Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова програма "Достъпна култура" и Летен Никулден в Бургас

Интегрирането на периферията към културния живот е един от приоритетите ни през тази година посочва ресорният заместник кмет

Повече пари в проекто-бюджета на Община Бургас и за култура. Заявката направи ресорният заместник кмет Диана Саватева. В сряда на заседание на местния парламент ще бъде дебатиран и гласуван най-важният финансов документ на общината. Саватева посочва и акценти в културната сфера:

"Имаме нова програма "Достъпна култура". Тя е ориентирана към приоритет "демография". Идеята е младите творци, които се занимават с култура да имат възможност да гледат и да бъдат част от публиката на културни събития, за което отделните школи ще могат да канидатстват пред една малка, стегната комисия от експерти, в която ще има и представител на новата дирекция "Демография". Така те ще получават възможност за закупуване на билети за отделни културни събития. Тук особен акцент е направлението, свързано с периферията, тъй като отделните културни структури, които имат желание да представят своя продукт в квартали или съставни селища, ще могат да получат допълнителна помощ от общината затова."

Сред новите събития за тази година, е отбелязването на Летен Никулден. Той е планиран за 9 май като старт на сезона. С него ще започнат и вече превърналите се в традиция тематични уикенди.

Ще продължават и мащабните събития в зоната на Морска гара – Spice Music Fest, Burgas Summer Live, Teen Boom Fest, като и Фестивала на рибата и виното, на който също има музикална сцена.


Възможността да се кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяването на култура инфраструктура е шанс за много читалища в общината, в които тече бурен живот, да получат и подобаваща среда за изява. 10 читалища ще бъдат основно ремонтирани, 3 от тях са в съставните селища. Още две читалища в Маринка и Твърдица, които са в една сграда с кметствата ще бъдат реновирани.

Предвижда се да се реализира първият етап от превръщането на Къщата на Георги Шагунов на улица „Филип Кутев“ в Дом на музиката. Ресорният заместник кмет посочва още:

"Надявам се през тази година да имаме още един паметник на Коджакафалията и това е възстановяване на една историческа правда-възстановяването на надгробния паметник по продължението на улица "Александровска". Там има известни препятствия, които трябва да бъдат преодолени, във връзка с камъка, който трябва да бъде набавен за изграждането на този паметник. Важна задача е и възстановяването на скулптурните групи, които са в Морската градина, не само от естетическа гледна точка, както знаете. Проектът, който е свързан с Графичната база, където работим заедно с академията, а също така и подготовката за ремонтни дейности на едно основно съоръжение-Летния театър."

Подкрепа за младите творци и разгръщане на партньорствата с културните институти, творческите общности и филиалите на Националната художествена академия и Софийския университет, както и финансиране на нови археологически разкопки са други от ангажиментите, които поема проектът на бюджет за тази година в областта на културата.

Ще се развива и платформата за събития Go to Burgas.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Огнян Георгиев представя "Сънят на ореха" на "Бургас и морето"

Огнян Георгиев ще се представи на конкурса“Бургас и морето" тази година. Зад неговата песен “Сънят на ореха“ стоят имената на известния бард Митко Динев и старозагорския поет Йордан Пеев. В песента има много послания, разказа Динев: "Аз казах на Пеев, че това е прекрасен стих. Орехът всъщност е животът.Ако минем през короната му, в другия край..

обновено на 23.07.24 в 16:24

ВА "Морски песъчинки" с Гран при от хоров фестивал в Италия

С Гран при от хоровия фестивал и конкурс "Musica Eterna Roma 2024" в Рим, Италия се завърна бургаският вокален ансамбъл "Морски песъчинки", начело с диригента Милена Добрева.  "Изпълненията ни бяха в категориите Youth Choirs of Mixed Voices и Folklore, в които бяхме оценени съответно с 29.44 и 28.75 точки от максимален брой 30. Това ни..

обновено на 23.07.24 в 15:21

Димо Колибаров с мастър клас и изложба в Китай

Бургазлията доц. Димо Колибаров, един от международно признатите  майстори на графични техники и у нас и в чужбина, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей за графика и екслибрис в Китай. Престижната покана  за изява в 20-милионния Шъндьжън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията,..

публикувано на 22.07.24 в 14:31

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42