Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75% от младите учители напускат до 5 г.: наставници ще борят текучеството на кадри в Бургас

| обновено на 12.02.24 в 16:44
Снимка: pexels.comПедагогическите специалисти излизат от университетите с добра теоретична, но недостатъчна практическа подготовка и сблъсъкът с реалността на класната стая ги кара да напуснат системата. На национално ниво по данни на Световната банка за България 75% от новопостъпилите се отказват от учителството в рамките на първите си пет години пред черната дъска. За да предотврати текучеството на млади кадри, община Бургас започна подготовката на старши и главни учители за наставници с помощта на фондация „Заедно в час“. След обучението на първите 23-ма зам.-кметът по образованието Михаил Ненов и старши координаторът във фондацията Мирена Петрова разказаха как е протекло то и какво предстои.

„Това, което споделят не е по-различно от това, което наблюдаваме на национално ниво. Липсва подкрепа на терен, което се опитваме да разрешим, да дадем модел точно с тази програма и с този опит. За съжаление, много често от университета излизат недостатъчно подготвени за реалността, която ги очаква в училище. Имаш един начин на подготовка, реалността те блъсва, няма кой адекватно да те подкрепи в работата ти и избираш в един момент да се развиваш в друга кариерна област, което е изключително голяма загуба, и то най-вече за учениците“, казва Петрова.

Според нея има и друг фактор: неправилното разбиране за това какво е и какво не е учителската професия:

„За съжаление, в обществото продължава да битува нагласата, която се прехвърля и на хората, които записват педагогически специалности, че да си учител означава да имаш три месеца ваканция, да си тръгваш на обяд и да нямаш никакви други ангажименти. Педагогическата професия отдавна не е това. Тя става все по-комплексна, изискват се все повече знания, умения и все по-голяма мотивация от начинаещите педагози. Изключително неприятно е ако си влязъл в професията с едни очаквания и разликата между очакванията и реалността те откаже“.

На подобно мнение е и зам.-кметът Ненов.

„Преподавателите, които двата бургаски университета извеждат, са изключително добре подготвени теоретично, но определено има нужда от още повече практика в реалната класна стая. На всички тези преподаватели е необходима допълнителна подкрепа в ситуации, свързани с управлението на класната стая, на дисциплината, как да индивидуализират подхода си спрямо конкретното дете. Това са предизвикателства, когато човек се изправя едва когато застане на „бойното поле“ на образованието и за които няма достатъчно подготовка“, казва той.

Работата на наставниците ще включва те да влизат и наблюдават учебния час на по-младия си колега и обратното – новопостъпилият да влиза и наблюдава часовете на по-опитния, така че опитът да бъде предаден, но не в теоретичен разговор, а директно в работата с децата, посочи Петрова.

Задачата на наставника не е той да каже какво трябва да се случва, а напротив – да изгради самостоятелност в човека, когото подкрепя, и да му помогне той сам да осъзнае кои са неговите силни страни, кои са областите за подобрение, как най-ефективно да работи за тях, а не да е просто човек, който влиза, размахва пръст и си тръгва, и те оставя да се справяш както можеш, допълни тя.

Обучението се осъществява по програмата на Община Бургас „Млади учители“.

„Във връзка с устойчивото нарастване на доходите в предучилищното и училищното образование, учителската професия стана атрактивна и все повече млади, а вече и не толкова млади хора се преориентират към педагогическата кариера. Всички тези новоназначени преподаватели имат нужда от допълнителна подкрепа, тъй като реалностите на класната стая вече се променят. Всички тези промени ни доведоха до това да развием съществуващата програма „Млади учители“ по един нов начин и не само да ги награждаваме, а и активно да ги подкрепяме като учители“, обясни Михаил Ненов.

От една страна, повишаването на учителските заплати води до по-голям интерес към конкурсите за учители и за свободно място вече имаме случаи с 20 или 30 кандидати, много от които са завършили скоро, посочи Михаил Ненов. От друга, расте различно, много по-свързано с технологиите поколение, което поставя нови предизвикателства пред педагозите.

Сега педагогическите специалности са освободени от такси с цел държавата да стимулира увеличаването на приема там, където има очакван голям недостиг на специалисти. Пред БНР – Бургас Ненов коментира този въпрос на фона на предвижданото от правителството освобождаване от такси на всички студенти по държавна поръчка

„Облекчаването на таксите в педагогическите специалности създава възможност за по-голяма конкуренция там. Това повишава и качеството на самото преподаване. Друг е въпросът дали генералното освобождаване на образованието от такси ще има в дългосрочен план добри резултати, но засега поне успява да генерира интерес.

Ако погледнем статистиката на кандидатстване в различните направления на висшето образование, ние можем много лесно да видим, че с най-голямата популярност се ползват специалности като „Предучилищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика“ и на другия полюс с най-малкия интерес се ползват специалности като „Физика“. Давам този пример, защото тук очевидно не това дали е платено или безплатно обучението, а степента на трудност и количеството материал и сложността му, които трябва да се покрият от студента, са решаващи за неговия избор. Накратко казано: не на всекиго му се учи толкова много, дори и да е безплатно. Въпросът е отворен до каква степен това облекчаване на таксите наистина ще стимулира задържането на млади специалисти в направления, които са все по-малко популярни“, каза той. На въпрос дали ще се постигне тази цел той отговори: „Съмнявам се“.

Интервютата с Михаил Ненов и Мирена Петрова чуйте в прикачените файлове.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабинетът отпусна над 93 млн. лева за безплатни учебници

Правителството одобри 93 163 066 лева за закупуване на познавателни книжки, учебници, електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците от I до XII клас в общинските детски градини и училища за 2024 година, съобщиха от правителствената пресслужба. За първи път безплатни учебници се осигуряват и за учениците от VIII..

публикувано на 22.02.24 в 16:47

Алпинистът Слави Несторов даде старт на подкаст за кариерното ориентиране в ГЧЕ "Васил Левски"

Слави Несторов, 13-тият българин, покорил Еверест, бе гост в нова инициатива на Гимназията за чужди езици "Васил Левски" в Бургас. Училището започва подкаст за кариерното ориентиране, съвместно с фондация "Оставам тук". На събитието присъства и началникът на РУО-Бургас Петя Петорва. Първият от поредица подкасти бе заснет днес в Модерен..

публикувано на 21.02.24 в 15:01

Бургаски студенти ще тестват мобилно приложение в проект с King's College Лондон

Студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще тестват мобилно приложение, разработено в рамките на проекта GoGreenRoutes по програма „Хоризонт“, информират от ВУЗ-а. Мобилното приложение е насочено към развиване на ключови психологически умения и подобряване на връзката на участниците с околната среда. От университета ще се включат студенти..

публикувано на 19.02.24 в 10:52

Два водещи университета планират обща специалност

Обща магистърска програма с работно заглавие „Технологии на витража“ бе обсъдена между университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и Националната художествена академия. На срещата проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност и проф. Светозар Бенчев, директор на филиала на НХА в Бургас, дискутираха възможностите това да се случи в..

публикувано на 17.02.24 в 14:04

Бургас с трима призьори на състезание по творческо писане на английски език

Над 3900 ученици от 185 училища в цялата страна участваха в Четиринадесетото национално състезание по творческо писане на английски език.   Бургас има трима призьори. Това са:  Валерия Коджаиванова от ОУ „Петко Р. Славейков“, която завоюва второ място,  Еми Георгиева от АЕГ „Гео Милев“, която е на първо място, и  Мария Тодорова от ПГРЕ „Георги..

публикувано на 15.02.24 в 12:18

Увеличават паралелките с дуално обучение

Увеличават паралелките с дуално обучение в Бургаска област. Разкриват се и нови 8 професии/специалности след VII клас , съобщава от Областната администрация след като съставът на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие прие предложенията на РУО-Бургас за държавния план-прием. В област Бургас за учебната 2024/2025 г. прием в VIII..

публикувано на 14.02.24 в 16:59

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ със собствен студентски вестник

Нов студентски вестник ще издава Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас.  Инициативата е на студенти от всички курсове на специалност „Българска филология“, подкрепена от Студентския съвет и от неговото административно ръководство. Изданието ще е с названието „Fatum“, а слоганът, който ще стои под всеки брой е „Съдбата обича смелите“...

публикувано на 14.02.24 в 13:32