво иска да постигне в живота и как да го направи, за да..

публикувано на 23.02.24 в 09:10