Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ предлагат промени при изплащане на обезщетенията при пенсиониране

Промяна при изплащане на обезщетенията пир пенсиониране предлага бургаският депутат от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Димитър Найденов.

Причината е, че той е попаднал на фрапиращ случай в държавно предприятие, в което хората са си тръгвали с 370 хиляди лева. Народният представител счита, че има празнота в закона, която позволява един служител да взема 6 заплати, а друг много повече. Предложенията няма да засегнат служителите на МВР, на МО и на министерството на правосъдието, обясни Найденов:

В закона за публичните предприятия да се направи допълнение и изменение, в което да се запише, че се вземат две или шест заплати, съгласно Кодекса на труда или друго,уточнено с КТД, но не повече от 12.Те в момента могат да вземат и 50 заплати. Няма кой да ги спре.Примерно, заплатата на един такъв служител е 10,12 или 15 хиляди лева, като вземат по 25 заплати, ето ти 250 хиляди. Някои са вземали и повече, дори 370 хиляди, защото заплатите са били повече."

Димитър Найденов коментира още и предстоящата ротация. Според него ще се постигне разбирателство и няма да има избори 2 в 1 и уточни:

Аз съм депутат от "Да!България", ние не коментираме никакви назначения за министри. За нас е важно, парламентът да работи", за да се случат съдебната реформа, влизането в Шенген и по суша и членството в еврозоната от 1 януари 2025".

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три институции започват съвместни проверки на плавателни съдове

От началото на лятото стартират проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове по родното Черноморие. Действията ще се извършват от представители на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Целта е да се ограничи навлизането на джетове в защитени зони, но и..

публикувано на 25.02.24 в 10:00

За и против промените в платеното паркиране в Бургас

  Нова наредба за платено паркиране предстои да бъде приета в Бургас. Неотдавна Пламен Димитров от Общинско предприятие „Транспорт“ представи идеята на местната администрация на кръгла маса. Въвежда се т.н червена зона-супер център, разширява се обсегът й и  се въвежда лимитиран престой в нея от три часа. Заплащането ще е два часа,  ще се..

обновено на 24.02.24 в 16:00

1 729 заявления са подадени за подпомагане по интервенциите в сектор „Пчеларство“

Приключи приемът на заявления за подпомагане по интервенциите в сектор „Пчеларство“, съобщиха от Държавен фонд" земеделие". Той се провежда в периода от 8 до 22 февруари 2024 г. през Системата за електронни условия.   Приети са 1 729 заявления с общ размер на заявената финансова помощ 8 047 654 лева. Най-висок е интересът на..

публикувано на 24.02.24 в 13:15

Скок на ранните записвания за летния сезон

По данни на туроператорите, отбелязваме скок на ранните записвания. Ние правим всичко, което можем да помогнем на туроператорите да представят и популяризират страната ни, заяви  министърът Зарица Динкова, цитирана от министерството на туризма. Тя подчерта, че това се дължи на направените реформи. Министърът на туризма заяви, че през..

публикувано на 24.02.24 в 12:45
ТД на НАП в Бургас, архив

Работодателите подават справки за изплатени доходи на физически лица

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2023 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в НАП справки за платените суми.  От миналата година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, напомнят..

публикувано на 23.02.24 в 11:21
Станимира Господинова, ОИЦ Бургас

ОИЦ: До 20 март приемат идейни проекти по програмата ИНТЕРРЕГ

Отворена е към момента програмата за набиране на идейни проекти по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Това каза за БНР Бургас експертът в Областния информационен център - Бургас Станимира Господинова.  Нейната насоченост е към укрепване на териториалното сближаване на трансграничния регион, чрез повишаване на..

публикувано на 22.02.24 в 15:13

Ремонтът на летището в Бургас няма да е в активен сезон

Все още не е одобрен ремонтът на летището в Бургас , който ще се осъществи вероятно през 2025 година. Това се казва в официална позиция към медиите на концесионера на летището в Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД. От там посочват, че "предстоящият ремонт е в начален етап на планиране". Припомняме, че през вчерашния ден се проведе..

публикувано на 22.02.24 в 13:09