Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебати преди бюджета на община Бургас кои улици да се ремонтират в селатаРемонти на улици в селата Брястовец и Равнец предизвикаха дебати в комисията по устройство на територията в бургаския общински съвет. В проектобюджета администрацията е заложила няколко улици, а съветници поискаха проектиране и на други. 

В докладна записка съветниците Мадлен Мутафян и Чанко Мирчев поискаха проектиране и изготвяне на количествено стойностна сметка за ремонт на улиците ”2-ра” и ул.”3-та” в село Брястовец. Заместник кметът на община Бургас Станимир Апостолов поясни, че в проектобюджета са заложени други улици – 6-а и 12-а, по искане на местните жители. Той допълни, че проектирането на други допълнителни е свързано с ангажиране на финансов и експертен ресурс. А едно проектиране при промяна на нормативната уредба би довело до замразяване на обектите и средствата. Георги Манев защити докладната:

„И колко ще е този ресурс? Пет хиляди лева? Те, хората това искат – да се проектират улиците. Ако са заети хората в общината, може да го възложим на външна фирма“

Разминаване в исканите улици имаше и в друга идентична докладна записка на същите вносители – за село Равнец. Предложеното проектиране в нея е за  улиците „Съветска”, ”Комсомолска” и „Странджа”. Според тях искането е от живущите и местния кмет.

„Хората, местните казаха друго, проведено е общоселско събрание и кметът се обади – улица „Съветска“ – да, но вместо другите улици - направете „Чукарлийка“. Тя е най-дългата улица и минава около цялото село“, мотивира се зам. кметът Станимир Апостолов. От администрацията обясниха, че „Чукарлийка“ е именно улицата до дерето, наводнила се преди време и нуждаеща се от спешен ремонт. 

„Това не пречи, тук говорим не за изграждане на нови улици, а само за проектиране“, настоя Манев.

В крайна сметка и двете докладни получиха отрицателно становище в комисията по бюджет. Те обаче са включени в дневния ред на сесията на 14 февруари, когато ще се гласува и бюджета на общината. 

Повече чуйте в звуковия файл: 

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти, преподаватели, еколози и общинари чистят Странджа от боклуци

Почистване на "пътя на бежанците" в Странджа планина проведоха студенти  от факултетите по обществени науки и по обществено здраве и здравни грижи  на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас, заедно със свои преподаватели и представители на Сдружение „Зелена Странджа“, Международния младежки център, Община Бургас и кметството в село Голямо..

публикувано на 25.02.24 в 14:31

Ловци в Ямболско предупреждават за повишен риск от инциденти с мигранти

Ловци от крайграничната община Болярово предупреждават за повишен риск от инциденти с мигранти. С рещите с мигранти в ловните полета близо до турско–българската граница не са изненада, но опасността от инциденти е голяма, категоричен е председателят на дружинката в село Голямо Крушево Иван Иванов: „Даже сутрин в инструктажа..

публикувано на 25.02.24 в 12:51

Изборът на Сливенски митрополит е касиран, защото е бил предпоставен

Касирането на епархийския избор на митрополит на Сливенската епархия от 18 февруари се е наложило, защото той е поставил Светия синод в ситуация на „предпоставен избор, което не може да бъде определено другояче, освен като недопустима интервенция и разрушаване на йерархичния ред в църквата“. Това пишат до Негово светейшество патриарх Неофит и до..

публикувано на 25.02.24 в 11:03

Завършването на църковния комплекс в Меден рудник ще струва 170 хил. лева

Близо 170 000 лева са необходими на за завършването на църковния комплекс „Свети Николай Чудотворец“ в бургаския комплекс „Меден рудник“.  Това става ясно от писмо на настоятелството на храма, чрез което те се обръщат към Общинския съвет с молба сумата да бъде включена в бюджета за 2024 година. Решението е спешно, тъй като разрешителното за..

публикувано на 25.02.24 в 08:15

Напусна ни Христо Бургазлиев

Фармацевтът Христо Бургазлиев ни напусна на 60 години. Тъжната вест съобщи съпругата му и председател на Регионалния фармацевтичен съюз Любима Бургазлиева. Той е издъхнал в болница. През годините Бургазлиев е бил управител на „Общински аптеки“, ръководил е и съсловната организация в региона. Той бе и преподавател в  Медицинския факултет на..

публикувано на 24.02.24 в 21:01

Касирани са изборите за нов митрополит на Сливенска епархия

Изборите за нов митрополит на Сливенска епархия са касирани, потвърди пред БНР секретарят на Сливенска митрополия Иван Млечков. От Св. Синод посочиха, че е касиран проведения епархийски избор на 18 февруари в Сливен за митрополит на овдовялата епархия, въз основа на постъпили жалби. На свое заседание днес висшите духовници обсъждаха легитимността на..

публикувано на 24.02.24 в 20:47
Дея /вляво/ и Даниела /вдясно/

Първите аеробни компостери ще бъдат монтирани днес в Немската гимназия

Първите компостери в образователна институция в Бургас ще бъдат монтирани днес в Немска езикова гимназия „Гьоте“. Инициативата е на училищния еко клуб „Зелена Немска“, който вече 2 години организира подобни мероприятия. Той е създаден по проект на Катина Сталева – възпитаник на езиковата гимназия. Компостерите са по проект на Младежкия..

обновено на 24.02.24 в 10:51